Last news in Fakti

30 Септември, 2017 12:19 4 442 0

Мускулите и сърцето ни се нуждаят от коензим Q10

  • зелени зеленчуци-
  • листа-
  • q10-
  • слънчева светлина-
  • коензим-
  • хлорофил-
  • зелени листа-
  • сърце-
  • кръвоносна система-
  • здраве

Факт е, че списъкът с ползите от CoQ10 е дълъг и впечатляващ

Без съмнение сте чували за коензима Q10, който стимулира обмяната на веществата и засилва изгарянето на мазнини. Той е един от основните компоненти на всяка клетка, осигурявайки енергия за нормалното протичане на жизненоважни процеси в човешкия организъм. В действителност химическото съединение CoQ10 има също толкова важно значение, каквото имат водата и кислорода.

Същият този ензим укрепва имунната система, бори се срещу вирусите и бактериите и действа като мощен антиоксидант. Освен това той помага и за понижаване на кръвното налягане. Липсата му повишава риска от сърдечносъдови заболявания като инсулт, инфаркт и висок холестерол. Но хората, които приемат лекарства за намаляване на холестерола, често пъти имат ниски нива на този важен антиоксидант, тъй като някои от медикаментите блокират неговото производство.

Но ако тялото ни не може да го произвежда, то от къде можем да си го набавим по естествен начин?

Всъщност, всяка клетка в тялото го ползва, за да произвежда енергия. Предпазва мускулите и сърцето, прави ги здрави и силни.

Поради важността на коензим Q10 много лекари и специалисти съветват да се вземат добавки с него, но можете да активирате и засилите синтеза във вашето тяло, консумирайки определени храни.

Изследванията показват, че може да направите това чрез консумиране на много зелено листни зеленчуци. Причината се крие в хлорофила. Както знаем, хлорофилът е всепризнат „чистач на токсини“ в тялото ни и защитава клетките от увреждания.

Как става това?

Изследване доказва, че когато консумираме повече зеленчуци със зелен цвят на листата, ние приемаме хлорофила, който се освобождава в кръвния поток. Под взаимодействието на слънчевите лъчи, които попадат в нас през кожата, хлорофилът се активира и превръща използваната вече форма на коензим Q10 обратно в активна форма на коензим Q10. Изследването завършва с изводите, че ефектът, който се дължи на зелено листните зеленчуци е пряко свързан със съдържанието на хлорофил в листата им и начинът, по който се усвоява от тялото. Това е повече от досегашните вярвания, че са полезни само заради съдържанието на витамини и минерали.

Друго, съпътстващо изследване, публикувано в „Журнал за клетъчната наука“ показва, че хлорофилът има още едно свойство — да превръща директно слънчевата светлина при бозайниците в биологична енергия — нещо, което преди се смяташе, че може да се прави само от растенията.

С други думи, в своя труд, учените извеждат уравнението: зеленолистни зеленчуци + слънчева светилна = естествено активиране и високи нива на коензим Q10.

Храните, богати на хлорофил се отличават с тъмнозеления цвят на своите листа. Такива са спанакът, магданозът, кейлът, копривата, лападът, както и водорасли като спирулина и хлорела.

За най-добро усвояване на хлорофила специалистите препоръчват прием на поне едно зелено смути на ден, в което да включите по избор зеленолистни зеленчуци, малко плодове и ядки по желание.

Да не забравяме обаче и за още едно изключително свойство на вълшебния Q10, свързан с красотата.

През последните години веществото се радва на голям успех в козметичната индустрия. Разкрасителните продукти, в които има CoQ10, намаляват бръчките и защитават кожата от вредното въздействие на слънцето.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА