15 Октомври, 2017 05:46 2 281 4

13 умения, които да усъвършенствате, след като ударите 30-те

  • умения-
  • години-
  • след 30 години-
  • навършите 30-
  • усъвършенстване-
  • подобряване-
  • развитие

Какво трябва да умее да прави един пораснал човек

Независимо колко много ни се иска да спрем стрелките и да си останем вечно на 20, времето има свои планове, които не включват спиране или забавяне. Така неусетно, една сутрин се събуждаме на 30. Не унивайте и не въздишайте по отминалите години, защото през следващите 10 години, животът ще ви поднесе нови изненади и неподозирани подаръци, които е нямало как да вземете, когато сте били по-млади.

Все пак, с възрастта идват и някои ангажименти и отговорности, които не е добре да пренебрегваме и се появява нуждата да развием умения, за които може би голяма част от нас не са и помисляли, че ще са им нужни.

Кои са тези конкретни сфери, в които е добре да се усъвършенстваме или да придобием? Вижте 13 умения, които не само ще са ви полезни за напред, но ще са ви и необходими:

1. Общуване
Смятаме, че общуването е нещо напълно естествено. Помислете добре върху този въпрос. Не е ли важно да знаем кога и как да кажем нещо, което има голямо значение за нас?
Умението за общуване е отличен коз, когато търсите нова работа, убеждавате събеседниците си в нещо и излагате виждането си пред аудитория.

2. Готвене
Въпреки че индустрията за бързо хранене процъфтява, важно е да умеете да готвите. Няма да съжалявате за това. Винаги стартирайте с нещо простичко. Заучавайте рецепти и ще видите колко важно е да можете да нагостите своето семейство, приятели, колеги и т.н.
Готвенето ще ви спести много пари и ви помага да съхраните фигурата си.

3. Елементарни умения и познания на етикета
Научете се да се представяте подобаващо на непознати хора, как да се храните на маса и т.н. Тези знания ще стимулират самочувствието ви.

4. Обличане
Начинът на обличане върви ръка за ръка с етикета. В наши дни е важно да знаете кое ви отива, какво облекло се носи в конкретни случаи, как да съчетавате цветове и материи и т.н.

5. Основна първа помощ
Това е особено полезно при семейни пътувания и тиймбилдинг занимания в изолирани райони.

6. Управление на финансите
Изискват се доста тестове, но и грешки, когато се учим да управляваме грамотно своите финанси. Уверете се, че сте определили бюджет, в рамките на който да изпълнявате своите цели.

7. Преговори
Умението за водене на преговори е изключително важно. Започнете още днес!

8. Поправка на дрехи
Няма нужда да купувате винаги нови дрехи, когато старите се нуждаят от леки корекции. Ако ви падне копче, зашийте го отново на мястото му. Счупен цип? Дайте го на шивач, ако не можете да го подмените сами.

9. Самомотивация
Има кратки пътища към успеха. Няма значение каква е целта — да се отслабва, да се спестява, да се печелят повече пари. Научете се да управлявате своите очаквания, да се мотивирате да бъдете най-добрата своя версия и да практикувате изкуството на самомотивацията.

10. Говоренето на повече от един чужд език
Няма значение, че не мечтаете да работите зад граница. Третият език определено ще повиши професионалната ви стойност.

11. Да казвате „не“
Дори на хората, които са най-близо до вас. Понякога си заслужава да проумеете, че има токсични приятели, токсични родители, токсични колеги…

12. Да боравите с приложения
Никой не очаква от вас да бъдете следващият Стив Джобс. Да имате базови познания в технологичната сфера обаче е задължително.

13. Да планирате добре
Друго умение, което често е възприемано като даденост, е планирането. Усъвършенствайте го, независимо дали става дума за работна презентация, пътуване из града, вечеря, овладяване на нивото на стреса и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BMW e номер 1

    1 17 Отговор
    Това не важи за мен. Имам още 13 години докато стана на 30
  • 2 Вапроз

    16 0 Отговор
    Ако ни скъсат на изпита, ще ни върнат ли да повтаряме 30-те години??
  • 3 Хел он ърт

    5 0 Отговор
    Не брат и измъкване няма ....
  • 4 Rado

    0 0 Отговор
    Скоро не бях чел такива общи приказки : )