Last news in Fakti

17 Септември, 2017 12:03 1 735 1

Как динозаврите са се превърнали в птици? (ВИДЕО)

  • динозаври-
  • еволюция-
  • чепепи-
  • изкопаемо-
  • вкаменелости-
  • връзка-
  • структура на черепа-
  • влияние на мозъка-
  • птици

Изкопаемите черепи разкриват всичко

Динозаврите са еволюирали в познатите ни днес птици в края на юрския период. Но как точно е станало това? Отговорът на този въпрос се крие в черепите на динозаврите, древните птици и някои от преходните видове.

Отдавна е известно, че птиците и динозаврите са много тясно свързани. Но съществуват много въпроси за връзката помежду им и за това как един вид е еволюирал в друг.

Драматичният преход от динозаври към птици, се е случил преди милиони години и е бил придружен от дълбоки промени в устройството на черепа. По-специално става дума за горната част на черепа, която преминава през период на драматични промени по време на еволюционния преход на динозаврите към днешните птици. Именно този процес са проследили учени от Университета в Йейл в ново проучване, публикувано в списание Nature Ecology and Evolution, пише сайтът ibtimes.

Това е първото проучване, което проследява връзката между развитието на мозъка и промяната на костите, които го покриват. Негови автори са Матео Фабри, студент от лабораторията Булар и колегата му Барт-Анджан Сингх Булар от Университета в Йейл, който е и помощник — куратор на отдела по палеонтология и зоология на гръбначните в Музея по естествена история Пийбоди в Йейл.

"Черепът се преобразява неимоверно и мозъкът се увеличава при прехода динозавър — птица. Бяхме изненадани, че на никой не му е хрумнала идеята, че основните части на мозъка — предният мозък и средният мозък — са взаимно свързани и по някакъв начин корелират с развитието на покриващите ги фронтална и теменна кост", заявява съавторът Барт-Анджан Сингх Булар.

Въпреки че предишни изследвания са показали само обща връзка между мозъка и черепа, връзките между специфични области на мозъка и отделни елементи на покривните кости на черепа, са останали неясни. Това води до противоречиви теории за някои аспекти на еволюцията на черепа.

Булар и екипа му проследяват развитието на мозъка и формата на черепа не само при динозаврите, които са най-близо до птиците, но и в целия род, водещ от влечугите към птиците. Те откриват, че мозъците и черепите на повечето влечуги са много близки помежду си, но динозаврите, които са тясно свързани с птиците, са различни, с уголемени мозъци и издути около тях черепи.

Специфични области на мозъка се трансформират повече от други, оформени от новите предизвикателства, пред които са изправени съществата при прехода от една еволюционна ниша в друга.

"Открихме ясна връзка между фронталните кости и предния мозък, както и теменната кост и средния мозък", разказва Булар.

За да потвърдят своите резултати изследователите изследват ембриони на гущери, алигатори и птици с помощта на компютърна томография.

"Ние предполагаме, че тази връзка съществува при всички гръбначни с костни черепи и показва дълбоката връзка между развитието на мозъка и покриващия го череп", коментира Булар. "Това означава, че мозъкът произвежда молекулярни сигнали, които инструктират скелета да се образува около него, въпреки че сравнително малко знаем за точното естество на това моделиране".

"В крайна сметка, едно от най-важните послания тук е, че еволюцията е по-проста и по-елегантна, отколкото изглежда" — добавя Булар. "Множество привидно различни промени — например в мозъка и черепа — всъщност може да имат една основна причина и представляват многообразие на една трансформация".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 lol

    2 0 Отговор
    Правили с*кс с птици