Last news in Fakti

22 Август, 2017 11:30 1 838 0

Притча за различните представи на хората

  • притча-
  • урок-
  • съвет-
  • мъдрост-
  • вдъхновение-
  • поука-
  • поучение
Притча за различните представи на хората - 1

Един слон от пътуващ цирк бил скрит в обор извън територията на град, в който жителите никога преди това не били виждали слон.

Четирима любопитни граждани, чули за скритото чудо и отишли да видят дали не могат да добият някаква предварителна представа за слона. Когато пристигнали в обора, открили, че вътре е тъмно. Изследователите обаче не се отказали и решили да продължат проучванията си на тъмно. Единият докоснал хобота на слона и решил, че животното сигурно да прилича на крачол; вторият напипал ухото и заключил, че това най-вероятно е ветрило. Третият докоснал крака и могъл да го оприличи само на жив движещ се стълб, а когато четвъртият поставил ръката си върху задницата на слона, той си помислил, че е напипал някакъв вид трон.

Нито един от тях не успял да си състави цялостна картина за слона и всеки можел да опише частта, до която се е докоснал, с помощта на представата си за неща, които вече познава. Резултатът от експедицията бил пълен провал за четиримата граждани. Всеки бил сигурен в собствената си правота; никой от останалите жители на града не разбрал с какво всъщност са се сблъскали изследователите


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА