9 Октомври, 2017 17:10 7 499 3

Морска звезда взриви социалните мрежи с походката си (ВИДЕО)

  • морска звезда-
  • ходи-
  • придвижва се-
  • плаж-
  • пипала-
  • реснички-
  • видео-
  • северна каролина

Някога задавали ли сте си въпроса как ссе придвижват тези морски създания?

Съществуват въпроси, които много малко хора се сещат да зададат. Въпроси, които по-скоро биха се родили в главата на едно дете, отколкото на пораснал възрастен. Въпроси, чиито отговори не присъстват в съботната кръстословица, а за откриването им е необходимо малко повече четене в специализирана литература.

Именно такъв се оказа въпросът за начина, по който морските звезди се придвижват. Плуват ли като рибите, или се търкалят по морското дъно, дали пълзят като змиите или просто се отпускат и се оставят на течението да ги носи, когато им се прииска да се преместят...

Ако сте един от малцината, задавали си този въпрос, но въпреки любопитството си, не сте били достатъчно мотивирани да потърсите отговора, то едно видео, публикувано в края на миналата седмица, ви го поднася на тепсия.

Кадрите, заснети на плаж в Северна Каролина, разкриват тайната на придвижването на морските звезди. Тези странни морски създания всъщност могат да ходят. Правят това благодарение на хилядите малки реснички, които се намират от долната страна на телата им. С тяхна помощ те стигнат от точка А до точка Б.

А знаете ли какво още е невероятно за тези обитатели на океаните? Тези създания притежават удивителната способност да се регенерират, така че, ако някой от лъчите им бъде откъснат, той може да порасне отново. Още по-удивителното е, че някои видове доти могат да се регенерират от съвсем мъничка част... все едно от откъснат човешки крак да порасне съвсем нов цял човек.

Друг любопитен факт за морските звезди е, че притежават по едно око на всеки един от лъчите си. Безумно!

И макар в интернет да е пълно с видеоклипове, научнопопулярни и научни статии по темата за морските звезди и начина им на придвижване, това видео, качено миналата седмица, се превърна в истинска сензация сред интернет потребителите.

Вижте го!

Ако ви е станало интересно, вижте още няколко подобни клипа, които показват морски звезди, разхождащи се невъзмутимо по пясъка, в близост до океана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    7 1 Отговор
    Джитка си звездата, какво толкова. :) :P
  • 2 Иван

    4 2 Отговор
    Тези мрежи според факти са все взривени..почти всеки ден има взривове....пък като погледнеш за какво....
  • 3 ооооо

    3 0 Отговор
    еййй ако има врзив звънете на сапьорите и на полицията не ми се хвалете тука