1 Декември, 2017 05:45 18 833 7

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята

  • древни цивилизации-
  • цивилизации-
  • изчезнали-
  • мистериозно-
  • безследно изчезнали-
  • харапската цивилизация-
  • маите-
  • великденските острови-
  • чатал хююк-
  • кахокия-
  • гьобекли тепе-
  • ангкор-
  • тюркоазената планина-
  • набта плая-
  • ния

Сред множеството древни цивилизации, чиито край може да се счита за необичаен, има такива, които изчезват толкова внезапно, че гибелта им се смята за мистерия

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята - 1
Снимки: shutterstock

Историята на човечеството пази много интересни примери за древни цивилизации, преживели своя възход и падение, след което са изчезнали завинаги от нашето полезрение, без обаче да получим добро обяснение за това какво точно се е случило.

Вижте 10 древни цивилизации, които са изчезнали мистериозно от лицето на Земята и продължават да будят недоумение сред археолози и историци от цял свят.

Харапската цивилизация

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята


Някога тази цивилизация е съдържала в пределите си над пет милиона души или близо 10% процента от тогавашното население на Земята. В наши дни е известна като цивилизацията Харапан. В границите й се включвали територии от днешен Иран, Индия, Пакистан и Афганистан. Преди хиляди години вероятно е обхващала до пет милиона души, което се равнява на почти десет процента от тогавашното население на света. Тя се простирала на територията на части от Индия, Пакистан, Иран и Афганистан. Всичките масивни поселища и широки пътища обаче били изоставени преди около 3000 години. Населението е имало успехи в металургията, водоснабдяването и строителството. Една от теориите за изчезването й е появата на супермикроб, който убил всички. Спред друга — масивни промени в климатичните условия причинили глад, унищожавайки препитанието на хората.

Маите

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята


Маите са класически пример как цяла една процъфтяваща цивилизация е в състояние да изчезне и да се стопи до нивото на няколко малки села в джунглата. Маите населявали областта Юкатан, която се разполага на територията от Мексико до Гватемала и Белиз. Маите имали изключително добре усъвършенствана писмена система, добри познания по математика и умения по инженерство, благодарение на които построили прословутите си пирамиди. Въпреки че изчезването им е обвито в мистерия, официалната версия е, че някъде към 900-ната година от първото хилядолетие в Юкатан настъпила рязка климатична промяна, която съчетана с пораженията от непрестанните войни, довела от опразването на градовете.

Великденските острови

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята
Снимки: shutterstock


Запазена марка на Великденските острови са огромните им каменни идоли, наречени Мои, които и до днес изумяват всеки, който ги погледне. Как цивилизация, която е имала познанията да построи подобни паметници и средствата да пътува по море и да завладява остров след остров, е намерила своя край толкова мистериозно. Отговорът е невероятно лесен — според учените, населението на Великденските острови, макар и много интелигентно, не е било особено предвидливо. В един момент те изразходвали всичките възможни ресурси на островите и държавата им се разпаднала.

Чатал Хююк

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята


Зад това име се крие голям древен град от Новокаменната и Каменно-медната епоха, намиращ се в южната част на Анадола, на територията на днешна Турция. Това е един от най-старите градове — държави съществували някога. Съществуването му е датирано в периода 7500-5700 г. пр.н.е. Той е най-големият и най-добре запазен досега открит неолитен град. Има сериозни доказателства за наличие на развито изкуство и сериозна ритуална дейност. Тази цивилизация оставила добре запазени примери за своето изкуство, култура и традиции. Предполага се, че населението на града е достигало 10 000 души в най-силните моменти от трихилядното му съществуване. Най-необичайното при Чатал Хююк обаче е начинът, по който самия град е изглеждал. В града не е имало пътища, а къщите били слепени една с друга, като между тях се минавало през дупки. Хората отглеждали почти всичко — от пшеница до бадеми извън градските стени, а се прибирали по домовете си чрез система от стълби, разположена по покривите. До днес не се знае какво е сложило краят на тази цивилизация.

Кахокия

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята


Много преди европейците да достигнат трайно Северна Америка, там съществувал масивен град, заобиколен с огромни земни пирамиди и дървени структури, наподобяващи Стоунхендж. Науката нарича днес този град Кахокия и останки от него могат да бъдат открити на територията на щата Илинойс. Древният град — държава е бил разположен около река Мисисипи. Населението е имало невероятни умения в изкуството и е оставило забележителни произведения, направени от миди, мед и камък. Общият брой на хората, живели в него е бил близо 40 хиляди и някои от тях вероятно са живели в селата, които са заобикаляли централния град. Част от архитектурните им постижения са били дървени пирамиди и структура, която се е местила според движението на звездите. Те дори успели да отклонят едно от разклоненията на Мисисипи, за да напояват посевите си. Счита се, че тази цивилизация е загинала, заради болести и глад.

Гьобекли Тепе

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята


Гьобекли тепе е археологически комплекс в Турция от неолитната епоха, чиято възраст е поне 12 000 години. Гьобекли тепе се смята за едно от най-мистериозните места и е известен на археолозите още от началото на 1960-те години, но не се знае истинската му значимост. Предполага се, че обектът под хълма е византийско гробище. Този комплекс е по-стар от Стоунхендж и египетските пирамиди. Някои археолози предполагат, че комплексът представлява древно култово съоръжение. Кои са били хората, дошли тук и какво са почитали — това науката все още не може да каже. Гьобекли Тепе е първата устойчива градска структура, открита някога и с това се изчерпва почти всичко, което знаем за него.

Ангкор

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята


Повечето хора свързват това име с великолепния храм Ангкор Ват, разположен в Камбоджа, който е смятан за най-големия религиозен паметник в света. Първоначално основан в началото на XII век като индуистки храм, към края на века той постепенно е превърнат в будистки. Той обаче, е само част от една по-голяма цивилизация на име Ангкор, която процъфтява в периода 1000-1200 г. Причините за нейното падение варират от война до масов глад или друго природно бедствие. Сега по-голямата част от цивилизацията е покрита с джунгла. Никой не може да каже колко хора са живели там, но учените считат, че е възможно в своя зенит това да е бил най-големият град на света.

Тюркоазената планина

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята


Не всеки величествен монумент е знак за наличието на някогашна велика цивилизация, но научната общност смята, че такъв е случаят с голямото минаре от Джам. Красивото архитектурно наследство се намира на територията на Афганистан и е било построено през 1100-ната година. Археологическите проучвания ни навеждат на представата, че става въпрос за една космополитна зона, населявана от християни, мюсюлмани и евреи. Възможно е това минаре да е част от изгубената през Средновековието столица на Афганистан — Тюркоазената планина. Не се знае какво е довело до унищожението на града.

Ния

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята


Днес това изоставено място в пустинята Такламакан в Китай някога е било истински оазис насред прословутия път на коприната — маршрут, дълъг близо 4000 километра, който се използвал за търговска връзка между Китай и останалия свят. На това място съществувал изгубения град Ния, за чието съществуване и до днес се появяват доказателства. През последните два века археолозите периодично се натъкват на различни съкровища, скрити в прашните останки на този някога красив град с дървени къщи и големи храмове. В известен смисъл, Ния е реликва от изгубена цивилизация от ранните години на Пътя на коприната. Именно залезът на този маршрут, който свързва Китай с Централна Азия и Европа, е и вероятната причина за упадъка на Ния.

Набта Плая

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята


Една забравена цивилизация е процъфтявала от 7000 до 6500 година пр.Хр. в източната част на пустинята Сахара, на място известно като долината Набта Плея. Именно на тази земя в дълбока древност е възникнала една от най-могъщите и загадъчни цивилизации, която учените все още не могат да разгадаят. Трябва да се отбележи, че по онова време климатът на Сахара е бил доста по-мек и в местността имало много езера, което позволявало на хората да живеят добре в района. Населението се занимавало със земеделие, животновъдство, имало невероятни познания по астрономия и е оставило след себе си множество керамични съдове, структури и постройки, които и до днес си остават мистерия за учените. Една от нейните неразгадани тайни остава древната обсерватория на мястото на бившето езеро Набта Плая. Изследователите смятат, че мегалитните камъни, разпръснати тук, някога са били част от по-голям и сложен ритуален център — сложна диаграма за наблюдение на звездите, която се подравнява с „колоната на Орион” по време на лятното слънце стоене. Археолозите смятат, че от този народ са произлезли хората, поставили основите на процъфтяващите градове, които хиляди години по-късно се появяват около река Нил.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я. Петров

    9 2 Отговор
    Главните причини са климатични и войни. Липсата на вода при маите и част от другите изчезнали цивилизации е наложило миграция към други плодородни земи. Част от другите описани страдат от суров климат. Кой и в днешно време иска да живее в студ , жега и джунгла?
  • 2 Добри

    8 1 Отговор
    Може би трябва да бъдат споменати и шумерите. Създали са първата писменост 4000г. преди Христа.
  • 3 Пазарен Либерализатор

    0 9 Отговор
    Измрели са от лоша хигиена.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ььььььь

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пазарен Либерализатор":

    То тогава от нашите раждиви братчеди трябваше никой да не е останал...
  • 6 бай Тодор

    11 2 Отговор
    С ТИЯ ПОЛИТИЦИ И НИЕ СМЕ НА ПЪТ ДА ИЗЧЕЗНЕМЕ.
  • 7 Маг

    7 3 Отговор
    Единадесетата държава,която ще изчезне не много мистериозно е България!Причините са,простотия,алчност,чуждопоклонничество и разврат!