Факти.БГ

Лекари извадиха топка косми от стомаха на момиче

Девора Байкова

На лекарите им се наложило да извършат операция за отстраняването на един килограм коса от стомаха на 15-годишна тийнейджърка от Пенджаб, Индия.

Момичето било прието незабавно в болница, тъй като не можело да яде и пие. Това се дължало на натрупалата се коса в стомаха ѝ.

По време на прегледа лекарите забелязали огромна топка коса в корема ѝ и предложили незабавна операция.

В последствие лекарите установили, че тийнейджърката страда от трихоломания – състояние, при което хората изскубват собствената си коса от скалпа, както и от трифофагия – състояние, при което човек яде косата си.

Вредният навик на момичето започнал преди около 5 години, като с времето, заради поглъщането на огромни количества коса, започнало да повръща всеки път, когато се храни.

Така момичето било диагностицирано с редкия синдром на Рапунцел, който е по-често срещан при жените. При него човек поглъща толкова много коса, че с течение на времето тя се натрупва в стомаха и се образува голяма топка косми, която пречи на нормалното функциониране на органите. Тъй като хората не могат да храносмилат косата си, единственият начин проблемът да бъде отстранен е чрез хирургическа намеса.