Факти.БГ

Ето как бракът всъщност променя характера

Събина Андреева

Ако планирате да минете под венчилото, се подгответе да преминете и през личностна промяна.

Според скорошни проучвания бракът те прави по-простителен и усилва способността за осъществяване на самоконтрол.

Учените от Университета в Тилбърг, Холандия, заключили, че това са двете качества ключови за щастливо партньорство: самоконтролът те спира да избухнеш срещу партньора си, докато прошката ти помага да продължиш напред, когато понякога забиеш на една място.

Екипът изследвал почти 200 младоженци и открил, че тези две качества се засилват особено през първите 4 години от брака.

За целта на проучването на младоженците били представени серия от твърдения относно прошката и самоконтрола в първите три месеца от брака. Такива твърдения били „когато моят партньор ми причини нещо нередно, аз ще му простя и забравя“ и „аз съм добър в това да се противопоставя на изкушението“.

Участниците трябвало да запишат до каква степен са съгласни с твърденията. Четири години по-късно учените дали на женените двойки същия тест.

„В настоящото проучване целихме да демонстрираме, че бракът служи като тренировъчна арена за самоконтрол и прошка.“ се казва в проучването.

„Това проучване показва, че самоконтролът и прошката определено се повишили през първите четири години от брака. Началото на брака ни предоставя идеалната среда, която предразполага за развитието на тези качества.“
За да обяснят промяната в поведението, учените се позовали на стари проучвания, които също твърдели, че прошката расте с времето във връзката, така както обвързването расте с годините.

„Когато партньорите започнат да ценят връзката си повече, увеличат привързаността си към другия и започнат да гледат на връзката като дълготраен ангажимент, те стават по-мотивирани и способни да простят.“ казват учените.

„Склонността да прощават расте също и защото партньорите се мотивират един друг да си прощават, съзнателно или не. Прошката е съществена за по-добрия климат във връзката. Тя намалява нивото на агресия и избухване от страна на партньорите.“