Last news in Fakti

28 Август, 2017 05:45 3 152 3

5 от най-задаваните въпроси за кафето (ВИДЕО)

  • кафе-
  • здраве-
  • кофеин-
  • калория

Пиенето на три чаши кафе на ден може да удължи живота ни

Кафѐ се нарича варена напитка, приготвяна от изпечените и смлени семена на някои видове кафеено дърво, отглеждани в повече от 70 страни по света. Двата най-често отглеждани вида са високо ценените Coffea arabica и Coffea canephora, зърната от които са известни и като робуста. В зависимост от това къде се отглежда, както страната, така и надморската височина, се определя какви ще са ароматът и вкусът на кафето. Например, бразилското кафе обикновено има по-шоколадов послевкус в сравнение с етиопското, при което се усещат по-сладникави нотки.

Какви са хранителните ползи от кафето?

Често кафето е свързвано с високия си антиоксидантен статус. Антиоксидантите са важни за здравето, тъй като унищожават свободните радикали в организма (токсини, тежки метали и токсични съединения), които отделят отровни оксиди и застрашават организма от пагубни болести. В допълнение кафето съдържа някои витамини от вида В, магнезий и калий.

Може ли кафето да удължи живота ни?

Последните проучвания, публикувани в научно - медицинското списание Annals of Internal Medicine, показват, че пиенето на три чаши кафе на ден може да удължи живота ни, като намали риска от редица опасни заболявания (включително сърдечните). Всички участници със сърдечни заболявания, диабет и инсулт били изключени още преди началото на проучването, а специалисти наблюдавали здравословните показатели на повече от 500 000 души от 10 европейски държави в продължение на 16 години. Критиците обаче твърдят, че проучването не би могло да вземе предвид всяко обстоятелство, като например икономическото и социалното положение на всеки отделен човек, което можело са отрази на неговите констатации.

Може ли кафето да ни направи по-енергични и продуктивни?

Кафето може да помогне на някои хора да увеличат енергийните си нива и да се почувстват по-малко уморени. Този ефект се дължи на кофеина в напитката, който играе ролята на стимулант. Когато се консумира кафе, то се абсорбира в кръвта и се придвижва до мозъка, където "възбужда" определени неврони. Това води до подобрение на паметта, когнитивната функция, както и настроението, ако се приема в умерени количества.

Предимствата на кофеина могат да станат още по-желани, когато става дума за атлетичното представяне на човек. Консумацията му помага за увеличаването на количеството кислород в кръвта и стимулирането на нервната система, което може да помогне за разграждането на телесните мазнини и за повече енергия. Според специалисти, пиенето на кафе преди тренировка може да подобри атлетичното представяне с до 11-12%.

Може ли кафето да ускори метаболизма?

Изследванията показват, че кофеинът може умерено да повиши метаболизма, помагайки на тялото да изгаря по-бързо мазнините. По мнение на някои експерти стимулантът може да окаже благоприятен ефект върху затлъстели хора.

Какви са рисковете от прекомерното пиене на кафе?

Понастоящем не са определени лимити за консумацията на кафе за повечето хора, но лекарите съветват бременните жени да ограничат приема на кофеин до 200 мг на ден. Това се равнява на две чаши кафе.

Кофеинът е стимулант и всеки реагира на него по различен начин. В някои случаи играе ролята на диуретик, който може накара тялото да произвежда урина по-бързо.

Хората, които са по-чувствителни към кофеина или пият много кофеинови напитки, често съобщават за замайване, тремор и безсъние като странични ефекти. Ако сте загрижени за вашия прием на кофеин, трябва да говорите с личния си лекар.

Също така е важно да се знае, че много напитки на базата на кафе съдържат допълнително мляко, захар, изкуствени подсладители или ароматизирани сиропи. Тези екстракти могат да добавят значително количество калории, мазнини и захар към вашата дневна диета и да натрупате нежелани килограми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рая

    0 2 Отговор
    Аз пия по четири чаши кафе на ден и не отслабвам

    Коментиран от #3

  • 2 Линди

    4 0 Отговор
    Ами ако ядеш и по четири хамбургера с тези кафета няма как да отслабнеш
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.