Факти.БГ

Как да прогоним депресията след отпуск (ВИДЕО)

Лятото и сезонът на отпуските свърши и отново е време да се върнем към работната рутина

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock

Милена Трачева

Есента не само почука на вратата ни, а дори се опита да влезе с хитрост, пращайки ни студен вятър и дъждовни облаци. Освен тях, с нея дойде и краят на летния ваканционен сезон, изпълнен с топли вечери край морето, мирис на свобода и дълги почивки далеч от работното място.

Няма как, с края на лятото всички полека лека се завръщат по работните си места, уморени, тъжни, гневни и сърдити, защото лятото и почивката са отлетели, а рутината в офиса изглежда още по-сива от преди.

Ако и вие тъкмо сте се завърнали от летния си отпуск и не се чувствата напълно удовлетворени и отпочинали, това видео е точно за вас.

Вижте 5-те начина да предотвратите често срещаната депресия след отпуск:

5. Не се претоварвайте

Ясно е, че в момента в който се завърнете на работа, няма да можете да свършите всичките задачи, които ви очакват, тъй като все още не сте влезли в ритъм. Затова си вземайте чести почивки и не се стресирайте колкото и да ви натоварват. В противен случай ще започнете да се чувствате дори по-зле.

4. Късият отпуск

Според специалистите минимума за отпуск трябва да е поне 2 седмици. Добре обмислете, колко време ще почивате, защото трябва да е достатъчно за да се откъснете почти напълно от работа, като се занимавате единствено с лични задължения и хобита. Така след отпуската няма да се чувствате все едно сте изгубили времето си напразно, а напълно отпочинали и дори готови да се завърнете на работа без проблем.

3. Работната среда

Ако винаги ви е трудно да навлезете в работния ритъм след почивка и нищо не може да ви помогне, значи е доста вероятно да не харесвате работата си изобщо. Много голям процент от хората, които харесват работата си и се чувстват доволни с нея, са готови да се завърнат на работното място без проблем, като бързо навлизат в работното темпо и се захващат със задълженията си.

2. Как да се подготвите

Има няколко начина да се подготвите за завръщане на работа. За да се заредите с енергия е важно е да правите любимите си неща, преди и след работното време. Например да се разхождате или да играете компютърни игри. Да общувате повече с приятелите си. Да ставате 30 минути по-рано за да спортувате или подреждате мислите си.

1. Обратно на работа

В работата започнете първо с най-простите задачи, които не изискват особена концентрация на вниманието или големи умствени усилия. Разказвайте на колегите си за приятната отпуска, показвайте снимки и раздавайте подаръци. Това е най-успешната програма за първия работен ден.