17 Ноември, 2017 05:45 5 015 5

9 храни, които не трябва да държите в хладилника

  • хладилник-
  • храни-
  • продукри-
  • здравословно-
  • пресни продукти-
  • продукти-
  • съвети-
  • съхранение-
  • храна
9 храни, които не трябва да държите в хладилника - 1
Снимка: shutterstock

Хладилникът е сред любимите домакински уреди. Но не всяка храна трябва да прибираме вътре. На някои продукти просто не им се отразяват добре ниските температури. Всъщност, има храни, на които студът дори може да навреди.

Вижте кои са храните, които нямат място в хладилника.

КАРТОФИ
Картофите се чувстват най-добре на тъмно и хладно място с температура между 7-10℃, а по-ниските от това градуси карат съдържащото се в тях нишесте да се преобразува в захар, което разваля вкуса им.

ЛУК
Хладилникът е прекалено влажен за лука, който обича хладните, сухи места с добра вентилация. Така ще запазите вкуса му и ще избегнете преждевременното му покълване.

ДОМАТИ
Дори прясно откъснати домат, пращящ от сладост и вкус на слънце, само след една вечер в хладилника става воднист и безвкусен. Това се случва, защото ниските температури увреждат мембраните вътре в стените на плода. По-добре ги дръжте в купа върху кухненския плот.

КАФЕ
Ако купувате кафе в големи количества, и си мислите, че хладилникът ще му помогне да съхрани вкуса и аромата за по-дълго време, грешите. Кафето силно абсорбира влагата и миризмите, така че няма как резултатът да е добър. Дръжте го на тъмно, хладно място, и най-добре го купувайте в по-малки разфасовки, за да избегнете загубата на качествата му.

ОТВОРЕНИ КОНСЕРВИ
Ако в хладилника имате някоя полупълна консерва, дори това да е храната на домашния любимец, по-добре прехвърлете съдържанието й в стъклена купа с капак или буркан, за да избегнете изтичането на вредни вещества от метала и да съхраните вкусовите качества на съдържанието за по-дълго време.

ДИНЯ
Дините, съхранявани на стайна температура, имат по-високо ниво на антиоксиданти. Освен това по-високите температури удължават живота им — една диня, съхранявана на стайна температура, може да издържи средно две-три седмици, но не повече от седмица, ако я държите в хладилник.

ЗЕЛЕНИ БАНАНИ
Студените температури спират процеса на зреене, така че ако сложите недоузрели банани в хладилника, колкото и да ги чакате, няма да станат. По-добре ги оставете на плота да постигнат желаната степен на зрялост, след което вече може да ги прехвърлите в хладилника, за да удължите живота им с няколко дни. И не се притеснявайте, ако корите почернеят — студът разрушава клетъчните стени в кората, като кара съдържащите се в нея вещества да произвеждат меланин, но плодът вътре си е съвсем наред.

ГОРЕЩИ ЯСТИЯ
Ако ви остане готвено от вечеря, изчакайте да изстине добре, преди да го приберете в хладилника — за да избегнете повишаването на температурата вътре, което може да окуражи размножението на бактерии, или най-малкото, да увеличи разхода на енергия.

БОСИЛЕК
Ако някога сте прибрали китка пресен босилек в хладилника, вероятно никога повече няма да повторите тази грешка. Само няколко часа са нужни на крехките ароматни листенца да се превърнат в черна, жална картинка. Освен че вътре е прекалено студено за босилека, той е и прекалено чувствителен към етилен, газ, който се отделя при зреенето на плодовете. По-добре го оставете в чаша


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гадина

    5 8 Отговор
    70% пълни ГЛУПОСТИ! Особено за лука, картофите, доматите и динята
  • 2 Пазарен Либерализатор

    12 0 Отговор
    "Картофите се чувстват най-добре на тъмно и хладно място с температура между 45-50℃."

    Гениално!
  • 3 ГОСТ

    3 1 Отговор
    Връзка босилек след 3 дни е позавяхнала леко но си е все така вкусна за слагане в сос за паста.
  • 4 Гост

    5 0 Отговор
    Ей гледайте какво пишете 45-50 градуса? Добре, че знам коя е най добрата температура за картофите от 5-10 градуса.
  • 5 Чичо Манчо

    8 1 Отговор
    Милена Трачева може ли да ми обясни:
    1. Къде е това "тъмно и хладно място с темп. между 45-50℃" за картофите?
    2. За да стане домата "воднист" значи преди това е замръзвал, т.е. бил е държан във фризер.
    3. Кой луд държи кафето в хладилник? Или зелените банани? Или ще отвори, примерно рибна консерва и ще я постави там?
    4. Динята я слагам в хладилника защото няма друго място през лятото, където да я охладя, за да я консумирам. Ако остане парче го завивам в целофан, а след това тя свършва бързо.
    5. Няма луд, който да поставя горещи, дори само топли ястия в хладилника. Казано е: охлаждат се до "стайна температура" и след това - в хладилника.
    6. Една препоръка: босилек, магданоз, копър и др. подправки нарежете на ситно, посипете обилно със сол, затворете в бурканчета и поставете в хладилника. Ще ги имате, когато ви потрябват.
    Милена, огледай по-добре набора за публикация, а не ни поставяй в недоумение.