11 Декември, 2017 00:00 7 321 3

Защо ядем торта на рождения си ден?

  • торта-
  • рожден ден

Сладкият хляб е бил задължителна част при някои празници още в Древен Рим

Защо ядем торта на рождения си ден? - 1
Снимка: Shutterstock

Питали ли сте се някога откъде идва традицията да ядем торта на рождения си ден? Несъмнено първото нещо, за което се сещаме при споменаване на рожден ден е торта със свещи. Тортата е един от любимите десерти на малки и големи, който придава още по-празничен дух на трапезата. Любимият сладкиш е сравнително ново изобретение в кухнята, тъй като в миналото захарта е била много скъп продукт до сладкото изкушение са се докосвали предимно богаташите. Но откъде идва традицията да се слагат и палят свещи върху нея, разказва Foodpanda.

Историята разказва, че в Древна Елада хората са приготвяли обредни хлябове като дарове за боговете. Най-често тези хлябове били подсладени с мед и украсени със сушени плодове и ядки. Върху подсладения хляб са поставяли запалени свещи, тъй като огънят се е смятал за средство за общуване с небесата. Според някой оттам тръгва и легендата за свещите. Сладкият хляб, или както го наричаме ние - торта, е имал символен характер и през античността. В Рим тортата е била задължителна част от сватбените тържества и други лични празници като рожден ден.

Всъщност свещите имат и друга символика. Поверието разказва, че когато духнеш пламъчето на запалената свещичка, ще ти се изпълни едно желание. Смята се, че съвременните торти са се възродили в района на Германия и Австрия. Именно оттам тръгва и традицията да се поставят свещички според това колко са годините на празнуващия.

Независимо от традициите и вековете, днес тортата е неизменна част от нашия празник, която придава още по-сладък привкус на нашия специален ден. Тортата остава един от най-предпочитаните и любими десерти на всички възрасти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    6 8 Отговор
    е какъв рожден ден ще е ако няма торта
  • 2 рожет

    8 0 Отговор
    защото едно време не е имало изобилие от храни като днес и тортата е била нещо изключително и затова се е правила само на специални дни какъвто е рождения ден
  • 3 The TRAPPER

    3 0 Отговор
    Защото през останалите 364 дни ядем мармалад.