Last news in Fakti

6 Септември, 2017 18:04 7 081 13

Кога ще пресъхне Каспийско море?

  • каспийско море-
  • пресъхне-
  • климатични промени-
  • затопляне-
  • глобално затопляне-
  • изчезне-
  • езеро-
  • учени
Кога ще пресъхне Каспийско море? - 1
Снимки: shutterstock

От момента на своето формиране Каспийско море ту е било на ръба да пресъхне, ту е преливало, но сега учени предупреждават, че ако глобалното затопляне продължи със същите темпове, от северната част на най-голямото езеро на планетата няма да има и следа в близките 75 години, съобщава ScienceaAlert, позовавайки се на данните от ново изследване.

Според група американски учени през последните две десетилетия водите на Каспийско море бавно се изпаряват заради покачването на температури, в следствие на климатичните промени.

Кога ще пресъхне Каспийско море?

Оформил се като езеро преди около 5,5 милиона години в резултат на тектонично издигане и спад на морското равнище, този воден басейн е пресъхвал и се е пълнил отново няколко пъти до сега, като има случаи, в които е достигайки до долното Поволжие.

Според новото изследване, публикувано в Geophysical Research Letters, дневник на американския геофизичен съюз,нивото на Каспийско море спада с 6,72 см всяка година от 1996 г. насам.

Ако понижението на водата продължи, езерото скоро ще спадне под своя исторически минимум, поставен през 1977 г. (29 м под морското равнище), алармират учените от екипа, воден от изследователи от Университета на Тексас в Остин.

След този голям спад, водата в езерото бавно се покачва отново през следващите няколко години. Сега обаче учените се тревожат, че ако водата в езерото отново спадне тя няма да се възстанови. През последните 20 години Каспийско море е станало с 1.4 метра по-малко, като основният виновник за това е глобалното затопляне, според геофизици от Русия, САЩ, Франция и Азербайджан, създали климатичен модел на промените на нивото на Каспийско море. Ако тенденцията продължи, до края на XXI век Каспийско море ще пресъхне.

Кога ще пресъхне Каспийско море?
Графика: Geophysical Research Letters / AGU

Водното ниво на Каспийско море се променя силно през последните 3000 години, то се издига и пада в границите на цели 15 метра. Тъй като Каспийско море е безотточен басейн, нивото на водата в него зависи само от три главни фактора: количеството на валежите, скоростта на изпарение и речния приток. Моделът, отчитайки тези параметри, може да предскаже доста успешно реалните стойности на нивото на водата в Каспийско море през следващите 37 години - до 1995 година повишаващи се, а след това - понижаващи се. Учените използват данни от сателита GRACE, който стартира през 2002 г. за измерване на гравитационното поле на Земята, и данните на четири наземни станции (червените точки на картата):

Кога ще пресъхне Каспийско море?
Geophysical Research Letters / AGU

Учените свързват засушаването на Каспийско море с ръста на средната годишна температура в района на езерото - през последните 20 години тя се е повишила с цял градус.

Изследователите не са си поставили за задача да направят точна прогноза, но въпреки това климатичните модели показват доста плашещи резултати - ако глобалното затопляне не спре през следващите 75 години от плитката северна част на Каспийско море няма да остане нищо.

Кога ще пресъхне Каспийско море?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 10 Отговор
    Поредната много "убедителна" статия. Компютърен модел, вероятност от повишаване на температурите, хипотетични сценарии - изобщо яко конкретика!
    Започва вече да става мега досадно само за това измислено Глобално затопляне да се говори!!!

    Коментиран от #3

  • 2 jp power

    8 8 Отговор
    Тоз компОтен модел, може ли да предположи, къде ще падне атомната бомба на Ким?? Много знаете кво ще стане утре, пък дрънка те за след 75г.
  • 3 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    А защо не? Хората си правят сметка, планират, развиват науката, адаптират икономиките си към променящата се среда. В България не знаеш какво ще стане от днес за утре и българите все вода гълтат, че даже от време на време сами пият по чаша студена вода.

    Коментиран от #5

  • 4 кхтдфтъ

    6 9 Отговор
    уж е море пък споменават най голямо езеро !!!!!. от училище знам че нaй голямото е байкал (езеро) в русия, а каспийско си е море не езеро

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Гост

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    И каква сметка правят? Нещо конкретно прочете ли? Аз освен лобизъм, друго не виждам!
    Какво трябва да означава, че ако затоплянето не спре, Каспийско море ще изчезне? Да се застреляме, защото температурите за 20 години са скочили цял градус ли? Ами ако хората използват реките които го захранват - Самур, Волга, Урал, Терек и Кура, е нормално да се смалява и тук измисленото затопляне няма абсолютно никакво отношение: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5
    Това ли е наука - да обслужва икономическите интереси с подобна гьобелсова пропаганда?
  • 6 кроко

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "кхтдфтъ":

    Каспийското езеро е най голямото но е солено, иначе най голямото сладководно е Горното езеро, намира се на канадско-американската граница, а Байкал е най дълбокото. Позабравил си ти географията, мой човек.
  • 7 Вервайте ми

    4 4 Отговор
    Живял съм в северна Африка (Алжир) през годините 1974-78. Непоносима горещина имаше само през м. август и то не през целия. А сега в България горещините започват от юни. Така, че не можем да отречем затопляне в глобален мащаб.
    Що се отнася до Каспийско море - търсете водите му в Калифорния и Флорида.
  • 8 Вервайте ми

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "кхтдфтъ":

    Каспийско море е затворено море.
    Черно море е вътрешно море.
    Това се учи в училището.
  • 9 Халдип Исйолов

    11 1 Отговор
    Здравейте, аз съм Халдип Исйолов от Сатовча.
    Според мен това глобално затопляне е пропаганда, ако имаше такова затопляне миналата зима немаше да е на -30, та в Сатовча кокошките спреха да носат и изгорехме по 20 кубика бука.

    Коментиран от #10

  • 10 Вервайте ми

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Халдип Исйолов":

    Здравей Халдип Йосиолов от Сатовча,
    Ти и през зимата ли искаш температурите да са + 30° ? И без това през лятото буките сами горят.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 незнайко

    1 2 Отговор
    Като се изпари водата после нали пада като дъжд. На друго място ще има наводнения. Ако излети в КОСМОСА е друга работа, която не може да стане.
  • 13 777

    0 0 Отговор
    Да построят деривация от Черно море и проблемът ще се реши.