15 Ноември, 2017 05:45 2 356 6

5 грешки, които веганите допускат

  • грешки-
  • вегани-
  • допускат-
  • веган-
  • веганство-
  • диета-
  • заместители-
  • здравословно-
  • полезно-
  • режим на хранене-
  • хранене

Природосъобразното хранене не означава, че трябва да се изключат важни неща като мазнините

5 грешки, които веганите допускат - 1
Снимка: shutterstock

Природата се е постарала да подсигури толкова богато разнообразие от пресни плодове, зеленчуци и други продукти, които спокойно да допринесат за балансираното хранене, дори без то да включва животински продукти. Е, необходимо е малко повече мислене, планиране и познание — като например ето тези няколко грешни подхода, които да избягвате.

Хранят се с преработени храни
Чипсът си е чипс, колкото и да е веган. Дори да е от органично произведени картофи, опаковани в биоразградима хартия. Както и онези бисквити, които за сметка на животинските мазнини, съдържат хидрогенирани такива. Колкото и здравословен да е един подход към храненето, хранителната индустрия ще намери начин да го комерсиализира. Нищо чудно, че днес спокойно може да намерите веган-варианти на почти всичко, за което се сетите — но само фактът, че нещо не съдържа масло или яйца, не го прави автоматично полезно, дори напротив.

Разчитат основно на заместителите на месото, като източник на протеини
Не е необходимо да си веган, за да оцениш едни кюфтенца от грах или нахут. Но ако разчитате на готовите варианти в магазина, чийто опаковки гръмко твърдят, че няма да усетите разлика във вкусовите качества и все-едно-ядеш-месо, по-добре не. Голяма част от тях са силно преработени, съдържат неща, които по никакъв начин не се вписват в концепцията за здравословно хранене, и не на последно място, просто не са вкусни. За да си набавите необходимия протеин, заложете на истински продукти като боб, нахут, леща, грах, киноа. А ако ви липсва пържолата, когато се съберете с приятели за барбекю, карфиол или патладжан стават също толкова вкусни.

Пренебрегват нуждите на тялото си
Желязо, протеин, полезни мазнини… в никакъв случай не трябва да ги изключвате, ако не искате да навредите на организма си в дългосрочен план. А ако храненето ви е веган, трябва да помислите доста по-сериозно в посока как да си набавите необходимите количества от полезни вещества. Авокадо, зехтин, ядки са все достъпни отлични източници на полезните мазнини. Желязо също може да си набавите от растителни източници, като например зеленолистни зеленчуци, броколи, стафиди. Имайте предвид обаче, че е добре да консумирате желязо в количество, близо два пъти повече от препоръчителната дневна доза, защото организмът не усвоява толкова добре това, което си набавя от растителни храни. Много важен момент е и набавянето на витамин В12, който се намира само в храните от животински произход, така че ще трябва да го приемате под формата на добавка.

Забравят за мазнинната
В никакъв случай не ги пропускайте — първо, защото без мазнини храната е по-малко вкусна, второ, защото без тях огладнявате по-бързо. За да си ги набавите, добавете авокадо към сандвичи и ястия, поръсете салата с ядки или семена, и задължително добавете щедра порция зехтин или друга полезна мазнина на финала (отличен вариант за фин завършек на готови салати и ястия са маслата от лен и коноп). Кокосовото масло също е много подходящо и може да замести кравето върху филийка, тъй като на стайна температура то е с твърда консистенция.

Не следват изпитани рецепти, когато готвят
Особено когато става дума за сладкиши и печива. Да постигнеш правилната структура, вкус и текстура е най-важно, и си е вид изкуство. Ако искате да постигнете добри резултати, по-добре избягвайте да замествате продуктите, с каквото ви падне, надявайки се на най-доброто. Доверявайте се на изпитани рецепти, които работят — за щастие, интернет и кулинарните блогове са пълни с такива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДР

    12 1 Отговор
    Витамин В12 мога да си доставя и от бира!
    Е, трябва да изпивам поне 10 литра на ден, на ще тренирам, докато успея:):):)
    Само някой да каже, че съм пияница не - вземам си витамините:):):)
  • 2 Гост

    8 1 Отговор
    Чехите са го казали витамин B1 една бира B6 кашонче B12 каса биричка
  • 3 Бате Цецо

    17 3 Отговор
    А пък аз си мислия, че допускат само една грешка и тя е, че са вегани.
  • 4 JEEP

    18 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 5 грешки, които веганите допускат:
    1. Вманиачават се излишно и стигат до фанатизъм;
    2. Насаждат мнението си на другите по брутален начин;
    3. Дразнят с измислените си протести. Не може да заливаш хората със сок от цвекло по улицата. Някой може да изкърви наистина!
    4. Водачът им е изперкал.
    5. Вървят срещу естествената си природа.

    Коментиран от #5

  • 5 Пазарен Либерализатор

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "JEEP":

    Напълно съгласен с теб, ще допълня само, че веге фашизофрениците не осъзнават, че са болни. Липсата на арахидонова киселина, която се съдържа само в животински месни продукти, води до необратими неврологични поражения. Човешкият мозък е съставен от 20% аранидонова мастна ненаситена киселина и нейната липса нарушава неврологичните процеси. Отделно седи въпроса за психологическата травма, породена от неуспешните опити с разни зърнени култури, сушени зеленчуци и подправки веганите да имитират вкуса на месо и месни изделия.
  • 6 гост

    8 2 Отговор
    малко ми приличат на розовите - модерно е, всеки който не е е по-ниЗко качество човек и дайте да парадираме шумно с избора си.