Last news in Fakti

23 Август, 2017 11:07 5 350

Трите продукта, които спасяват всяко ястие, според италиански майстор-готвач

  • готвач-
  • джада де лаурентис-
  • fine living-
  • рецепти-
  • спагети

Интервю с Джада Де Лаурентис

Трите продукта, които спасяват всяко ястие, според италиански майстор-готвач - 1
Снимка: Shutterstock

Звездата на телевизия Fine Living Джада Де Лаурентис е една от любимите водещи и майстор- готвачи в САЩ. Но нейните предавания се радват на също толкова голям успех и в родната й Италия.

Трите продукта, които спасяват всяко ястие, според италиански майстор-готвач

Джада е най-голямото дете на актрисата Вероника Де Лаурентис и актьора и продуцент Алекс Де Беннедетти. След развода на родителите си заминава за Лос Анжелис.

И въпреки че звездата й изгрява там, Джада остава вярна на Италия по свой начин - чрез италианската кухня, нейните подправки и аромати.

Трите продукта, които спасяват всяко ястие, според италиански майстор-готвач

На българската аудитория Джада е позната от малкия екран – телевизия Fine Living излъчва поредиците „Джада вкъщи“, „Джада в Италия“. За своите почитатели артистичната водеща даде специално интервю:

Твоите почитатели знаят, че рецептите ти са лесни за приготвяне и много вкусни. Коя съставка ти е любима и смяташ, че прави всяко ястие съвършено?

Хората, които работят с мен и най-ревностните ми последователи биха казали: това е триото на Джада - лимони, зехтин и пармезан. Тези три продукта правят всяко ястие фантастично. Винаги казвам на готвача в ресторанта ми в Лас Вегас, когато има съмнения: „Добави лимонов сок или настъргана лимнова кора, зехтин или пармезан.“ Това спасява. Винаги става по-вкусно.

Ти пътуваш много. Кои са любимите ти ястия от различни краища на света и има ли някое, което те е вдъхновило за твоя рецепта?

Прекарах известно време във Франция, когато бях по-млада. Учих в кулинарна академия и много от сладкишите и тортите там запалиха любовта ми към десертите. Това ми помогна в решението да обърна внимание на италианските десерти и да ги поставя на едно по-високо ниво. Ако се замислите, италианските десерти не са толкова изтънчени и фини като френските.

Харесва ми и Азиатската кухня. Забавлявам се като използвам люти пасти от цял свят - като калабрийската люта паста, например. Добавям в ястията си със заатар, подправка от Близкия Изток, но изстисквам и лимонов сок. Винаги се опитвам да оставям моя почерк, като променям това, което другите предлагат. И още – печената люта чушка, която намираме в Средиземноморските рецепти, но и в северноафриканските ястия.

Вземам всички тези подправки и така създавам моите рецепти.

А какво яде един готвач? Какво закусваш, обядваш, вечеряш?

Моята закуска се различава от обичайното понятие за закуска на повечето хора. Преди да изпия моето еспресо или американо, аз ям кафяв ориз със зехтин или сол или ако пътувам - овесена каша със зехтин и сол. Макар и рядко, добавям малко бадеми, за да си осигуря протеини. И ако имам под ръка, слагам парчета портокал.

Никога не съм си представяла овесените ядки със зехтин и сол. Страхотно!

Не си единствена! Но винаги обяснявам, че овесените ядки са като ориза и пастата. Докато го готвиш само с вода или мляко, те са неутрални и можеш да ги ядеш сладки или солени. Въпрос на вкус.

За обяд хапвам нещо леко. По-скоро съм любител на снаксовете, отколкото на сериозния обяд. Обикновено си правя микс от ядки – бадеми или орехи, черен шоколад и пуканки. Обожавам този микс, защото е хрупкав и сладък. Похапвам го на обяд или като следобедна закуска.

Ако говорим за серозен обяд – ям салата или авокадо с препечени филийки и яйца на очи.

Следобед обичам да си приготвям „шакерато“, което е италианско айс кафе.

Слагам кафето в шейкър и разбивам добре, докато стане с каймак, въпреки че не слагам мляко. Добавям малко агаве и разтопен шоколад. Това е моят избор за по-късните часове на деня.

Вечерята е много важна. През лятото правя доматен сос „чеца“- това са нарязани домати, босилек, зехтин и сол. Добавям паста, прясна моцарела или бората. Или приготвям лимонови спагети с гриловани скариди.

Ти си падаш по партитата. Любопитно ми какви предястия, коктейли и ястия приготвяш за гостите си.

Не обичам да приготвям тонове предястия, особено когато ще сервирам вечеря. Обикновено правя едно предястие. Сервирам различни видове брускети. Разбърквам лимонов сок, сол, рикота, добавям отгоре парченце праскова или малко мед.

Обичам да правя и дийп. Моят дийп от бял боб е много вкусен и го сервирам с чипс или брускети.

Доматеният сос с пармезан е запазената ми марка.

През лятото сервирам Aperol Spritz. Това е чудесна комбинация между сладко и кисело. Затова няма по-освежаваща комбинация.През зимата правя сангрия с червено вино. Слагам горски плодове, индийско орехче и пръчка канела.

За вечеря - това са протеини, въглехидрати и салата. Често сервирам сьомга в сос от горчица. Много лесно се приготвя. Друго бързо за приготвяне ястие е стекът на грил. Вземам месото, осолявам го, добавям подправките и мятам на грила. Сервирам го нарязано върху салата от рукола, домати и репички. Понякога гарнирам с аспержи.

Накратко – старая се да е лесно и бързо, но с богат вкус.

Дай идея за бързо приготвяне на семейна вечеря.

Трябва да имате килер с продукти и фризер. Това са двете ключови неща за бързата вечеря. Там трябва да има паста, защото никога не се разваля. Сосът в бурканчета, зехтинът, лютият червен пипер винаги са чудесни съставки, които да имате под ръка.

Що се отнася до фризера, аз винаги имам замразен грах, замразени скариди, замразявам и равиоли. Тези няколко основни съставки можете да смесвате и създавате всичко.

А какви са тайните ти изкушения?

Спагети с шоколад! Знам, че звучи странно, но като дете много го обичах. И до днес, като реша да се глезим, го приготвям за мен и дъщеря ми Джейд.

Разтопявам шоколад, добавям и малко сметана. След това приготвям пастата и ги разбърквам.

Като говорим за Джейд, имаш ли някакви съвети как майките да готвят с децата си? Някакви лесни рецепти, в които малките да се включат?

Когато Джейд беше малка, тя обичаше всичко във формата на къпкейк. Така започнах да правя тарталети с нея.

В тестото може да сложите всичко. Джейд харесва наденица, но можете също да я замените с телешко или с пилешко. Аз бих сложила и грах, броколи и тонове различни сирена.

Аз й давах сместа, една тава и тя поставяше тестото във всяка от тези малки чашки. След това го украсявахме с малко грозде, заливахме ги със зехтин и ги слагахме във фурната.

Чакахме да видим какво ще се получи.

Важно е да проявите креативност. Особено с цветовете. Това е като проект в училище по изобразително изкуство.

Пицата е другото любимо за приготвяне от децата ястие. И винаги е забавно да готвиш пица с тях.

И не на последно място - децата обичат да опитват това, което сами са приготвили.

Освен италианската, има ли други кухни, на които се наслаждаваш?

Изучавам южноамериканската кухня, защото планирам да попътувам дотам.

Южноамериканските ястия са нова територия за мен и аз опитвам мексиканските рецепти, както и тези от Южна и Централна Америка. Страхотно е да откриваш вкусове, с които не си свикнал.

Кой е най-странният или нетрадиционен съд за готвене, който си виждала?

Мисля, че вече не е толкова странно, но като бях малка родителите ми използваха тухли, за да приготвят храната, особено грила. Използвала съм четки за рисуване за глазурата, а с четка за зъби съм чистила гъби.

Ако сте любители на италианската кухна, гледайте „Джада вкъщи“ от понеделник до четвъртък от 12 часа по Fine Living.



Свързани новини