Last news in Fakti

3 Октомври, 2017 17:35 1 738 0

Защо ни се доспива, когато скучаем?

  • скука-
  • сън-
  • сънливост-
  • мозък-
  • мотивация-
  • център на съня-
  • скучая-
  • прилежащо ядро-
  • аденозин-
  • япония-
  • китай

Учени откриха, че един и същ център в мозъка отговаря за скуката и заспиването

Когато е необходимо да фокусираме вниманието си върху нещо важно и да останем съсредоточени, ние често успяваме да прогоним съня, но когато ни доскучае, неизбежно се появява усещане за сънливост, с което трудно можем да се преборим. Защо е така?

Механизмът не работа на мозъците ни при управление на съня чрез когнитивни и емоционални фактори, не е добре изучен, но ново изследване, публикувано в списанието Nature Communications, твърди, че една и съща зона в мозъците ни е свързана с мотивацията и удоволствието и с процеса на заспиването, пише специализираният сайт Medical Xpress.

Учени от университета в Цукуба, Япония, и от университета във Фудан, Китай, твърдят, че зона в мозъка, известна като прилежащо ядро, играе роля за създаването на тази зависимост и заради нея ставаме сънливи, когато ни доскучае.

Японските неврофизиолози от Международния институт за интеграция на съня и колегите им китайските им колеги провели редица тестове с лабораторни мишки, по време на които открили, че специален дял в мозъка им принуждава животните да заспят, ако им е скучно. В хода на работата си, учените се научили как да контролират и манипулират дейността му.

Отдавна е известно, че функциите, които протичат в прилежащото ядро обезпечават усещането за удоволствие и играят роля за мотивацията. Ако не са налице удовлетворение и мотивация, прилежащото ядро се активира и изпраща сигнали в "центъра на съня" в мозъка.

При опитите с мишки учените активирали невроните на прилежащото ядро посредством методи на оптогенетиката. За целта в невроните предварително били вкарани протеини, които реагират при облъчването им със светлина с определена дължина на вълната. Тестът показал, че в зависимост от стимулацията, мишките или се активизират или им се доспива.

При молекулярно биологичният анализ на клетките на прилежащото ядро, екипът открил, че на повърхността им се активизират повече аденозин А2А рецептори. Аденозинът се образува в резултат на вътреклетъчни реакции, свързани с разхода на енергия. Повишаването на концентрацията му показва, че обектът се нуждае от почивка. Ето защо при активиране на аденозин А2А рецептори ставаме сънливи.

"Класическият сомногенен аденозин предизвиква много агресивно ефекта на съня в прилежащо ядро", казва Йо Оший, водещ автор в изследването.

В своя доклад учените описват, че активирането на прилежащото ядро, когато не са на лице приятни стимули и мотивация за извършване на някаква дейност, води до отделяне на аденозин. Клетки с аденозин А2А рецептори на повърхността си "усещат" това, изпращат сигнали в други части на мозъка и ни карат да се чувстваме сънливи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА