Last news in Fakti

22 Септември, 2017 13:35 12 215 8

Чудовищна жаба е закусвала с динозаври

Гигантска праисторическа жаба е имала силата да се храни с динозаври

Чудовищна жаба е закусвала с динозаври - 1
Снимка: shutterstock

Гигантската "дяволска" жаба, живяла на остров Мадагаскар преди 68 милиона години, е можела да улавя и да се храни с малки динозаври. Това твърдят учени в ново изследване, публикувано в списание Scientific Reports.

Международен изследователски екип, ръководен от учените от Калифорнийския политехнически университет, е открил, че най-голямата жаба, която някога е живяла на Земята- Beelzebufo ampinga, е имала толкова силна захапка, че е била в състояние да яде малки динозаври, съобщава ScienceAlert.

Когато чуем думата динозавър, в съзнанието ни изскача образът на огромно страховито създание, но не и що се отнася до жабите. За тях всеки мисли като за дребни и безобидни беззъби същества, които преживяват благодарение на дребни насекоми. Въпреки това, жабите, за разлика от динозаврите, са оцелели през всички тези години и техните представители са се разпространили по цялото земно кълбо.

Нещо повече, имало е време, когато някои жаби са били с такива внушителни размери, че сред техните жертви са попадали дори и динозаврите.

Чудовищна жаба е закусвала с динозаври

Според учените изчезналият вид жаби е можел да достигне размери от 41 см. на дължина и е тежал около 4,5 килограма.

Изследователите проучили силата на захапката на тези жаби и установили, че челюстите им са способни да произвеждат налягане, равно на 2200 Нютона, което е сравнимо със силата на притискане на челюстите при хищници от бозайници.

Това пишат учените в своето изследване за праисторическите Beelzebufo ampinga.

Чудовищна жаба е закусвала с динозаври

Учените също така отбелязват, че съвременни рогати жаби, близки роднини на "Velzebuffo", са били открити в тропическите и субтропичните гори на Южна Америка. Въпреки, че по размер не могат да се мерят със своите праисторически роднини, тези съвременни земноводни са запазили силните си челюсти, което им позволява да нападат животни със сходни на техните размери — като други жаби, змии и гризачи.

Чудовищна жаба е закусвала с динозаври


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор™

    19 3 Отговор
    Динзавъра от заглавието е животно, което си завира дини....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 bubu

    9 0 Отговор
    На учените и изследователите все по често започна да им "залепват релетата"!!!!
  • 5 Bossman

    8 0 Отговор
    Тази жаба е била като Джаба хаитянина от междузвездни войни
  • 6 Крадец

    1 0 Отговор
    Помислих,че е била 10-12 м.,пък тя,40 см.
  • 7 Иван

    1 0 Отговор
    А какво е вечеряла?За това нищо не пишете!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.