Факти.БГ

Какво ще се случи, ако човечеството изчезне изведнъж

Събина Андреева

Хората населяват Земята за приблизително няколко милиона години. Ако гледаме на нашата планета като на живо същество, то един ден тя може да се отърве от нас като нахален гост.

Няма да говорим за това сега, а ще обърнем внимание на това какво точно би се случило, ако всички изчезнем в един и същи момент.

Първите секунди след изчезването ни

Всичко ще започне с катастрофи: влакове, автобуси, коли ще продължат да се движат, докато не се блъснат в нещо и ще изглежда като онази известна снимка от сутринта в Швеция, когато хората са започнали да шофират в дясната вместо в лявата лента.

Ще бъде тъмно. Много тъмно.

С отминаватето на минутите електроцентралите ще привършат запасите си от гориво. Ще започне най-страховитото затъмнение, когато всички свелтини, компютри и централи изключат завинаги. Тогава и самолетите ще започнат да падат, но би отнело още няколкото часа, докато и онези на автопилот се приземят.

Дивият живот на бъдещето

Всичко ще остане относително спокойно, докато химическите заводи не започнат да изпускат газове в атмосферата. Реакторите в атомните централи около света няма да могат да се охладят сами и ще започнат да избухват в пламъци, изпускайки значително количество радиация, което ще доведе до може би ужасяващи мутации при животните и растенията.

Нови граждани

За по-малко от седмица природата ще започне бавно да се съвзема, защото няма да има никой, който да контролира разпространението на растенията по суша и вода. Домашните любимци ще започнат да бягат, както и онези животни останали по зоологическите градини. Нито едни от тях не умеят да ловуват, но вродените инстинкти и гладът ще задвижат нужните механизми в тях. Ще настане невиждан хаос.

Новите ви наематели

Нещата започват да изглеждат много по-добре след 3 до 6 месеца. Радиацията вече я няма и въздухът е много по-чист. Горските животни започват да нахлуват в човешките къщи. И знаете ли коя е най-добрата част? Хлебарките почти са изчезнали в някои части на света, защото не могат да оцелеят без изкуственото отопление.

Лондон е столицата... на блатото?

Ще отнеме едва 15 години, за да могат всички пътища да се покрият от мъх. С всяко десетилетие все повече и повече растителност ще покрива градовете и ще ги превръща в руйни. Къщите ще изгният, а кръговратът на водата ще напука бетона и ще срути мостове и язовирни стени. След 150 години Лондон ще бъде напълно покрит от блато, както е бил по време на Римската империя.

Последната агония на големите градове

След 230 години частично унищожената Айфелова кула ще стане дом на диви глигани. Статуята на свободата няма да издига гордо ръката си. Градовете на източния бряг ще бъдат унищожени от постоянни урагани, а южният бряг на САЩ ще бъде потопен под постоянни наводнения.

Мощни и красиви

Ще отнеме 500 години за горите да заемат отново позицията си на планетата. Но дори и след 500 години все още ще има видими следи от човешките структури като например четирите крака на Айфеловата кула или пиедестала на Статуята на свободата.

Последните остатъци от цивилизацията

След 25 000 години вместо глобално затопляне Земята ще посрещне още една Ледена епоха. Този път това няма да донесе толкова драматични промени за животните, а повечето ще се адаптират към новите условия. Следите от хората ще бъдат закопани дълбоко в почвата, но няма да се разградят напълно. Не се знае дали някой някога би ги намерил и какво би заключил за нас от тях.