Last news in Fakti

2 Септември, 2017 17:58 5 677 3

Не пийте кафето си в стиропорени чаши

  • чаши-
  • стиропор-
  • кафе-
  • рискове-
  • здраве
Не пийте кафето си в стиропорени чаши - 1
Снимка: shutterstock

Стиропорените чаши безспорно са много удобни, особено когато сме в движение. Дали обаче е добре да ги използваме ежедневно и крият ли рискове за здравето ни?

Какво представляват чашите от стиропор?
Стиропорът е марката за материал, наречен полистирол. Полистиролът се инжектира с газ, за да се получи пяна, която след това се използва за опаковане на хранителни продукти.

Безопасни ли са за употреба стиропорените чаши?
Полистиролът от чашите и хранителните опаковки може лесно да попадне в храната или напитките. Стиролът, който се съдържа в тези материали, е канцерогенно вещество, което може да причини дразнене и секреция на слуз от очите и носа. Крие риск също така и от повишена умора, намалена способност за концентрация и нарушаване на хормоналните функции, което може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза.

Вредят ли чашите от стиропор на природата?
Може да отнеме около 500 години, докато стиролът се разгради, така че повечето от опаковките на хранителните продукти, които купуваме днес, могат да бъдат за еднократна употреба, но не и за разградими. Също така, процесът на преработка на полистирола може да замърси въздуха в голяма степен.

Като по-безопасна алтернатива на стиропорените чаши може да изберем биораградими такива или да чаши за многократна употреба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКОЛОГИЧЕН

    15 0 Отговор
    Е тва го кажи на БАБХ !!!!!!!!!!!
  • 2 Иван Господинов

    15 0 Отговор
    Ще си пия кафето само в порцеланови чаши да не съм някакво куче да пия от опаковъчен материал.

    Коментиран от #3

  • 3 Иво 78

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван Господинов":

    От 10години го пия само в ИСТИНСКА чаша.Не съм КУЧЕ,ЕВАЛА ЗА КОМЕНТАРА