4 Ноември, 2017 14:09 2 214 3

Вредите, които антиваксърското движение причини на света (ИНТЕРАКТИВНА КАРТА)

  • ваксини-
  • вреда-
  • антиваксърско движение-
  • болести-
  • смъртоносни болести
Вредите, които антиваксърското движение причини на света (ИНТЕРАКТИВНА КАРТА) - 1
Снимка: shutterstock

Ваксините са едно от най-великите изобретения на съвременната медицина. На тях дължим заличаването на коварни болести, които в миналото неминуемо са водели до смърт, а днес спасяват живота на много хора.

Ваксините работят наистина добре, а ползите от тях са очевидни. Но напук на фактите и доказателствата в подкрепа на имунизациите, които Световната здравна организация, УНИЦЕФ и държавните здравни институции предоставят, колективната ни памет е толкова къса, че сме забравили разрушителният ефект на някои от онези смъртоносни болести, отнемали човешки животи, само преди няколко десетилетия.

Страшното е, че от няколко години насам стана изключително модерно родителите да не ваксинират децата си, по причини, неизвестни на науката или логиката. За съжаление, именно това тяхно решение, застава в основата на възраждането на заболявания, които бяха ограничени до минимум и които по принцип лесно могат да бъдат избегнати.

Болести като рубеола, полиомиелит и морбили се появиха с нова сила, след като хиляди родители, обзети от алогични страхове за вредите от ваксините, отказаха да ваксинират децата си.

Американската неправителствена организация "Съвет за международни отношения" (Council on Foreign Relations) пусна интерактивна карта с подробна информация за катастрофалните резултати, до които доведохе погрешните схващания на толкова много хора по света, обявили се срещу ваксините.

Картата е публикувана на страницата "Ваксините действат" (Vaccines Work).

Тази интерактивна карта показва покъртителна картина на световните огнища на морбили, паротит, рубеола, полиомиелит и коклюш през периода 2008-2017. Тези заболявания - всичките лесно предотвратими с помощта на ваксините - могат да имат сериозни последствия. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчислява, че 146000 души по света умират от морбили всяка година, най-вече деца.

В Съединените щати отскоро се наблюдава драстично увеличение на случаите на болестта коклюш (магарешка кашлица), която причинява около 195 000 смъртни случая годишно. По-голямата част от тези смъртни случаи се срещат в бедните региони с труден достъп до ваксините. В случая на развитите страни като САЩ или Великобритания, те не би трябвало да се случват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    11 7 Отговор
    Трябва да се ваксинират избирателно.Не трябва да се бодът хората за щяло и нещяло . Има много факти и за вредите на някои ваксини. Така, че не ни промивайте мозъците. Щом ви е кеф си се боцкайте.
  • 2 Пазарен Либерализатор

    4 7 Отговор
    Антивакс сектата е ръка за ръка с вегешизофренията.
  • 3 шок

    0 0 Отговор
    Ей, no name no face no number, такива като теб трябва избирателно да влизат в психиатрията, за да не причиняват повече вреди на обществото и на нормалните хора, които искат да живеят... ей, много си невеж, вопиющо невежество! Живееш в социум, следователно ртябва да спазваш някои правила. Ако не искаш - ей пещери в планината, колко искаш. Отиваш там и никой не те ваксинира. Разболяваш се, умираш сам и болестта с теб... А иначе я сееш сред другите хора... и те умират...Ама на теб не ти стига ъкъла, за да сетиш за това...