Last news in Fakti

26 Септември, 2017 15:10 1 632 0

Рокля, която разголва душата ви (СНИМКИ)

Холандката Анук Випрехт създава странни високотехнологични дрехи, сякаш идващи от бъдещето

Холандският дизайнер Анук Випрехт (Anouk Wipprecht) вижда света по различен начин. Тя мечтае за свят, в който хората вече няма да лъжат за емоционалното си състояние, а истинските им чувства ще стоят на показ, пише channelnewsasia.

Модната дизайнерка вярва, че това може да бъде постигнато чрез високотехнологичната мода и вече се е заела със създаването на дрехи, разкриващи емоциите.

Нейните творения, съчетаващи цифровата технология с висшата мода, играят със социалните норми и същевременно имат за цел да разрешат дребни недоразумения, породени от лъжовни и грешно разбрани емоции.

"Моите творения имат за дел да разсеят всяка заблуда", заяви дизайнерката в кулоарите на Седмицата на модата в Милано.

Дрехите на 32-годишната холандка вече видяха бял свят, благодарение на бившата звезда от Black Eyed Peas - Fergie, по време на Super Bowl. Нейни редовни клиенти са и небезизвестната канадска супер трупа Cirque du Soleil.

Сега Анук Випрехт, заедно с производителя на кристали „Сваровски”, е създала рокля, в която са вградени сензори. Те примигват в синхрон със сърдечния ритъм на дамата, която я е облякла.

Изглежда лесно да изложиш на показ онова, което всеки един от нас таи дълбоко в душата си, но същевременно е и невероятно разголващо, смята Випрехт.

Не е изключено обаче, човек да се окаже и в много неловки ситуации, които са и неочаквано интригуващи и вълнуващи.

Съчетанието на висша мода, дигитални технологии и човешко поведение очарова дизайнерката и я води към експерименти. Тя е измислила „роклята паяк” – дрехата е отпечатана на 3-D принтер и има яка, която е покрита с роботизирани "крачета като на паяк". Те се активират, когато някой се приближи твърде много до облечената с тази дреха жена.

След като „роклята паяк” била показана в Европа, Китай и САЩ, Випрехт открила, че дрехата е много по-активна в Холандия, защото там хората са много по близо един до друг при общуване, докато в Америка се държат на разстояние.

Анук е оптимистка, че нейни модели ще дефилират един ден по подиумите на най-престижните модни прояви, но за момента се е съсредоточила върху това да преодолява границите. Затова иска да провокира и да продължава да експериментира.

„Щеше да е много отегчително, ако се ограничавахме само до това да направим дреха, която свети или променя цвета си”, убедена е Випрехт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА