5 Август, 2017 14:56 2 119 0

3 начина да влошите слънчевото изгаряне

  • слънчево изгаряне-
  • грешки-
  • кожа
3 начина да влошите слънчевото изгаряне - 1
Снимка: shutterstock

Поставянето на слънцезащитен крем е в основата на това да предпазите кожата си от вредните слънчеви лъчи. Но има и други неща, които трябва да вземете предвид, за да се предпазите от този типичен за лятото проблем.

Рисковано: Не се докосвайте до цитрусови плодове
Попадането на цитрусов сок върху ръцете, докато сте изложени на слънце, може да доведе до тежко изгаряне, наречено фитофотодерматит, което може да доведе до болезнен обрив, раздразнение дори втора степен изгаряне.

Киселините в цитрусовите плодове могат да ексфолират външния слой на кожата ви, което го изтънява и ви прави по-склонни към изгаряне, казва Джошуа Зийхнер, директор по козметични и клинични изследвания в дерматологията в болница „Синай“. „Изгарянията Маргарита“ се причиняват от химикал в цитрусови плодове, наречен фуранокумарин, който реагира със вредните ултравиолетови лъчи на слънцето и предизвиква болезнен обрив, обяснява той.

Дори малко количество цитрусов сок може да предизвика голям обрив, когато се изложите на слънце, казва д-р Зейхнер. Затова внимавайте, ако използвате лимони или други цитруси навън.
Носенето на гумени ръкавици или заставане на сянка, докато подготвяте коктейли може да ви защити. След като сте приготвили питиетата, веднага измийте добре ръцете си със сапун и вода, препоръчва д-р Зейхнер.

Рисковано: Носенето на определен парфюм
Някои парфюми могат да съдържат съставки, които ви правят по-склонни към изгаряне, казва д-р Зейхнер. Маслото от бергамот е сред тях и може да причини тежка реакция под формата на мехури, когато е на кожата ви и тя е изложена на слънце.

Други парфюмни „опасни“ съставки и етерични масла са розмарин и лавандулови масла. Те могат да направят кожата ви по-чувствителна и към лъчите. За по-сигурно не използвайте парфюм преди да се излагате на силно слънце.

Рисковано: Приемът на определени лекарства
Приемането на противовъзпалително лекарство, като ацетаминофен или ибупрофен, може да помогне за успокояване на кожата ви, след като сте пострадали от слънчево изгаряне. Но нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като ибупрофен и напроксен също могат да ви направят по-уязвими за изгаряне.

Това е така, защото някои лекарства съдържат фоточувствителни агенти. Тези молекули абсорбират UV лъчите на слънцето и ги освобождават обратно в кожата ви, което уврежда и убива кожните клетки, според доклад на Американската фондация за рак на кожата (ASCF).

Не е препоръчително да приемате и медикаменти срещу акне като бензоил пероксид и салицилова киселина, антихистамини и антибиотици. Дори и натурални добавки като жълт кантарион може да ви изложат на опасност да изгаряте по-лесно, казва д-р Зейхнер.

Избягването на директна слънчева светлина след прилагане или приемане на тези лекарства е най-добрият начин за превенция срещу изгаряне. Но ако все пак ще се излагате на слънце, предпазете кожата си с SPF 30 слънцезащитни продукти и я покрийте с дълги ръкави, шапки и друго предпазно облекло, когато можете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА