Last news in Fakti

31 Август, 2017 05:44 17 677 1

Как се правят идеалните пържени картофки? (ВИДЕО)

  • пържени картофи-
  • картофи-
  • готвени-
  • рецепта-
  • храна

Златистокафяви и хрупкави отвън, меки и вкусни отвътре

Някога замисляли ли сте се как се правят идеалните пържени картофки? Златистокафяви и хрупкави отвън, меки и вкусни отвътре. Оказва се, че не е толкова трудно да постигнете желания резултат със следната рецепта, която се използва в топ ресторантите.

Начин на приготвяне:

1. Като за начало картофите се обелват и нарязват на пръчици със сечение 1x1 см.

2. След това се накисват в студена вода. По този начин ще се отмие излишното нишесте и ще се предотврати слепването на картофите, докато се пържат.

3. След известно време се изваждат от водата, изцеждат се и се подсушават добре върху домакинска хартия.
4. Олиото се загрява във фритюрник или дълбока тенджера до 160°С, след което се поставя шепа картофи да се пържат. Не се слага по-голямо количество, за да се избегне прекаленото понижаване на температурата на олиото.

5. Картофите се пържат около 4-8 минути (до голяма степен зависи от сорта картофи), докато не станат бледозлатисти на цвят. Няма да навреди да се разбъркват от време на време, за да не залепнат един за друг.
6. Извадете картофите от фритюрника и ги поставете върху кухненска хартия за около 20-30 минути, докато не се отцедят добре. За останалите картофи повторете стъпките от 3 до 6.

7. Преди сервиране фритюрникът се нагрява отново, но този път до 190°C, като всички картофи се слагат да се пържат за приблизително 2-3 минути, докато не станат хрупкави и златистокафяви.
8. Поръсете със сол по ваш избор.

Не забравяйте, че пържените картофи са изключително калорични (311 калории на всеки 100 гр), затова не прекалявайте с тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    14 1 Отговор
    Значи идва направо да си купим бланширани, които на малки порции да пържим на 190 градуса :)