Черният дроб би могъл да се нарече "химическата лаборатория" в нашето тяло. През него преминават всички усвоени вещества и се преработват, за да бъдат полезни за организма. Черният дроб "обезврежда" голяма част от токсините и „отровите“, които поглъщаме. Този толкова важен орган често пъти страда, когато прекалим с храната, алкохола или друго токсично за здравето ни вещество. Ето защо е добре от време на време да му давате почивка и да се погрижите за него. Как? Като му осигурите храни, които имат естествената способност да подпомогнат правилното му функциониране и безупречната му работа.
Орехи
Високото съдържание на аминокиселината l-arginine в орехите подпомага разграждането на амоняк от черния дроб, а освен това ядките са източник и на глутатион и омега-3 мастни киселини, които допълнително работят в посока процеса на изчистване. Много е лесно да добавите орехи към храненето си — заложете на тях за следобедна закуска, или ги поръсете върху салати или за хрупкава коричка към ястия — като сьомга, например.
Чесън
Чесънът е полезен за толкова много неща, а едно от тях е работата на черния дроб — той ще работи за активирането на ензимите, които помагат на органа да се изчисти от токсините. Освен това, две от активните му съставки — алицин и селен, спомагат за пречистването на черния дроб и защитата му от вредата, която нанасят остатъчните химикали в организма. И не само — чесънът допринася за намаляването на нивата на холестерола и триглицеридите, което допълнително благоприятства функцията на черния дроб. За да извлечете максимални ползи от чесъна, консумирайте го суров — минимум 2-3 скилидки дневно, а когато готвите, се старайте да го включвате колкото се може по-често.
Червено цвекло
Един от най-добрите естествени начини да подпомогнете работата на черния дроб, най-вече благодарение на съдържащия се в цвеклото антиоксидант D-Limonene. Освен това цвеклото е изключително богато на растителни флавоноиди и бета-каротен, които допълнително стимулират органа и подобряват функционирането му. И не само — червеното цвекло спомага за прочистването на кръвта, което е допълнителен плюс. Ползите може да извлечете не само от главите на цвеклото, но и от листните части, които се вписват идеално към омлети, супи, салати или задушени зеленчуци.
Лимони
Лимоните също са богати на антиоксиданта D-Limonene, който активира ензимите, спомагащи за изчистването на токсините. В допълнение богатото съдържание на витамин С засилва производството на ензими, които подпомагат храносмилането, а освен всичко това, лимоните засилват и усвояването на минерали от черния дроб. Най-лесният начин да вкарате повече лимони, е като добавите сок и дори нарязани на едни парчета плодове към кана с вода, така едновременно разнообразявате вкуса й, благоприятствате хидратацията на тялото и изчистването на черния дроб.
Грейпфрут
Отличен източник на витамин С, пектин и антиоксиданти, този цитрусов плод също подпомага работата на черния дроб. В това отношение най-полезен е глутатионът, антиоксидант, който спомага за неутрализирането на свободните радикали и изчистването на тежки метали от организма. А като бонус, наличието на флавоноида нарингенин подпомага разграждането на мастните натрупвания. Прясно изстискан сок от грейпфрут може и да е класика към закуската, но за да извлечете максимални ползи и да си набавите необходимите фибри, по-добре заложете на цял плод.
Ябълки
Отличен източник на пектин — тип разтворими фибри, които подпомагат изчистването на токсини от храносмилателния тракт и намаляват количеството холестерол в кръвта, като по този начин подпомагат функционирането на черния дроб. Освен това, ябълките съдържат фолиева киселина, която също действа прочистващо на кръвта. Дори само една ябълка дневно е достатъчна, за да окаже благотворно влияние върху работата на черния дроб, но за да сте сигурни, че няма да го натоварите допълните, изберете биологично или органично отгледани такива.
Зелен чай
Ежедневната консумация на зелен чай спомага за изчистването на токсини и мастни депа от тялото и за правилната хидратация. Освен това съдържащите се в него катехини стимулират липидния метаболизъм, което предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб и изпълняват защитна функция срещу вредното влияние на външни фактори и алкохол. Една до две чаши на ден са предостатъчни, за да извлечете здравословните ползи от зеления чай — според няколко научни изследвания, повече не са необходими, а може дори да имат негативен ефект.
Авокадо
Авокадото съдържа мощни фитохимикали, които могат да намалят уврежданията на черния дроб — главно благодарение на съдържанието на глутатион, вещество, което съдейства за изчистването от токсини и благоприятства правилното функциониране на органа. Освен това високото съдържание на мононенаситени мазнини в авокадото спомага за намаляването на “лошия” холестерол и увеличаването на “добрия”, като по този начин допълнително подпомага и улеснява работата на черния дроб. Плюс, и че съдържа богато количество витамини, минерали и фитонутриенти, които се грижат за здравето на организма и разграждането на мазнини. Добавете минимум 1-2 авокадо към менюто си седмично, за максимум здравословни ползи.
Куркума
Съдържащото се в жълтата подправка активно вещество куркумин ефективно подпомага прочистването на черния дроб и съдейства за възстановяването на увредените клетки, като същевременно подобрява способността на тялото да разгражда мазнините. За да извлечете здравословните ползи за черния дроб от куркумата, може да смесите 1/4 ч.л. от подправката с 1 чаша гореща вода или мляко, която да пиете два пъти дневно, или просто да използвате куркума по-често в готвенето — вписва се идеално към богато разнообразие от ястия, особено на базата на ориз и зеленчуци.
Броколи
Тъй като са богати на глюкозинолати, броколите могат да спомогнат за изчистването на карциногенни и други вредни токсини от тялото. Освен това те са и богати на фибри, които подпомагат процеса на храносмилане, и съдържат мастноразтворимия витамин Е, който работи като антиоксидант, допълнително поддържащ правилното функциониране на черния дроб.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Насо
09:27 07.12.2017
2 боко тиквата
09:36 07.12.2017
3 незнайко
Коментиран от #5
10:46 07.12.2017
4 11 ;)
13:17 07.12.2017
5 ДЯДО
До коментар #3 от "незнайко":
То и уискито, джина, рома и други подобни не виреят по нашите земи ама се консумират.13:18 07.12.2017
6 Радо
15:14 07.12.2017