Last news in Fakti

28 Октомври, 2017 05:45 8 907 10

8 причини да пиете по чаша червено вино с вечерята

  • здраве-
  • ползи-
  • свойства-
  • червено вино-
  • вечеря-
  • полезно

Чаша червено вино на ден е полезна за здравето

Умерената редовна консумация на червено вино е полезна за здравето ни. Това се дължи на веществата, които се съдържат в него. Червеното вино безспорно е един от най-богатите източници на полифеноли. Това са мощни антиоксиданти, които се получават от люспите, семената и дори дръжките на гроздето. Те обикновено се образуват по време на ферментацията на виното.

Те имат подмладяващи и имуностимулиращи свойства, а освен това защитават клетките от вредното въздействие на кислородните радикали. Кислородните радикали могат да увредят почти всички компоненти на клетките. Предполага се, че именно това увреждане е причина за преобразуването на някои клетки в ракови.

Предпазването от рак е само едно от чудодейните свойства на червеното вино, заради които много експерти съветват да се пие по чаша вино на ден.

Освен всичко изброено до тук, нека не забравяме, че виното, наричано още "напитката на боговете", е на почит още от древни времена. Всъщност, има исторически данни, че нашите предци са правели и консумирали вино още през 5400 г. пр. Хр. Удивително, нали?

Вижте осем причини, които ще прогонят угризенията ви и ще ви убедят, че да пиете по чаша червено вино на вечеря не само, че не е грешно, а е много полезно.

Ето кои са най-полезни свойства на червеното вино:

Със сигурност ще спите по-добре след една чаша вино

Проучване направено в Израел установило, че любителите на виното спят по-добре. Разбира се, те комбинирали виното с храна, която абсорбира алкохола. Така че важна роля играе и това, което ядем.

Червеното вино понижава кръвната захар

Същото проучване установило, че хората с диабет тип 2, които пият по чаша вино на вечеря (независимо дали е червено или бяло), имат много по-ниски нива на глюкоза, в сравнение с тези, които пият вода или други течности, докато вечерят. Това не е първото проучване, което открива, че виното има добър ефект върху кръвната захар.

Червеното вино ще намали талията ви

Химикал, открит в състава в червеното вино, може да ви помогне да горите мазнини, ако сте с наднормено тегло, твърдят изследователи от университетите на Флорида и Гейнсвил. Елаговата киселина забавя растежа на съществуващите мастни клетки и помага за предотвратяването на образуване на нови такива.

Червеното вино държи далеч настинките

Испанско проучване разгледало 5000 души и установило, че консумирането на вино намалява риска от настинка с цели 40%.

Виното предпазва от депресия — особено, ако сте над 55 г.

След проведено изследване на близо 6000 души в продължение на седем години, испански учени са открили, че за пиячите на вино е по-малко вероятно да страдат от депресия. Това е вероятно, независимо дали те изпиват една чаша или две на седмица. Тези, които пият повече, обаче, е по-вероятно да бъдат депресирани.

Червеното вино ви пази от загуба на паметта

Учени от медицинския университет в Чикаго установили, че умерената консумация на вино понижава риска от деменция при хората с 23%. Учените предполагат, че виното подобрява притока на кръв към мозъка, което ни поддържа здрави и с остър ум.

Можете да намалите риска от сърдечен удар или инсулт с чаша червено вино на ден

Не са малко проучванията, които са доказали, че хората, които пият червеното вино имат високи нива на HDL холестерол — това е най-добрият и безвреден холестерол, който предпазва сърцето ви. Червеното вино също поддържа кръвта бистра, което означава, че има по-малко шанс да се съсири във вашите артерии или мозък.

И не на последно място…

Ако си позволявате по чаша червено вино ще живеете по-дълго

Учени от Харвард открили, че ресвератролът може да бъде в състояние да съживи клетките, които ни предпазват от заболявания, на които сме по-податливи с напредването на възрастта. Когато изследователите разглеждали ефектите от ресвератрола върху мишки, те установили, че тестваните мишки са живели два пъти по-дълго от другите мишки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РомантиклеСС

    9 1 Отговор
    Статия за снобари!
    Кой ти вечеря в днешно време?!
    Само имотните романтици, могат да си позволят домашно вино!
    Аз още плащам кредита за миналогодишната винетка...
    Пишете нещо за спорта и специално за леката атлетика - скоро всички бедняци ще искаме да станем куриери, пощальони и доставчици на пица!
  • 2 Тошков

    3 4 Отговор
    Виното е боклук, нали ги виждате клошарите и бездомници по улиците - е до там са стигнали с ежедневно пиене

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Глупост

    1 5 Отговор
    При консумация на 0.250 мл вино на черния дроб му е нужно 24 ч да се въстанови!А ако иска някой и смята ,че е полезно може да се налива и с по 5 л на ден!

    Коментиран от #7

  • 4 Пазарен Либерализатор

    9 0 Отговор
    Още не е готово, само да избистри и утаи остана. После осолено месо в каче, суджук, сланинка, скарата на жар, кавърма, баница с месо, спържа. Без 3-400 литра цръно вино не може да изкараме зимата. И без 20 кубика дърва. Черния дроб пее от радост като му сипеш вино ;)
  • 5 Радо

    4 1 Отговор
    Аз го подкарах още в бидона за тихата ферментация, жената опъва 2 чаши, аз около 3-4, и после спя като къпано бебе.
  • 6 касапина

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тошков":

    Грешиш клошарите пият скапано вино от 1-2 лв литъра.Всяка вечер пия задължително по 2 ракии и 2 чаши вино, собствено производство и се чувствам перфектно, на 50 г съм От дълги години не съм близвал купешки алкохол освен бира.
  • 7 ААА

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Глупост":

    Моят пра-дядо Янко мир на праха му вода не пиеше и водно право не плащаше .Пиеше вино с бакъри.Направил е и е изгледал 14 здрави деца. Последното дете над 50 години. Почина на 90 години, работел нещо по двора ,седнал на един стол , и там си останал. До тогава не е знаел какво е "Аспирин" " Кръвно" "Захар" " Стрес"
  • 8 дедо Шишарко

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тошков":

    Тошков ти си изтрещял!Няма по истинско питие от едно истинско ЧЕРВЕНО ВИНО!
  • 9 Диди

    0 0 Отговор
    От кои сортове грозде става най вкусното вино?Каво ще кагете за вино от черен и бял отел?Яла съм като грозде,но като вино не съм пила.
  • 10 Радо

    0 0 Отговор
    Отелът е нискокачествен сорт грозде, спадащ от така наречените "директни" сортове, гледа се лесно - не се пръска, не мръзне, има много танини в него, и никой винпром не го изкупува...но в сравнение с Механджйското/Юнашкото вино от по 1,60лв литъра е за предпочитане естествено, стига да имате здрав черен дроб.