10 Септември, 2017 22:55 4 134 6

Всички те са били масони

  • моцарт-
  • оскар уайлд-
  • масони
Всички те са били масони - 1
Волфганг Амадеус Моцарт

Знаете ли, че Моцарт и Гьоте са били масони? Тук Ви представяме няколко световноизвестни личности, за които се знае или поне се твърди, че са били членове на масонски ложи.

Волфганг Амадеус Моцарт

Волфганг Амадеус Моцарт влиза в масонска ложа по време на виенския си период (1781-1791). Особено във "Вълшебната флейта" откриваме много от идеите на масонството, а либретист на операта е Емануел Шиканедер - близък приятел на Моцарт и негов брат в масонската ложа. Великият композитор дори посвещава на масонството цял цикъл от песни.

Джозефин Бейкър

Световноизвестната американско-френска танцьорка и певица Джозефин Бейкър влиза през 1960 година в масонската ложа "Nouvelle Jerusalem". Въпреки че според статута на английската Велика ложа масонството е чисто "мъжка територия", във Франция възникват ложи, в които право на членство имат и жени. По-късно се основават и чисто женски масонски ложи. Днес в Германия има общо 27 такива ложи.

Оскар Уайлд

Още бащата на ирландския писател Оскар Уайлд е бил член на масонска ложа в Дъблин. През 1875 година, по време на следването си, младият Уайлд се присъединява към масонската ложа "Apollo University Lodge no. 357". Само три години по-късно обаче е принуден да я напусне - заради неплатени членски вноски. През 1883 година е изключен и от "Churchill Lodge", което слага край на масонската му "кариера".

Йохан Волфганг фон Гьоте

В молбата си за прием в масонска ложа Гьоте пише през 1780 година следното: "От много време насам се чувствам подтикнат от желанието да принадлежа към общността на масоните. (...) Тази титла ще ми позволи да вляза в по-тясна връзка с личности, които ценя високо. Именно това чувство за принадлежност ме тласка да подам молба за прием".

Готхолд Ефраим Лесинг

Масон е бил и световноизвестният германски поет и философ Готхолд Ефраим Лесинг. За масонството той пише следното: "То не е нито произвол, нито излишество. То е необходимост и намира оправдание в природата на човека и на обществото".

Чарли Чаплин

Периодично се появяват съобщения, че Чарли Чаплин също е бил масон. Да, в речта на финала на "Великият диктатор" се прокрадват идеите на масонството. В масонската енциклопедия обаче четем, че по сведения на сина му Юджийн Чарли Чаплин никога не е бил член на масонска ложа.

Курт Тухолски

Германският публицист Курт Тухолски е приет през 1924 година в берлинската масонска ложа "Zur Morgenröte", която принадлежи към "Сдружението на свободните зидари на изгряващото слънце". Заради сериозни различия във възгледите обаче Тухолски установява контакт с френските масони и става член на една парижка ложа, където през 1925 година получава званието "Майстор".

Карлхайнц Бьом

Австрийският актьор от германски произход Карлхайнц Бьом (1928-2014) е бил член на мюнхенската масонска ложа "Zur Kette". Бьом е известен по цял свят като основател на фондацията "Хора за хората", която подпомага нуждаещи се в Етиопия на принципа "Помощ за самопомощ". През 1986 година Карлхайнц Бьом е удостоен с хуманитарната награда на германските масони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    9 4 Отговор
    Е и какво като са били масони значи са били в играта с мръсните мангизи и машинации то излиза че масон едва ли не е свят добродетел самоче др.път икономическа организация създадена от евреите в Англия. Само 5 мил.са и клатят 7.5 милярда човека
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АКБ

    2 3 Отговор
    А у нас най-много масони има в АКБ http://audibg.com/forum/
    ;)))
  • 4 мимеее

    2 2 Отговор
    Да бе! Те си ги приписват за масони, а ти ходи доказвай, че не са. Ефтини номерца...
  • 5 Bossman

    6 0 Отговор
    Чарли Чаплин за кратко е бил масон,но е напуснал ложата.Не е бил съгласен с политиката на ложата.Заради което са му създавали спънки:Не излъчване на филмите му,затруднено финансиране и т.н.Масонството е създадено с добра цел но в последствие се изражда и действа против хората.
  • 6 Крадец

    0 0 Отговор
    Какъв им е бил гювечът,като са били масони?