27 Октомври, 2017 09:05 5 324 3

400 загадъчни структури лежат в саудитската пустиня (СНИМКИ)

  • мистериозни-
  • тайнствени-
  • откритие-
  • google earth-
  • археолог-
  • австралиец-
  • загадъчни-
  • структури-
  • пустиня-
  • саудитската пустиня

Те са били открити от австралийски археолог с помощта на Google Earth

400 загадъчни структури лежат в саудитската пустиня (СНИМКИ) - 1
Снимки: Google Earth

Стотици загадъчни древни структури, разпръснати из пустинята на Саудитска Арабия, бяха открити от австралийски археолог, с помощта на Google Earth.

Дейвид Кенеди, професор по археология в Университета на Западна Австралия, твърди, че откритите от него каменни структури, са създадените от хора. Според него, някои от тях са на повече от 9000 години, съобщиха световните информационни агенции.

400 загадъчни структури лежат в саудитската пустиня (СНИМКИ)

Кенеди ръководи екипи, документирали редица археологически обекти в Близкия изток.

Сега обаче, той заявява, че няма обясни значението на новооткритите находки.

"Нямам представа за какво са били използвани, а до сега никой не е успял да даде убедително обяснение за тяхната функция", каза той. Той ги нарича "порти", защото формата им наподобява традиционните врати на ферма, но въпреки това, някои от структурите, с височина около 50 см, са дълги до 500 метра.

400 загадъчни структури лежат в саудитската пустиня (СНИМКИ)

"Те не се виждат ясно от нивото на земната повърхност, но погледнати отвисоко, от няколко десетки метра или повече, ако е от спътник, се очертават в цялата си красота", разказва археологът, който ги оприличава още и на бариери — два вертикални стълба, свързани хоризонтално.

Професор Кенеди разказва, че откритието само дошло при него, след като един саудитски лекар, с интерес към археологията и историята на района, се свързал с него.

Абдула ал-Саид попаднал на странните каменни структури пръв, през 2004 г. След като се запознал с работата на австралиеца в Йордания, той се свързал с него през 2008 г., за да му разкаже за тях.

"Той ми изпрати координатите и аз огледах района. Бях изненадан и озадачен, защото това, което видях не беше като нищо друго, което съм виждал", разказва още Кенеди.

Понеже се намират върху застинала лава от древен вулкан, каменните "порти" се различават и виждат по-лесно от въздуха, отколкото от земята.

Дейвид Кенеди е специалист по въздушна археология. От 1997 г. той и екипът му са заснели хиляди каменни структури, предимно в Йордания. Някои от тях се използват като ловни капани.

400 загадъчни структури лежат в саудитската пустиня (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Колев

    8 1 Отговор
    Никой не взима нищо на оня свят.Каквото му сложат живите.А тук на земята все нещо просто и гениално остава за начало на новите глупаци.
  • 2 Четец

    2 0 Отговор
    Древни ферми за животни.
    Ниската част е била езеро и за да нощуват овцете и камилите са заградени с камъни от полето да не си трошат краката в тъмното.
  • 3 Бат Мишо

    0 0 Отговор
    освен в самите камъни от оградата не виждам в ко да си счупат краците тес камили......
    освен снимката да е менте
    т е ,,ИЛСТРАТИВНА ,, по терминологията на сайта