28 Септември, 2017 21:31 2 569 10

Светът скърби за първия плейбой

  • хю хефнер-
  • плейбой-
  • смърт

Хю Хефнър, бащата на сексуалната революция, си отиде на 91-годишна възраст

Основателят и главен редактор на PLAYBOY Хю М. Хефнър, превърнал списанието в един от най-разпознаваемите глобални брандове в историята, почина от естествена смърт в легендарното си имение тази нощ, потвърдиха близките му. Хефнър бе на 91 години.

Стартирайки от чернови върху кухненската си масичка преди 64 години, визионерът не просто подари на света най-продаваното и влиятелно мъжко издание, но и наложи термина „плейбой“ като синоним на смелия, бохемски и отговорен начин на живот. Мнозина дори го наричат Бащата на сексуалната революция. Към момента списание PLAYBOY се издава в над 20 държави, в това число – и в България; продуктите с емблематичното лого пък носят оборот от над 1 милиард долара годишно.

„Баща ми живя изключително въздействащ живот като медиен и културен пионер, както и като основен флагман на движенията за свобода на словото, граждански права и сексуална свобода. Той бе нагледната дефиниция на лайфстайла и философията, стоящи в сърцето на бранда PLAYBOY, една от най-разпознаваемите и харесвани марки в историята. Всички ние – съпругата му Кристъл, сестра ми Кристи, братята ми Дейвид и Марстън, както и служителите на Playboy Enterprises, прекланяме глава пред делото му“, коментира Купър Хефнър, творчески директор на компанията.

След като завършва военната си служба и прекарва няколко години в различни сфери на издателската дейност, в началото на 50-те години на миналия век Хефнър вижда социално-пазарна нужда от луксозно мъжко списание. Първоначалната му инвестиция е набрана чрез залагане на мебелировката в дома му и заеми от близки и приятели – но резултатът, първият брой на PLAYBOY през декември 1953-а, е мигновена сензация.

От самото си начало PLAYBOY се доказва като много повече от каталог за красиви и разголени дами на луксозна хартия – прогресивните виждания на Хефнър по отношение на сексуалността, хумора, литературата, политиката и културата, правят от изданието същинска Мъжка библия; име, с което наричат PLAYBOY и до ден-днешен. Сред авторите, публикувани на страниците му, личат имената на Рей Бредбъри, Джон Ъпдайк, Иън Флеминг, Джоузеф Хелър, Габриел Гарсия Маркес, Джак Керуак и Кърт Вонегът.

Легендарното PLAYBOY интервю, до голяма степен поставило стандарта за качествена журналистика, дебютира през 1962-а, когато пред изданието застава джаз иконата Майлс Дейвис. Като водещ на телевизионното шоу „Playboy's Penthouse” Хефнър за пръв път дава възможност за изява на изпълнители от различни раси, а в опит да се противопостави на консервативните порядки в южните щати, открива PLAYBOY-клубове в Маями и Ню Орлийнс.

Когато американските пощи отказват да разпространяват списанието на абонатите му, Хефнър отвежда казуса до Върховния съд – а победата му е исторически крайъгълен камък в борбата за свобода на словото. Категоричното му убеждение, че властта няма място в спалнята на средностатистическия гражданин, е призната и от лидерите на движенията за равнопоставеност на хората с различни сексуални ориентации.

През 80-те години на миналия век създателят на PLAYBOY получава своя звезда на Алеята на славата в Холивуд, а книгата на рекордите на „Guinness” го разпознава като най-дългогодишния главен редактор на периодично издание на планетата.

В България марката PLAYBOY съществува от 2002-а. Издател е Attica Eva Media Group, а главен редактор е Христо Запрянов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпион29

    8 3 Отговор
    Кой скърби бе да скрбя за някакъв популярен сводник ?
  • 2 Стар курвар

    10 3 Отговор
    Сега и курвичките да влезнат с него да ги видим колко са го обичали
  • 3 Kcaniba

    2 4 Отговор
    Изоставени са
    мрЪзнат и съхнят от подигравки чочкитя!!!. Няма го бащицата, няма го дедо дърти стар!!
    Няма ги меките, няма ги висналите... Мъкооо
    Загуба за всинкитя путиятааа
  • 4 стоян георгиев

    2 7 Отговор
    дори децата му едва ли скърбят!всички с нетърпение го чакаха да умре,а тои много се забави и само ги изнерви:)))!сега ще заскърбят отрязаните от наследството , на другите няколко млрда едва ли им пука за този убавец!
  • 5 Сссс

    4 4 Отговор
    Най-после се спасихме от този полу"човек".

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Голем кеф а ?

    1 6 Отговор
    А вие идиоти нещастни от завист ще пукнете.....или от чикии
  • 8 пумпал

    9 1 Отговор
    Аз скърбя за журналистиката и смешните заглавия... Как може да се каже, че светът скърбял за някой си? За Хефнър скърбят единствено роднините му, което също не е на 100% сигурно, защото: "Човек забравя бащината си смърт, но не и бащиния си имот." Така е било и така ще бъде. Истината е, че на никой страничен човек не му пука.
  • 9 Кака Гинка

    4 0 Отговор
    Лека му пръст, поживя си човекът почти до библейска възраст,заобиколен от млади хубавици - видя рая още този свят!Трагедия е когато някой си отиде млад и зелен...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.