Last news in Fakti

12 Декември, 2017 05:46 14 679 2

7 тайни на перфектния омлет

  • готвене-
  • здравословно-
  • омлет-
  • полезно-
  • храна-
  • хранене-
  • яйца-
  • тайни-
  • съвети
7 тайни на перфектния омлет - 1
Снимки: shutterstock

Няма правило, що се отнася до омлета. Вкъщи може и да сте свикнали на омлет с големина, достатъчен да нахрани цяла армия, с леко загорели краища и напълнен до пръсване с каквото-имаше-в-хладилника. В ресторант, особено ако клони към френската кухня, обаче ще ни сервират малък, перфектно сгънат, мек и пухкав бледо жълт омлет, в който, ако има плънка, тя най-често е минималистична и от сирене. Има ли правила при правенето на омлета? Не и ясно утвърдени — може да се заиграете с големината, степента на приготвяне, плънката… Но при всички положения има къде да сбъркате, и омлетът вместо в чинията, да свърши в кофата, особено ако…

7 тайни на перфектния омлет

Не разбивате достатъчно добре яйцата

Ако мислите, че няколко разбърквания с вилицата са достатъчни — ще трябва да се постараете малко повече. Най-добрият омлет става, когато яйцата са разбити добре, така че да няма разлики между жълтъците и белтъците, течността е хомогенна и със светложълт цвят, в идеалния случай — и с леки балончета.

Добавяте мляко

Или каквато и да било течност, в този ред на мисли. В сместа за омлета трябва да има едно-единствено нещо — яйца. Не мляко, вода, сода, сметана… всичко това само ще го направи по-воднист, или по-лигав или пък ще направи по-твърди яйцата.

7 тайни на перфектния омлет

Прекалявате с количеството

Колкото и да ви се иска с един тиган да нахраните цялото семейство, няма да стане. Идеалният омлет се получава с 2-3 яйца и е в единична доза. За сметка на това, стават бързо, така че няма да прекарате чак толкова повече време на котлона, а резултатът ще е по-добър.

Избирате прекалено голям тиган

Ако не искате омлетът да се разкъса или плънката му да изтече, трябва да съобразите големината на тигана — не повече от 20 см в диаметър за омлет с 2-3 яйца, и задължително с незалепващо покритие.

7 тайни на перфектния омлет

Не нагласяте температурата правилно

Ако тиганът ви е прекалено горещ, това ще доведе до загоряло дъно на омлета и водниста, полусурова горна част. За да го избегнете, нагласете котлона на средна температура.

Не смеете да го пипнете

Когато изсипете яйцата в тигана, разбъркайте ги няколко пъти с дървена шпатула, така по-голяма част ще има досег с горещата повърхност на тигана. След като яйцата са се постегнали, наклонете тигана настрани, така че частта, която все още е водниста, да се разлее по ъглите за хрупкави краища.

7 тайни на перфектния омлет

Не мислите за плънката

Когато правите омлет, всичко е въпрос на минути. Така че трябва да подготвите всичко предварително — ако плънката ще е сирене, то трябва да е готово настъргано, а ако ще добавяте зеленчуци — те трябва да са перфектно сготвени. Дали ще е лук, домати, гъби, чушки или спанак — пригответе ги предварително до абсолютна готовност, в противен случай, ако в тях има останала вода, ще разводните и омлета. И не слагайте повече от 2 супени лъжици на омлет, така няма опасност той да се разпадне, когато тръгнете да го сгъвате.

А каква е най-важната тайна за получаване на перфектен омлет?

Качествените яйца, разбира се. Те ще придадат на омлета вкуса, текстурата и цвета, който търсите. Разгледайте и поръчайте яйца от свободно отглеждани кокошки тук.

7 тайни на перфектния омлет


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Омлети

    3 0 Отговор
    Тайната на омлета и на м****а е с любов!😘
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.