Last news in Fakti

5 Октомври, 2017 15:33 2 950 0

Стремежът към съвършенство влияе върху ежедневието ни

  • стремеж-
  • съвършенство-
  • влияе-
  • влияние-
  • ежедневие-
  • всекидневие-
  • живот-
  • рутина върху ежедневието ни

Макар повечето хора да мечтаят за съвършенство, те знаят, че няма да го постигнат

Стремежът към съвършенство е присъщ за по-голямата част от обществото. Но стремежът към целта и постигането ѝ, са две много различни неща. Оказва се, че колкото и да се стараем, колкото и да се опитваме, понякога нещата просто не се получават добре, а за съвършенство дори не може да става дума.

Според едно ново проучване, направено сред жителите на Обединеното кралство, животът на милиони хора не е съвършен и може би никога няма да бъде, но характерното хладнокръвие на британците им помага да се справят с ежедневните си проблеми и стресът, пише в. Express.

Отхвърлянето на ежедневните задачи е свързано с прецизно и скоростно балансиране между хиляди отговорности като работа, семейство, домакинство и понякога изглежда невъзможно. Въпреки това по-голямата част от възрастните успяват някак да изпълнят всичко, което натовареното и напрегнато ежедневие им поднася.

Може би точно заради това, едва 48 % от всички 2000 участници в допитването смятат, че животът им е съвършен.

И макар повече от 50 % да не приемат живота си за съвършен, мнозина от тях са доволни от себе си и от начина, по който се справят с отговорностите си.

Близо 45 % от анкетираните определят семейния си живот като "почти съвършен", а 40 % казват, че любовният им живот "не се нуждае от подобрение".

В същото време един на всеки петима души възприема професионалния си живот като "почти съвършен" или "напълно съвършен".

По отношение на съвършения външен вид, близо 50 % от хората смятат, че "далече не са съвършени". Въпреки това около 40% от тях правят всичко възможно да бъдат съвършени, отделяйки по около час и 40 минути на ден за външността си или да направят дома си съвършен, ако знаят, че ще идват гости. Допитването разкрива, че дамите отделят голямо внимание на перфектния грим.

Внушителните 70 % от анкетираните смятат, че за съвършения външен вид, човек трябва да отдели твърде много усилия и време.

Около 43 % не крият, че финансовото им състояние не е цветущо.

60 % от анкетираните смятат, че никога няма да имат съвършения живот, към който се стремят.

"През последните 20 години се зароди и разрасна опасен мит. Сблъскваме се с него всеки път, когато включим телевизора, разглеждаме списание или отделяме време на социалните мрежи. Съвременният свят изглежда е обсебен от съвършенството. Всекидневно попадаме и обработваме снимки на мъже и жени, които изглеждат повече като манекени, отколкото като хора. В резултат на това по-младото поколение прегръща идеята, че съвършенството е всичко. Младите обаче трябва да разберат, че истината е друга. Хубаво е те да научат, че са уникални, да проумеят, че не е необходимо чуждият живот да ги вълнува толкова и да се съсредоточат върху самите себе си", казва психоложката Ема Кени.

Въпреки постоянния стремеж към съвършенство, 80 % от участниците признават, че е ободряващо да срещат хора, които не се опитват да крият истинската си същност.

Един от изводите от това обществено допитване е, че над 75% от участвалите в него британци искат хората да не наблягат толкова на стремежа си към съвършенство и да осъзнаят, че е по-важно да бъдат истински и автентични.

"Време е да се противопоставим на нормите и да заявим, че несъвършенството е съвършено. Нека бъдем истински и автентични", призовават експертите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА