Last news in Fakti

17 Ноември, 2017 20:00 2 919 1

Нещата от ежедневието, които са опасни за домашния любимец

  • домашен любимец-
  • котка-
  • куче-
  • дом-
  • вкъщи-
  • опасно-
  • химикал-
  • храна-
  • пица
Нещата от ежедневието, които са опасни за домашния любимец - 1

Отговорностите към домашния любимец не се изчерпват с храненето и разходките. Първото нещо, което трябва да направите е да обезопасите дома за кучето или котката. В този списък ви показваме нещата, които дори не сте подозирали, че може да са опасни за най-добрия приятел на човека.
1. Пица


Някои неща, които вървят на пицата за вас, не са съвсем подходящи за кучето – чесън, лук, сирене. Някои видове сирене не са проблемни за любимците, но тези използвани в пицата са много богати на лактоза, която е вредна за тях. Содата в тестото за пица също не е полезно за животните.

2. Лекарства
Има дълъг списък с медикаменти, които са изключително опасни за четирикракото приятелче. Онези, които съдържат ацетаминофен, като в Парацетамола и аналгетиците, са фатални. Те увреждат черния дроб на кучето или котката и могат да доведат до фатален край.

3. Шоколад, кафе, кофеин

Нещата от ежедневието, които са опасни за домашния любимец


Чаша кафе или парченце шоколад може да са страхотни за вас, но са фатални за домашния любимец. Всички тези продукти съдържат субстанция, наречена метилксантин, а тя е отровна за четириногите. Може да предизвика конвулсии, повръщане или дори смърт. Ако забележите някои от тези симптоми, незабавно се свържете с ветеринар.

4. Грозде и стафиди
Тези вкусни за хората продукти са много токсични за любимците. Дори и няколко стафиди могат да предизвикат гърчове, повръщане, срив на бъбреците, летаргия. Пазете ги далеч от кучетата и котките.
5. Алкохол
Ако обичате домашния си любимец, не му позволявайте да се допира до алкохол. Той му носи същата вреда на бъбреците и черния дроб, каквато и на хората, но много по-бързо. Може да доведе и до фатални последствия.
6. Чесън и лук

Нещата от ежедневието, които са опасни за домашния любимец


Те могат да доведат до стомашни раздразнения и увреждане на червените кръвни клетки, а от там и до анемия.
7. Инсектициди
Тези опасни субстанции са много опасни за домашните любимци. Техните съставки причиняват припадъци, хронична анорексия, заболявания на мускулите, които могат да траят седмици.
8. Монети и метали
Някои метали и монети могат да бъдат погълнати без да навредят на кучето, но не и онези от цинк. Ако предмета стигне до стомаха, цинкът се разтваря, което му позволява да попадне в кръвоносната система и да навреди на черния дроб или бъбреците, а дори и да доведе до спиране на сърцето.
9. Почистващи продукти
Обезмаслители, концентрирани препарати за почистване на тоалетната, веро или дезинфектанти. Тези продукти причиняват химически изгаряния, ако се допрат до кожата или козината. Последствията могат да варират от силна треска и лигавене до сълзене и летаргия. Затваряйте добре шкафчетата за почистващи продукти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.