Last news in Fakti

3 Ноември, 2017 18:05 1 930 0

На остров Суматра живее неизвестен досега вид орангутан (ВИДЕО)

  • откриха-
  • орангутани-
  • суматра-
  • нов вид-
  • примати-
  • големи маймуни-
  • застрашен

Този новооткрит вид вече е критично застрашен

Нов вид орангутани, за чието съществуване учените до сега не подозирали, бе открит в отдалечените джунгли на индонезийския о-в Суматра, съобщиха световните информационни агенции.

Тази вълнуваща новина обаче, е съпътствана от тревожния факт, че популацията на този трети вид орангутани е толкова малка, че те вече са най-застрашеният вид големи маймуни.

"Това е първата информация за нов вид маймуни, която имаме от около 100 години", обяснява Иън Сингълтън, съавтор на изследването и директор на програмата за опазване на орангутаните в Суматра.

Това е първият нов вид, откриван от учените, след идентифицирането на бонобото през 1929 г., в Конго.

От тези орангутани, наречени Рongo tapanuliensis, съществуват не повече от 800 екземпляра. Броят им е толкова малък, а хабитатът — толкова фрагментиран, че видът вече е вписан като най-застрашеният вид големи маймуни.

За да получат повече информация за тези примати, учените са изследвали скелет на възрастен мъжки екземпляр, убит при конфликт с местните селяните.

Външният вид на Рongo tapanuliensis е близък до този на неговия борнейски роднина — с канелена козина и "изпъкнал мустак". Структурата на черепа и костите му обаче се различава от тези на близките видове, пишат учените в статия, публикувана в списание Current Biology.

Генетично изследване, направено от екип на университета в Цюрих, показа, че популацията се е разделила еволюционно от другите орангутани преди около 3,4 милиона години. Наблюдавайки ги, учените открили и съществени поведенчески и хабитатни различия спрямо другите два вида орангутани, известни на науката.

В екипа, открил и изследвал новият вид примати от Суматра, са участвали 37 учени от различни държави.

Орангутаните са род човекоподобни маймуни, определяни като едни от близките родственици на човека. Те живеят по дърветата. Техните ръце са по-дълги от краката. Те живеят по-изолирано от другите големи маймуни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА