Last news in Fakti

24 Септември, 2017 08:35 3 004 2

Елдата - най-добрият вкусен помощник в борбата с килограмите

  • елда-
  • гречка-
  • зърнена култура-
  • здравословно-
  • килограми-
  • отслабване-
  • витамини-
  • минарали-
  • заместител на месото
Елдата - най-добрият вкусен помощник в борбата с килограмите - 1
Снимки: shutterstock

Елдата, позната още като гречка е сред храните, описвани като изключително полезни и здравословни.

Тя е богата на витамини и минерали, има високо съдържание на желязо и е добър заместител на месото. Освен това обаче мъничките зрънца на елдата се оказват и една от най-подходящите зърнени храни за хората, които спортуват активно и искат да поддържат фигурата си.

Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но в Русия и бившите съветски републики, те са най-популярни. В България растението е познато най-вече на хората, практикуващи вегетарианство, тъй като е пълноценен заместител на месото. Въпреки това в последно време елдата може да бъде намерена във все повече магазини.

В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След като започва масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за бедните и плебеите.

Съвсем друга била историята на зърнената храна във Франция, където била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия пък елдата се радвала на особена почит. Там са познавали добре нейните свойства и дори препоръчвали тя да се консумира преди големи изпитания, защото давала много енергия и сила.

Днес елдата съвсем не е синоним за бедност и нищета, а точно обратното — тя се е превърнала в израз на един по-здравословен и пълноценен начин на живот.

Елдата - най-добрият вкусен помощник в борбата с килограмите

Елдата е изключително богата на полезни и ценни вещества и с право е препоръчвана като една от най-подходящите зърнени храни за активно спортуващи и хора, желаещи да се хранят диетично, но и да не гладуват. Именно заради това тя често присъства в менюто на детските градини, ясли и кухни, както и се използва от все повече производители на детски храни.

Отглежда се лесно, защото е непретенциозна култура, дава добър добиви и не е необходимо да се пръска с пестициди. Сред изключителните качества на това растение е и неподатливостта ѝ на генно модифициране.

Елдата - най-добрият вкусен помощник в борбата с килограмите

Какво съдържа?

В 100 г. сурова елда има 362 ккал, от които почти няма мазнини, протеинът е около 13 г, въглехидратите около 70 г. и фибри — 4 г. Елдата съдържа големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин) и липсва глутен в нея, което я прави предпочитана за хората избиращи безглутеново хранене. Съдържа в себе си желязо, калций, кобалт, калий, фосфор, йод, мед, цинк, бор и други микроелементи.

Защо е полезна?

Намалява нивото на холестерол.
Съдържа рутин, което е вещество, укрепващо съдовата стена.
Забавя процесите на стареене, защото е богата на флавоноиди.
Увеличава силата и издръжливостта и затова е ценна за спортуващите.
Благотворно влияе върху кожата, косата и ноктите.
Заболявания на нервната система, на черния дроб и зрението се повлияват положително след консумация на елда.
Стабилизира нивото на кръвната захар.

Елдата - най-добрият вкусен помощник в борбата с килограмите


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвет. Хр.

    13 1 Отговор
    М даа....Има специфичен вкус и аромат , но ....вкус , се възпитава !
  • 2 Случаен

    11 0 Отговор
    Пробвал съм хляб напаравен от елда-гречка...и мога да кажа че беше супер вкусен. В Русия когато ходя,винаги си купувам такъв хляб-даже си нося и в България. На семейството,а и на приятели много им харесва. Иначе така сварена елдата има особен вкус и е трудно да се каже че е вкусна-просто въпрос на навик...