Last news in Fakti

26 Октомври, 2017 10:36 1 134 0

Ревността всъщност укрепва една връзка

  • ревност-
  • взаимоотношения-
  • подпомага-
  • еволюция-
  • маймуни-
  • изследване-
  • чувства-
  • собственост-
  • хормони

Учени откриха, че това чувство е част от хода на еволюцията и има за цел да ни сплотява, а не да ни разделя

Ревността се смята за един от най-големите врагове на щастливата и здрава връзка. Завистта и подозренията често се възприемат като класически причини за появата на раздори ведно наглед добро партньорство.

Но според ново изследване на учени от Университета на Калифорния, нашите предразсъдъци за ревност може би са погрешни — всъщност, ревността може би играе важна роля при установяването на дълготрайни отношения с партньора.

И макар да сме научени да не гледаме с добро око на тази емоция, може би е време да променим отношението си, защото ревността всъщност помага на връзката ни да продължи по-дълго. Това поне показват резултатите от тестове, които учените извършили с група маймуни.

Приматите имат стабилни отношения с партньора си за цял живот и проявяват враждебност към всеки, който дръзне да прояви претенции към тяхната територия.

Изследователите сканирали мозъците на 8 мъжки маймуни и измерили нивата на хормони в кръвта им, след като ги накарали да ревнуват. Те също така наблюдавали езика на тялото им.

Резултатите от изследването са били публикувани в списание Frontiers in Ecology and Evolution.

Учените разделили маймуните на 2 групи, като на мъжките екземпляри в първата група показали клетка, в която техните женски си играят с други мъжкари. Втората група трябвало да наблюдава как чужди женски общуваха с представители на противоположния пол.

След това учените измерили нивата на хормони в кръвта на маймуните. Резултатите показали, че при ревнивите мъжкари се възбужда онази част от мозъка, която се активира, когато се сблъскаме със социални проблеми, като разрив в отношенията или самота.

Изводът от експериментите бил, че ревността е еволюционен механизъм, който помага да се съхранят отношенията между двойките за по-дълго време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА