4 Септември, 2017 00:30 72 722 28

Омъжена за трима мъже - къде и как е възможно това

  • многоженство-
  • брак-
  • полиандрия-
  • омъжена-
  • съпрузи-
  • секс
Омъжена за трима мъже - къде и как е възможно това - 1
Снимка: Shutterstock

Познати са всякакви форми на семейни отношения, дори и полигамни. Естествено, най-разпространения вид полигамно съжителство е многоженството, тоест брак между един мъж и две или повече жени. Но съществува и обратна конфигурация – една жена и няколко мъже, известна под термина полиандрия.

В миналото тази форма е била далеч по-разпространена в сравнение с настоящето. Полиандрията била разпространена още в Древна Гърция и е един от най-старите обичаи в Спарта, където много често всички братя от една фамилия са имали обща жена.

Съществувала е и сред келтските обитатели на Великобритания. Спорно е обаче доколко е била свободна жената в тези съюзи, нейният статут е много различен в различните краища на света.

Някои автори приемат, че бракът с няколко мъже бил резултат на абортите или убиването на новородени момичета, вследствие на което настъпвал дефицит на жени. През 19 век такъв брак е съществувал при алеутите и някои групи ескимоси. При последните дори имало обичай, според който стопанинът трябвало да „почерпи“ за нощта госта си с интимната компания на своята съпруга. Това било висша форма на гостоприемство от страна на ескимосите.

Дори и днес съществуват някои етнографски групи, в които полиандрията е съхранена, установена със закон, форма на съжителство между представители от двата пола. Ето къде:

Тибет и Непал

В някои части на Непал често може да срещнете семейства, в които една жена е встъпила в брачен съюз с не един или двама, а с няколко мъже. И при това, мъжете не са случайни, а... родни братя. Идеята е по този начин земята и имотът на братята да останат обща собственост, без да се налага да делят помежду им. Причината за това са тежките планински условия в районите на Непал, които често пъти изправят хората на прага на оцеляването.

Обвързването с няколко мъже е и добра инвестиция за самата жена. За всяка жена няма нищо по-хубаво от това да разчита за грижите и материалното благополучие на семейството си не на един, а на трима или дори на повече съпрузи.

Децата, които се раждат от тези бракове, се възприемат от майката и съпрузите й като абсолютно равнопоставени. Разводите сред тези семейства също стават много лесно - ако някой от братята реши да се отдели от този начин на семеен живот, просто напуска къщата и създава свое семейство на друго място. В такъв случай всички деца остават с останалите бащи в семейната ферма, дори да се знае кои са биологичните наследници на отиващия си съпруг.

Полиандрията официално е забранена в Тибет след 1951 г., когато Китай завладява страната. Вече е много трудно да се води статистика колко са хората в такъв съюз. С промяната на социалните модели в много области на Тибет полиандрията постепенно отмира, смятат социолозите.

Южна Индия

Не е тайна, че в Индия от незапомнени времена съществувала зловещата практика новородените момиченца да биват убивани след раждането им или умишлено умъртвявани в зародишната им форма. Причина за това бил страхът сред бедните семейства от големите разноски по сватбата и зестрата, които трябвало да платят в бъдеще. Това довело до нарушаване на равновесието между половете и днес в много райони на Индия се среща значителен превес в броя на мъжете спрямо жените, провокиращ към полиандрията. Семействата продават момичетата си на мъже в райони, където недостигът на жени е най-голям. От своя страна родът на мъжа също има ползи от споделянето на една съпруга. В случай че другите му братя не се оженят, няма да има нужда да се делят къщата и земите, а и всички те вече могат да се радват на една подсигурена обща жена.

Индийките, които трябва да живеят в подобни семейства обаче, често биват принуждавани да влизат в сексуални взаимоотношения с братята на съпруга си против волята им. В случай че се съпротивляват, ги бият, пише Woman.bg. Има и такива с по-голям късмет, които попадат при мъже, отнасящи се с по-голямо уважение към тях.

Северна Нигерия и Конго

За жалост статутът, с който се ползва жената в тази част на света, не е особено приятен. Станала веднъж съпруга, тя била длъжна да прави секс с всеки един от членовете на фамилията на мъжа й.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 no name no face no number

    137 31 Отговор
    Жената празна дупка не оставя.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    117 21 Отговор
    м....лска работа
  • 5 Ескимоска

    91 20 Отговор
    Бие ме - значи ме обича !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    46 8 Отговор
    Проблема е социален и икономически!
  • 8 Моника Станишев

    98 9 Отговор
    Единствената полза от полиандрията за мен е, че една тъща се пада на няколко мъже ! По- лесно е някак си, да й устоят !
  • 9 ЕВРОПА СВЕТОВНИ ВОЙНИ

    69 26 Отговор
    КАКВО ТОЛКОВА,В ЕВРОПА СЛЕД ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ,ОСОБЕНО В ГЕРМАНИЯ И РУСИЯ НАД 40% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО МЕЖДУ 1945 И 1955 Е ЪАЧЕНАТО ПО ПОЛИГАМЕН НАЧИН,ИМАЛО Е РАЙОНИ И ГРАДОВЕ С НАРУШЕНО СЪОТНОШЕНИЕ 1:30 !И СЕГА ПОЛОЖЕНИЕТО НЕ Е МНОГО РАЪЛИЧНО,ИМАМ ПОНЕ 15 ПОЗНАТИ ЖЕНИ ВЕЧЕ НАД 35 ГОДИШНИ КОИТО ОЩЕ СЕ МОТАТ И ЧАКАТ ПРИНЦА НА БЯЛ КОН ВМЕСТО ДА СИ РОДЯТ ВЕДНАГА ДЕТЕ МНОГО ВАЖНО ОТ КОЙ,И ТОВА ВЪОБЩЕ НЕ ИМ НАМАЛЯ ШАНСОВЕТЕ КАТО ЖЕНИ,НАПРОТИВ,УВЕЛИЧАВА ГИ!АМИ АКО ИЪПУСНАТ ПОСЛЕДНИЯ ВЛАК

    Коментиран от #10, #18

  • 10 Шатфонтен

    46 3 Отговор

    До коментар #9 от "ЕВРОПА СВЕТОВНИ ВОЙНИ":

    Ъъъ... Нещо не се върза с полиандрията!...
    Ама нищо ...:)
  • 11 ЛУД ИДИОТ

    36 7 Отговор
    Абе,то стана ясно,че искаш да си с повече от един мъж. :D

    Коментиран от #12

  • 12 Шатфонтен

    23 7 Отговор

    До коментар #11 от "ЛУД ИДИОТ":

    Хаха...Яко...Има логика...Хареса ми!
    Може и да си ЛУД :D...,но ИДИОТ в никакъв случай!!! ;)

    Коментиран от #13

  • 13 ЛУД ИДИОТ

    24 3 Отговор

    До коментар #12 от "Шатфонтен":

    Това са най-приятните думи,които чувам за себе си от известно време насам. :D Иии благодаря,за което... :D
  • 14 Шатфонтен

    26 7 Отговор
    Моля! Заслугата си е твоя! :)

    Коментиран от #15

  • 15 ЛУД ИДИОТ

    7 6 Отговор

    До коментар #14 от "Шатфонтен":

    :D :D :D

    Коментиран от #16

  • 16 Шатфонтен

    9 6 Отговор

    До коментар #15 от "ЛУД ИДИОТ":

    ? ? ?
  • 17 Принцът на Ария

    27 12 Отговор
    ТОВА ЗА ИНДИЯ Е ЧИСТА ЛЪЖА, ОСВЕН АКО НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ДАЛИТИ (цигани)!
  • 18 Балкански говедар

    28 31 Отговор

    До коментар #9 от "ЕВРОПА СВЕТОВНИ ВОЙНИ":

    Да бе, да роди дете на някой простак. Айде по-добре без деца. Било без значение. Жените да не са крави за разплод бе? Като си такъв акъл, що не си направиш лаборатория за изкуствено осеменяване и изкуствени утроби, за какво са ти жени, психар...

    Коментиран от #20

  • 19 Гостенина

    12 3 Отговор
    Помярски истори
  • 20 фен на васик атанасова

    48 12 Отговор

    До коментар #18 от "Балкански говедар":

    Я си гледай говедата. Заради такива като теб и еманципираните патки България няма бебета. ДЕЦА ТРЯБВАТ, ДЕЦА!
  • 21 празно да нема

    4 6 Отговор
    трима мъже и два котарака - в ушенцата
  • 22 Баба Вуна

    22 0 Отговор
    Вени пак в 00:30ч те досърбява котето! Аз за Индия не знам, ама за Шекер махала знам А пък и за пазара на цигански булки в България съм чувал!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Юбрееее

    5 0 Отговор
    Три дупки- три запушалки
  • 25 Николай

    6 0 Отговор
    Брато,свършвай че съмна а и другите двама чакат.
  • 26 Милена

    3 1 Отговор
    Благородно и завиждам.все някои от тримата ще му се прииска, да ми зачуди някоя дупка.
  • 27 Заралия

    5 0 Отговор
    Заповядайте на пазар за циганки, честните от10000лв, втора употреба до 5000! На Тодоров ден в станционната градинка до гарата.
  • 28 Мафа Низакура

    5 0 Отговор
    Вени, Вени пак разлая кучетата. Държа обаче да те коригирам, алеутите и ескимосите не са предлагали жените си на гостите от уважение, а просто са ги използвали като донори на сперма. По този начин са подобрявали геновия си фон. Даже са ходили от Чукотка в Аляска да си крадат жени. Може да не са били образовани, но не са били прости. Дано съм ти бил полезен с информацията.