Last news in Fakti

10 Декември, 2017 00:02 1 386 4

Откъде идват фобиите?

  • фобия-
  • теории-
  • страхове

Има четири теории

Някои хора се страхуват от паяци, други от змии, трети от високо, четвърти от хейтърски коментари. Вижте откъде идват фобиите:

Има няколко теория относно фобиите. Първата се нарича „Директна асоциация“ и за пръв път е тествана от Джон Уотсън и Иван Павлов. Според тази теория фобиите се образуват директно след негативен сблъсък с неща и събития, съобщава Дарик.

Например - ако те е хапало куче, вероятно ще се страхуваш от кучета. Ако те отреже мацка, вероятно ще се страхуваш от мацките. Ако мацката не те отреже, но се окаже пич, вероятно ще се страхуваш да не се окаже мацка.

Втората теория се нарича „Генетична предпоставеност“. Всички наблюдаваме, че безпокойството се предава през поколения, въпреки че учените не са напълно сигурни за причината. Вероятно е заради ниските нива на невротранзмитери или пък заради особености в нервната система. С две думи - ако видиш, че баща ти се налива с алкохол всеки път щом се скарат с майка ти, по-добре си пести джобните за като пораснеш, че тая водка не е без пари. Всъщност може да започнеш да пиеш още от сега - така и така ще си станеш пиянде.

Третата теория е „Наблюдателно научаване“ на фобии. Както можем да учим всякакви добри неща от приятели, родители, учители, хора от телевизията и интернет, така и можем да прихванем страхове, само защото другите ги имат. Например виждаш по телевизията как някой има фобия от тостери и може да ти е смешно, но всеки път щом чуеш щракането от готовите препечени филийки мозъкът ти ще прави асоциация и ще имаш едно наум. Нищо чудно скоро да ти се появят кошмари с кръвожадни тостери вампири.

Четвъртата теория е „Преинформация“. Ясно е, че живеем в медийно общество, в което не можеш да се скриеш от масово облъчване на информация , но телевизиите, и особено новините, се опитват да ни грабнат вниманието със страховити истории. На всичкото отгоре ни ги представят по най-ужасния начин. Това ни създава постоянен страх от всичко, което ни заобикаля - страхуваш се се да излезеш през нощта, защото има крадци и убийци, страхуваш се да излезеш през деня, защото въздухът е опасен, страхуваш се да излезеш във входа, защото асансьорите падат, а стълбищата се срутват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Водка докторс с витамин С

    2 0 Отговор
    Еал сам го язе почвам да кръкам да ма неее страх ....от тостери .
  • 2 нуи

    3 0 Отговор
    По-добре да кажат, как се премахват фобии. Лесно се образуват, трудно си заминават. Колко е философско това което написах.
  • 3 Водката не помага

    6 0 Отговор
    Аз имам фобия от емоционално неуравновесени жени и ставам все по-зле .
  • 4 Глупакът

    1 0 Отговор
    Имам фобия от дълги и глупави статии.