Факти.БГ

Пчелите могат да помогнат в битката със страшните супербактерии

Протеин, който се произвежда от тези насекоми може да помогне за създаването на нов антибиотик

Милена Трачева

Антимикробно съединение, произвеждано от медоносните пчели, би могло да се превърне в основата, върху която да бъдат създадени нови видове антибиотици. Това твърдят група учени от Университета на Илинойс в Чикаго в своето ново изследване.

За последен път нов вид антибиотик е разработен преди 30 години. За това време някои от бактериите са развили резистентност към познатите ни антибиотици, използвани за лечение или профилактика на инфекции, пише изданието Science Daily.

Именно появата на тези супербактерии, които не се поддават на лечение, буди сериозни опасения за общественото здраве по цял свят. Центровете за контрол и превенция на заболяванията се страхуват, че липсата на ефективни медикаменти може да означава, че заболявания, които някога са били лечими, сега са потенциално смъртоносни.

Всяка година в САЩ, с бактерии резистентни на антибиотици, се заразяват най-малко два милиона души, а най-малко 23 000 души умират в резултат на инфекции, сочат данни на CDC.

В ново проучване, публикувано в списание Nature Structure & Molecular Biology, изследователите от UIC, под ръководството на Александър Манкин и Нора Ваджес-Ласло от Колежа по фармакология на биомолекулярни науки, обясняват как веществото, производно на антибиотиците, апидецин — Api137 — може да блокира производството на протеини в потенциално опасни и вредни бактерии.

"Много антибиотици убиват бактериите като атакуват рибозомата, създаваща всички протеини в клетката. Производството на протеини може да бъде спряно чрез намесата в различни етапи на транслация — процесът, чрез който ДНК се "преобразува" в протеинови молекули. Api137 е първият известен инхибитор, който прекратява транслацията", обяснява Манкин.

Api137 е натурален продукт, произведен от пчели, оси или стършели. В природата много организми се защитават от инфекции, като произвеждат антибактериални пептиди или малки протеини. Пептидите могат да се използват като антибиотици ако "знаем как работят", допълва Таня Флорин, докторант на UIC, един от водещите автори в изследването.

Сега, след като този протеин е бил изучен внимателно, специалистите се опитват да го синтезират в лабораторна среда.