Last news in Fakti

8 Ноември, 2017 11:44 3 555 12

Ако Луната внезапно избухне, човечеството ще загине (ВИДЕО)

  • луна-
  • взрив-
  • промени-
  • гибел-
  • унищожение-
  • естествен спътник-
  • катаклизми-
  • човечество-
  • земя-
  • хора-
  • необратими процеси

"Луната се взриви без предупреждение и без видима причина." Така започва последният роман на Нийл Стивънсън

Нуждаем ли се от Луната, за да оцелеем или бихме могли да продължим съществуването си и без нея?

Според група американски учени, без естествения си спътник, земята ще претърпи множество катастрофални промени, които ще унищожат човечеството.

Ако погледнем назад във времето, към онзи момент, преди около 4,5 милиарда години, когато нашата Слънчева система се е формирала, ще видим, че Земята никога не е била сама при обиколките си около Слънцето. През почти цялата си история тя е съпътствана от своя гигантски естествен спътник — Луната.

Нашата Луна е по-голяма и по-масивна от всяка друга луна, сравнена с размерите на планетата, около която орбитира.

Когато е в пълната си фаза, тя ярко осветява нощта. Освен това, хората от незапомнени времена свързват Луната с феномени и явления като лудостта (умопомрачение), животинското поведение (виене срещи луната), земеделието (реколта луна) и дори женските менструални цикли. И макар да няма научно обяснение за връзката на Луната с гореспоменатите събития, съществуват много начини, по които тя действително влияе на Земята. Ето защо унищожаването ѝ би било катастрофално и би променило нашия свят завинаги.

Според група американски учени, внезапното избухване на нашия естествен спътник ще доведе до гибелта на цялото човечество.

Създавайки компютърна симулация, в която Луната изведнъж избухва, учените наблюдавали евентуалните последствия, които ще настъпят на планетата ни. Финалното им заключение било, че подобен взрив би унищожил всяко живо същество на Земята.

Ето някои от промените, които биха настъпили, ако естественият ни спътник бъде внезапно унищожен от експлозия:

Отсъствието на Луната ще ускори ротацията на Земята, което ще доведе до изчезване на земната атмосфера.

Освен това ще се промени и наклонът на земната ос, която пряко се влияе от Луната. Това ще измести планетата ни в страни, променяйки траекторията ѝ на въртене около Слънцето. При този случай климатът драстично ще се промени и моретата ще залеят сушата. Изместването на земната ос ще обърне настоящия климатичен модел и екваторът ще стане по-студен, а полюсите по-топли.

Трябва също да се отбележи, че след взривяването на Луната, отломките ще полетят към Земята и ще предизвикат ядрена зима.

Съществуват и други теории, за това какво би станало със Земята и хората, ако Луната внезапно избухне. Според някои от тях човечеството все пак ще оцелее, но съществуването му ще се промени по много начини, някои от които не сме си и представяли дори.

Успокоителното е, че към момента не съществуват предпоставки за внезапната и необяснима гибел на Луната, както и за последващо унищожаване на живота на Земята. Заплахата за заличаването на човечеството по-скоро би дошла от нас самите, отколкото от естествения ни спътник.

Ето и едно видео, което описва процесите, които биха могли, евентуално, да настъпят на Земята ако Луната се взриви:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    2 1 Отговор
    Луната (една голяма и студена скала) - да избухне...
    Това да не е чалгаджийка или рапър в Биг Брадър, че да избухва?!
  • 2 100%

    6 0 Отговор
    ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА
  • 3 dynamo

    5 0 Отговор
    Г-жо Трачева( автор на статията). Бъркате нещо годините. Преди 4,5 милиона години е имало вече сложни форми на живот. А Вие формирате Слънчевата система. Четете малко.

    Коментиран от #4

  • 4 копеле

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "dynamo":

    4.500.000.000 това е по вярно

    Коментиран от #5

  • 5 dynamo

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "копеле":

    Само 1000 пъти повече време. ;)
  • 6 избух

    2 0 Отговор
    Ако Земята внезапно избухне, човечеството пак ще загине.
  • 7 Шопа

    1 0 Отговор
    В рамките на хипотетичното, трета световна ако избухне пак можем да се затрием.
    Алтернатива требва да има.
  • 8 ооооо

    0 0 Отговор
    ако внезапно не избухне рано или късно може и да загине ама може и да остане
  • 9 Shmeker

    0 0 Отговор
    Тва луната не е нормална скала. Няма обяснение защо скоростта на завъртане около оста й съвпада със скоростта на въртене около земята по начин по който да е толкова прецизен, че реално да няма никога отклонения. И никога да не застава със задната си страна към Земята и нас. И кой ли не се е питал защо е това невероятно съвпадение? Може да си има причина. И тази причина да крие какво има отзад.

    Но едва ли е бомба :D

    Коментиран от #10

  • 10 инженер по транспортна техника

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Shmeker":

    естествено, че има обяснение, просто не се оповестява на простолюдието в явен вид. Всичката тази прецизност е създадена неслучайно, а именно точно за да се сформиа живот на нашата планета. Всички останали планети в слънчевата система, имат за цел единствено да осигурят безпрепятственото съществувание на нашата. А тя съществува с една единствена цел- да се култивира висшето съзнание, което ще успее да осъществи цялостно процесът на изучаване и пълно дефиниране на цялостната структура, състав и принцип на действие на Вселената. Това е нещо като посяване на семенце, поникване, разцвет и последващо разпръскване на сменцата/големият взрив/. Кулуминацията на целият процес е в осъзнаването му. Ние сме само една преходна форма в този така величествен и необятен процес. И цялата ни простотия се корени във факта, че неосъзнавайки собствената си роля във всичко това, ние продължаваме да живеем с идеята, че трябва непременно да сме вечно на Земята и да живеем все по-охолно и все по-интензивно, и така до безкрай, а на това отгоре и да успеем видите ли- да колонизираме друга планета, на която да се прехвърлим като унищожим нашата подобно на някой вирус или раково образувание. И имаме наглостта да мислим, че Съществуването ще ни позволи това, тъй като сме видите ли- развити, интелигентни същества, и няма как целият ни път до тук да е бил напразно, той трябва да продължи... И така може би докато овладеем и осерем всички планети в цялата Вселена.... Наивно и нелепо, но н
  • 11 инженер по транспортна техника

    2 0 Отговор
    . Наивно и нелепо, но ни карат да вярваме в това.... А нещата просто си следват своя ход без дори да знаем какво се случва... Не е ли уникално яко?
  • 12 Така

    0 0 Отговор
    Значи Луната не може да избухне защото Луната е създадена от формирането на нашата планета много астероиди са падали върху Земята и от нейните части са се формирали в Луната която познаваме и до ден днешен