Last news in Fakti

1 Октомври, 2017 23:03 9 139 6

Колко крачки трябва да правим на ден, за да сме здрави?

  • крачки-
  • ходене-
  • здраве
Колко крачки трябва да правим на ден, за да сме здрави? - 1
Снимка: shutterstock

Ходенето е сред най-базовите и най-естествени човешки движения. Значително по-характерно за тялото ни както от плуването, така и от тичането.

Ходенето носи изключителни ползи както за психическото здраве и настроението, така и конкретно за поддържането на добра физическа форма.

На много места можете да прочетете, че препоръчвания брой крачки е 10 000 дневно. Това е донякъде вярно, но не напълно.

Американската Centers for Disease Control and Prevention препоръчва около 90 минути ходене на ден. Което пък се равнява средно на 7-8 000 крачки.

Едни от най-ясните и точни насоки относно активния начин на живот и съчетаването му с ходенето дава Катрин Тюдор-Локи от University of Massachusetts.

Според нейните изследвания по-малко от 5000 крачки дневно показват изключително заседнал начин на живот, който почти сигурно върви със сериозни рискове за здравето. Между 5000 и 7499 крачки дневно са нещо като средна допустима норма, която все още не може да бъде класифицирана като активен начин на живот.

Между 7500 и 9000 крачки на ден са приемливи, но според Тюдор-Локи тъкмо 10 000 крачки са прагът, след който един човек може да бъде определен като активен. Препоръката на специалиста е да бъдат изминавани 12 000 или повече крачки, тъй като по този начин ще попаднете в категорията „много активни”, ще можете да горите достатъчно калории и да се заредите с достатъчен тонус, така че да поддържате добра фигура дори без допълнителен спорт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    6 6 Отговор
    Отново градски легенди такава закономерност няма а ако реша да подскачам колко подскока трябва да направя? Американски учени или еди койси уневерситет глупости и 1/2 на кой колкото му е писано и толкоз

    Коментиран от #5

  • 2 Иван Господинов

    5 2 Отговор
    Имам приятел сервитьор и му поверил здравето си.
  • 3 кучето шаро

    5 1 Отговор
    Три докато си стигна кутията с хапчетата .....
  • 4 Радо

    6 0 Отговор
    10К крачки са 7-8км, което за градските хора е рядкост, на село също не вървим много, но се работи разнообразна физическа работа, което компенсира вървенето, горят се калории, и се натоварва/огъвкавява тялото. Имам един съсед, майка му е на 80г, и като моторетка, слабичка, като стане, излиза навън и обикаля града по цял ден града, преди 3г. измина пътя на Каминото.

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Да, те американците са точно най-добрият пример за това как да живееш здравословно. Икономиката им е базирана на автомобилите, в някой квартали няма тротоар, за какви крачки се говори? От вратата до колата, с колата до парка и там да ходиш, или пък на пътеката пред телевизора? Ако нацепя днес 3 кубика дърва няма ли да е полезно за организма или ако измина 3км, но съм натоварен с 20% от собственното ми тегло?
  • 6 Morgoth

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    Като включиш базовите 3-4 хиляди които се правят само от хладилника до тоалетната и по етажите на офиса 10к не са чак толкова много. Аз съм на 5к при лошо време, ако оставя колата минавам задължително над 10к, а офиса е само на 25мин пеш.
    На село пък нямат 10к, защото не ги мерят :) Бабите само из градината като почнат да щъкат ги правят.