Last news in Fakti

11 Октомври, 2017 13:10 1 547 4

Бананите и авокадото ни пазят от инфаркт

  • банани-
  • авокадо-
  • калий-
  • сърдечносъдови заболявания-
  • артерии-
  • укрепват-
  • инфаркт

Обичате ли да похапвате банани? А какво ще кажете за парче авокадо върху препечена филийка? Е, можете да продължавате да им се наслаждавате, защото с тяхна помощ поддържате сърцето си здраво.

Според данните от ново изследване, ежедневният прием на тези плодове може да предотврати риска от сърдечен удар и инсулт, пише USA Today.

Бананите и авокадото имат способността да подсилят артериите ви и по този начин да ви предпазят от сърдечни заболявания, твърдят авторите на изследването от университета в Алабама, Бирмингам, публикувано в ноемврийския брой на JCI Insight (Journal of Clinical Investigation).

Те установили, че богатите на калий храни, могат да спрат евентуалната поява на тези фатални заболявания, защото калият подсилва и заздравява кръвоносните съдове.

Калият се съдържа в храни като картофите, бананите, авокадото и спанака.

За да установи дали тези плодове и зеленчуци осигуряват защита срещу сърдечносъдови болести, екипът провел редица тестове върху лабораторни мишки.

На гризачите били давали различни количества калий, като същевременно бил направен и анализ на отлагането на мазнини в артериите им.
Изследователите открили, че при мишките, на които са давани най-малки количества калий, се наблюдават повече мастни отлагания в артериите — състояние, известно като съдова калцификация. При мишките, които получавали най-големи количества калий обаче, била отчетена по-слаба съдова калцификация.

"Резултатите ни разкриват ползата от приемането на калий за превенция на съдовата калцификация и за предпазване от неблагоприятния ефект, който недостигът на този елемент оказва върху организма ни. Ако нашите наблюдения и констатации бъдат потвърдени, изследването ни ще бъде приложимо и върху хора.

Лекарите ще могат да предписват, с превантивна цел, калий на пациенти с повишен риск от развитието на сърдечносъдови заболявания", обяснява един от авторите на изследването Пол Сандърс.

Сърдечните заболявания са основната причина за смърт сред мъжете и жените в САЩ, сочат данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Според данните, един на всеки четирима американци умира от инфаркт всяка година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КоменТина

    5 1 Отговор
    Хубаво , обаче инфаркт получавам от цената на авокадото ! ...
  • 2 Скорпион29

    1 0 Отговор
    Авокадото е пълна гнусотия а от бананите ме боли корема бананите бяха измислени за да съборят БКПто в България.
  • 3 Радо

    1 0 Отговор
    Ох, яж бананите да бъдеш вечно млад.
  • 4 mediator37

    1 0 Отговор
    Имат по веригите залежали партиди авокадо и банани и поръчват такива статии.
    Преди години , като им бяха залежали бульончетата, пуснаха статия, че ако пиеш пилешки бульончета няма да хванеш грип.