1 Ноември, 2017 20:00 3 665 1

Учени обясниха как точно влияе любовта на тялото

  • любов-
  • обич-
  • връзка-
  • двойка-
  • брак-
  • семейство-
  • наука-
  • проучване-
  • учени-
  • хормони
Учени обясниха как точно влияе любовта на тялото - 1

Всеки знае, че любовта ни кара да се чувстваме добре, но знаехте ли, че науката обяснява защо? Сега ще ви покажем някои от най-невероятните начини, по които е доказано научно, че любовта е добра за ума и тялото.

Любовта е естествено болкоуспокоително
Всички знаем, че прегръдките ни действат успокояващо и са толкова приятни. Но скорошни проучвания показват, че окситоцинът, който се освобождава по време на 10-20-секундна прегръдка може ефективно да се пребори с болката, особено ако говорим за главоболие.

Дори само ако гледаме снимка на любим човек, това може да накара болката да отшуми. Мозъкът асоциира образа на близкия с приятно преживяване, което прави болката по-поносима. От друга страна, учените са доказали, че сексуалната стимулация и особено оргазмът също действат много добре при блокирането на болката. Това е особено добър начин да се преборите с хронична болка в кръста, симптоми на артрит и схващания на мускулите.

Любовта се грижи за сърцето
Проучванията показват също, че жестовете от любов намаляват сърдечния ритъм до 50%. Това е много ефективно, особено в стресови ситуации, защото намалява риска от сърдечни заболявания в дългосрочен план.
Освен това, окситоцинът, познат още като хормона на любовта, намалява стреса, понижава кръвното налягане, повишава самоувереността и помага в борбата срещу депресията.

Любовта помага на тялото да се пребори с болестите
Жестовете от любов – от държането на ръце до сексуалната активност – повишават производството на ендорфини, което от своя страна заздравява имунната система.

По подобен начин хората с определени физически увреждания, наранявания и пр., които се чувстват обичани и подкрепяни, откликват много по-добре и по-бързо на терапия и лечение.

Любовта лекува безсънието
Хормоните на любовта (окситоцин и ендорфини) ограничават освобождаването на кортизол, който пък е хормонът на стреса, и така естествено подпомагат качеството на съня. Също така, количеството на добри хормони, което се освобождава по време на любовни ласки е доказано най-добрият метод за борба с безсънието и осигуряване на здравословен сън.

Любовта се бори успешно с пристрастяването и намалява абстинентните симптоми
Опиати, кокаин, никотин, алкохол – всички те са пристрастяващи, защото влияят на нивата на допамин в телата ни. Допаминът е хормонът, виновен за внезапните приливи на удоволствие, както и за ефекта от еуфорията.

Пристрастяването действа по същия начин. Но освен, че освобождава допамин, то увеличава и освобождаването на тестостерон и окситоцин, което пък ни кара да не искаме да се борим с пристрастяването.

Казано по друг начин, влюбването запълва живота ни с удоволствието и еуфорията, от които имаме нужда. От друга страна, когато човек е влюбен, докато се бори с дадено пристрастяване, буквално му помага да се справи и със страничните ефекти от самото пристрастяване като намаля желанието към субстанцията.

Любовта ни помага да живеем по-дълго
Проучвания показват, че хора в дългосрочни връзки, особено в брак, се чувстват по-здрави и жънат ползите от по-улегнал начин на живот (включително избора на храна, редовен режим на хранене, по-добра почивка, по-малко стрес и т.н.)
Брачният живот помага да се забави проявяването на някои генетично наследени заболявания. Така се доказва, че влюбените хора в здрави връзки живеят по-дълго.

Любовта е терапия
Любовта е сходна на терапия по много причини, като най-често това е така, защото хората искат да бъдат слушани и разбирани. От всички специалисти на света, човекът, който е най-способен да ви предложи ефикасна терапия, е партньорът ви.

Подкрепата на любимия ви човек е психически и физически основното „лекарство“, от което имате нужда, за да се справите със страховете си, депресията, тревогата и физическите проблеми.

Но любовта и отдадените връзки не се случват просто така. Ние избираме да обичаме, да работим върху връзката си, да се държим по-добре и най-накрая – да бъдем щастливи и да останем здрави.

Великият психолог Робърт Стърнбърг казва, че „Без да бъде изразявана, дори и най-великата любов е обречена да загине.“ Запомнете това, отворете сърцето си и покажете любовта си, защото това е най-ефективният начин да получите повече от нея.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    11 3 Отговор
    В момента ме боли главата и разглеждам снимки на бившата и главоболието се засилва това означвали че я мразя?