Last news in Fakti

21 Ноември, 2017 20:00 3 623 0

4-те житейски кризи, през които всеки преминава и как да ги преодолеем

  • криза-
  • живот-
  • житейски-
  • проблем-
  • решение-
  • помощ-
  • съвет-
  • мъдро-
  • умно-
  • позитивно
4-те житейски кризи, през които всеки преминава и как да ги преодолеем - 1

Всеки попада в поне една житейска криза през живота си. Не винаги очакванията ни съвпадат с реалността и това е нормално, колкото и да не ни се иска да е така. Тук изброихме 4 такива кризи и какво можем да направим, когато те ни споходят.

На 18 години
Представете си тийнейджър, който трябва да вземе фундаментален въпрос. Прибавете към това един камион емоции и радикален светоглед, което е характерно за тази възраст.

Някои хора си взимат един година между университета и гимназията, която прекарват в пътувания, работа и време за размисъл. Не че очакват някакви чудеса да се случат през тази година, но това е време, в което човек може да научи доста от живота и това да му помогне при взимането на важни решения.
Пък и как се очаква да вземеш правилно и мъдро решение, когато едновременно с това се стресираш заради матури, изпити, кандидатстване... Попитайте се:
Ако можех да правя едно нещо цял живот, какво би било то?
Какво бих направил, ако не се страхувах от нищо?

На 25-30 години
Известен психолог цитира един от своите пациенти, за да обясни тази криза: „Имам чувството, че съм по средата на океан. Мога да плувам накъдето си поиска, но не виждам земя никъде, затова и не знам накъде да поема“.
Подобен период на криза може да е възможност да започнете от дъното, защото там е спокойно – определете бъдещите възможности, осъзнайте какви са истинските ви желания, починете си и се възстановете. След това ще бъдете способни да се оттласнете от това дъно, до което сте стигнали преди това и ще се изстреляте към повърхността.

Не се сравнявайте с връстниците си, приятелите, бивши съученици, колеги от университета и най-вече с децата на приятелките на майка ви.
Ако чувствате, че не искате да осъществявате нечий чужд план, кажете им веднага. Не е нужно да носите чуждото разочарование на раменете си.
Не се страхувайте да правите грешки. Просто опитвайте.
Едно е по-добре от нула. Правете си планове. Следвайте ги всеки ден. Поне малко...

На 35 години
Изглежда сякаш сте живели неправилно цял живот. Твърде много компромиси, твърде малко време, прекарано в преследване на собствените си цели. Твърде много „Трябва“ вместо „Искам“. Дните си заминават, меланхолията и депресията настъпват, разочарованието и стагнацията в много сфери от живота ви дишат във врата. Изглежда твърде късно да поправите нещата.
Много е важно да се спрете и да си починете в такъв момент. Отделете време за себе си, за да преодолеете този период. Може да си зададете следните въпроси:
Ако имах 20 милиона и 10 години, какво щях да направя?
Какво са плановете ми? Какво наистина искам?
Какво искам децата ми да научат от мен?

На 45-50 години
Работата е спряла да ви носи удовлетворение преди години, любовта си е отишла, а къщата е просто 4 стени и нищо повече. Децата ви са толкова заети с живота си, че рядко обръщат внимание на проблемите ви. Изглежда сякаш целия ви живот е бил посветен на погрешното нещо, направили сте грешката още в началото и сте забравили да я поправите, защото сте последвали нечий чужд път. Нямате желание и мотивация да промените нещо сега.
Може да звучи лесно, но стегнете се. Стъпка по стъпка, отхвърлете негативното от ежедневието си. Започнете да планирате. Така е, правете си планове. И обърнете внимание на най-важните неща в живота си в момента.

Ако осъзнавате, че идва краят на кариерата ви, помислете за пенсията: намерете си друга по-лека работа или си вземете почивка.
Бъдете активни. Спортът и физическата активност влияят положително на кръвоснабдяването и изпращат повече кислород към мозъка ви.
Поддържайте контакти с приятелите и децата си. Те са монумент на вашите положителни спомени и емоции. Децата и внуците са вашето наследство и бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА