2 Ноември, 2017 16:37 6 001 3

Новооткрита планета с чудовищни размери разби на пух и прах научните теории

  • учени-
  • планета-
  • планета гигант-
  • противоречи-
  • теория

Огромният газов гигант обикаля около съвсем малка звезда

Планета гигант, чието съществуване по-рано се смяташе за малко вероятно, е била открита от международна група астрономи под ръководството на специалисти от университета Уоруик, съобщава EurekAlert.

Планетата е била открита с помощта на мощния космически телескоп "Кеплер".

Необичайната двойка противоречи на всичко, което до този момент, учените смятаха за възможно.

Огромните размери на планетата, наречена NGTS-1b, станаха причина за бурни дискусии и оживление в научните среди, защото размерът ѝ е само на половина от размера на нейното слънце. Това прави газовия гигант най-голямата известна планета във Вселената, открита до сега, отговаряща на този показател.

Газовите гиганти, както подсказва и тяхното име, са съставени най-вече от водород и хелий. Според теорията за образуването на тези планети, те могат да се формират само в системи с много по-големи от тях звезди, тъй като малките звезди не могат да съберат достатъчно материал за формирането им.

Съществуването на NGTS-1b обаче, разби на пух и прах тази теория и доказа, че толкова малка звезда може да създаде такава огромна планета.

"Откритието на NGTS-1b беше истинска изненада за нас. До сега не смятахме, че такива масивни планети могат да бъдат формирани от малки звезди. Това е първата екзопланета, която откриваме с новото ни съоръжение и то вече преобърна представите ни за формирането на планетите", заяви водещият автор на изследването, д-р Даниел Белис от университета Уоруик.

"NGTS-1b трудно може да бъде забелязана, въпреки чудовищните си размери, защото обикаля около много малка и слаба звезда от типа червено джудже", добавя професор Питър Уотли, който също е част от екипа, направил това впечатляващо откритие.

NGTS-1b е достигал размерите на Юпитер и се намира в съзвездието Гълъб, на разстояние 600 светлинни години от Земята. Неговата маса е с 20% по-малка от тази на Юпитер, а температурата на повърхността достига 530 градуса по Целзий.

Учените отбелязват, че годината на планетата продължава 2,6 дни, а разстоянието до нейното слънце се равнява на 3% от разстоянието между Земята и Слънцето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДД

    18 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: годината на планетата продължава 2,6 дни
    поне са дълголетници там
  • 2 смях

    1 2 Отговор
    а какво е имало преди не знаят но лаят
  • 3 656

    1 1 Отговор
    Колко неща още не ни са ясни, Земята оправиха а с космоса ми се занимават