11 Октомври, 2017 16:22 2 284 3

Как гарваните ще ни отърват от фасовете по улиците (ВИДЕО)

  • гарвани-
  • фасове-
  • събират-
  • заменят-
  • храна-
  • холандия-
  • обучат-
  • crowded cities-
  • филтри от цигари

Холандски ентусиасти ще обучат умните птици да заменят фасове за храна

Как гарваните ще ни отърват от фасовете по улиците (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Проблемът с изхвърлянето на фасове по улиците, в градинките и дори на детските площадки, не съществува само у нас. В угарки от цигари тънат повечето големи европейски градове. В Холандия например, всяка година над 6 милиона фаса биват изхвърлени на улицата, вместо в кошчето за боклук.

Събирането на такова огромно количество цигарени филтри не е лека задача, особено като се има предвид, че за пълното разграждане на един филтър са нужни 12 години. Върнете се 12 години назад и сметнете какво колосално количество фасове се търкалят в краката ни.

И макар да изглежда така, сякаш няма решение на проблема, а всеки опит за намирането му е обречен на неуспех, нещата не са толкова отчайващи. Просто трябва да помолим за помощ… гарваните.

Точно така. Една холандската стартъп компания се появи с това много хитро, интересно и находчиво хрумване — да обучи гарваните как да събират, изхвърлените на земята фасове, като в замяна получават храна.

Гарваните и цялото семейство Вранови са известни като високоинтелигентни птици, способни да боравят с инструменти, да помнят определени неща, да се учат от грешките си, да правят разлика между добро и зло, както и да правят заключения и да използват личния си опит в определени ситуации. Според едно изследване от 2014 г., проведено в Нова Зеландия, някои видове гарвани са способни да разсъждават на ново, сравнимо с това на 7-годишно дете.

Ето защо основателите на компанията Crowded Cities, решили да впрегнат интелекта им в това полезно начинание. Те се заели с осъществяването на оригиналната си идея — интелигентните птици да търсят и събират фасовете по градските улици.

Как гарваните ще ни отърват от фасовете по улиците (ВИДЕО)
Снимка: Crowded Cities

Рубен ван дер Влеутен и Боб Спикман, двамата млади дизайнери, стоящи зад компанията Crowded Cities, били вдъхновени от работата на американския технолог Джошуа Клайн, който през 2008 г. описва автомати, които обучава гарваните да събират монети и да ги разменят за фъстъци.

Техният проект използва подобен подход. Членовете на екипа са разработили специално устройство, наречено Crowbar, което всъщност е автоматична хранилка. Птиците трябва да носят фасове и да ги хвърлят в специална фуния върху автомата Crowbar, който пък в замяна пуска храна.Как гарваните ще ни отърват от фасовете по улиците (ВИДЕО)
Снимка: Crowded Cities

Камера, инсталирана на дъното на фунията, потвърждава, че падналият обект действително е филтър от цигара и системата пуска възнаграждението за птицата на специална платформа.

Екипът на Crowded Cities наскоро обяви, че всички компоненти на системата функционират и са готови за работа. Crowbar ще бъде тестван първо по улиците на Амстердам. Ако проектът проработи и започне да дава резултати, подобни автомати ще могат да бъдат поставени и в други градове в страната и чужбина.

Да им стискаме палци.

Но ако все пак се съмнявате в интелигентността на тези птици, вижте следното видео, в което гарвани се справят с проблем, намирайки сами решението му:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    11 0 Отговор
    Като бъдат обучени да цвъкат на главите на тези, които си хвърлят фасовете на земята.
  • 2 JEEP

    6 2 Отговор
    Само дето в Холандия леката дрога е разрешена. Чудя се след третия фас с ганджа птицата дали ще може да уцели фунията, в която да пусне фаса...
  • 3 куку руку ку

    3 0 Отговор
    Пияна мечка съм виждал, предните лапи падат на дясно, а задните наляво. Но напушена гарга не съм.