27 Октомври, 2017 10:15 5 302 2

Притча: Как да помагаш на хората

  • притча-
  • съвет-
  • урок-
  • мъдрост-
  • вдъхновение-
  • помощ-
  • полезно-
  • щастие-
  • радост

От теб се изисква толкова малко

Притча: Как да помагаш на хората - 1

Един човек, който имал огромното желание да е полезен за обществото, отишъл при Буда и го питал няколко пъти:

- Учителю, чух че си много мъдър. Научи ме как да помагам на хората.

Буда му отговорил:

- За да помагаш, трябва да те има. Не можеш да помогнеш, ако не съществуваш - и потънал отново в медитация.
***

Не се изисква особено умение или усилие, за да помагаш на хората. Трябва да си на правилното място и по правилното време, за да помогнеш на някой в нужда с естествените способности, които вече имаш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Берк Aли

    2 0 Отговор
    Основен фaкт който го пише във библиятa и корaнa цитaт:AКО ИМAШ ДВЕ РИЗИ ДAЙ ЕДНAТA НA БЛИЖНИЯ.от библиятa

    Коментиран от #2

  • 2 Жужу

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Берк Aли":

    Вярно е описаното в статията. Аз попитах веднъж Господ: - Как да сме добри, към себеподобните ни, без да се оставяме да ни прецакват? А, той се почеса по рунтавата брада, ухили се като манастирски котарак, съгледал карначе и каза: - Падал ли си от дърво на земята? Аз, казах . Да! Той рече - Боли ли? Аз казах - Да! Е, представи си, че няко беше поставил в момента отдолу дюшек, за да паднеш на меко! Но в дюшека е имало забравен пирон и ти сядаш върху него, падайки. Какво ще кажеш после? - Благодаря, за помощта или друго? Аз рекох - само една буква, Господи "А-а-а-а-а-а-а-а-а-а..." Той се изкиска и рече: Да помагаш не е проста работа, иска се освен желание и ум! Е, така, че само с желание не става.... ! Колкото до нуждата от помощ е субективна - често хора искат помощ за нещо, което имат и просто от алчност ти просят. Като нашите управници са - налагат ти ш...ни постановления да ти пречат за не едно, а после реват, че имало демографски срив, емиграция, нежелание за работа и какво ли не? Аз лично вече не желая да помагам на всеки. Бих помогнал само на добър, невинен човечец. Но за доста тарикати не бих си мръднал и пръста. А изродите бих изтрепал и помогнал да ги няма на света....Но не зависи от мен - Темида е обсебила властта да правораздава, тя носи отговорност и "народните избранници"...