7 Декември, 2017 14:22 3 566 13

Лесбийка съди Столична община

  • лесбийка-
  • столична община-
  • съди-
  • брак-
  • не признава

Родните власти са отказали да признаят статута ѝ на женена

Лесбийка съди Столична община - 1
Снимка: shutterstock

Българка съди Столична община заради отказ да признае еднополовия й брак.

Ако българският съд признае брака на двете жени, те трябва да получат правата на семейство, които имат и двуполовите брачни съюзи.

Лилия Бабулкова сключва брак с приятелката си във Великобритания миналата година. След това подава документи в Столична община, район "Люлин" с искане да бъде отразено актуалното семейно положение — "женена".

Родните власти обаче, отказват да направят това с мотива, че е в разрез със Семейния кодекс и Конституцията. Така съпругата на Лилия решава да обжалва решението в съда, пише "Дарик".

Делото е насрочено за днес (7-ми декември).

Ако съдът признае брака на двете жени, това ще бъде прецедент за България и ще постави въпроса за други такива случаи.

В края на миналия месец New York Times излезе със статия по темата. Според изданието съдът на ЕС може да принуди България да признае еднополовите бракове. Институцията разглежда въпроса за признаване на гей браковете в страните от ЕС, където те не са разрешени.

Конституционният съд на Румъния е поискал евросъдът да се произнесе по дело, заведено от двама мъже, които искат сключеният помежду им брак да бъде признат от румънските власти. Представители от Румъния, Унгария, Полша и Латвия обаче, заявиха на изслушванията в Люксембург, че не желаят терминът "съпруг/съпруга" да се отнася към еднополови съюзи.

Според представители на Европейската комисия еднополовите бракове или гражданските партньорства се признават в 22 от 28 страни-членки на ЕС. Румъния, Полша, Словакия, България, Литва и Латвия към момента не предоставят правна защита за еднополовите съюзи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    25 0 Отговор
    В Конституцията ясно и кратко е записано какви лица могат да сключват брак.
  • 2 Stoich

    18 1 Отговор
    Долни гейзери! Стават само за донори на органи.
  • 3 Хубенов

    3 16 Отговор
    Чакайте, малко хора... Те не искат да сключват брак в Бг., а да им бъде признат вече сключения такъв, според мен има разлика в случаите.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 толерастия внос

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хубенов":

    И по кой закон да го признаят !?!? Има закони и са такива! За съжаление рано или късно и това, ще стане, но до тогава и да съди и са не съди все тая!
    Писна ми вече от тия еврогейски ценности!!! Май не далеч деня в който хетеросексуалните, ще бъдат обявени за незаконни ?
  • 5 Пазарен Либерализатор

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хубенов":

    Разбирай, че в България се признават бракове, чиято възможност за сключване е описана в Конституцията. [°][•][.]
  • 6 Хубенов

    2 10 Отговор
    Не ме разбирайте правилно, против тия гадни истории съм, но при положение, че вече са женени, и са сключели брак, те искат само да ги впишат като женени, в Държавния регистър, не да ги им признават брака, или да ги женят... Ама да се оправят :Д
  • 7 Радо

    7 2 Отговор
    Они не искат да ни приемат в Шенген, а ние ще им признаваме педерунгелските наклонности!....и за какво и е всъщност да бъде записана като "женена" пред бг властите?...какъв и е мотива?
  • 8 стив

    10 1 Отговор
    да си живеят там , където им признават брака!
  • 9 Бесен Язовец

    2 11 Отговор
    Според мен трябва да им го признаят, щом се любят момичетата нека се взамат !
  • 10 Кака Гинка

    7 1 Отговор
    Ами след като такъв брак не е регламентиран от закона как да го признаят за законен?! Тези вече станаха съвсем нагли...
  • 11 ДЪРТАНЯН

    1 3 Отговор
    Ще клекнееем , даже ще се наведем. Европа ни храни, е кой ще се репчи??? Дрееми на сайдера кой за кого и за кво се жени. Аз не им преча, и те на мен.
  • 12 АЙДЕ НА ЗДРАВЕ

    1 3 Отговор
    Няма мърдане, ще съдят държавата ни , и ще забогатеят яко. Ще признаем и хоро ще играем. Обзалагам се, ще се промени конституцията и тва е. Вий кво си мислите? Винаги се поправя и се допълва конституцията. Ще ни съдят, дорде се вразумим. Айде на здраве.
  • 13 ЕВРОГЕЙ ЦЕННОСТИ

    3 0 Отговор
    ДА ЖИВЕЯТ НОВИТЕ ЕВРОГЕЙ ЦЕННОСТИ !!! ГЕЙОВЕ, ЛЕСБИЙКИ, ИЗВРАТЕНЯЦИ И ПЕДОФИЛИ ЩЕ НИ НАЛАГАТ КАКВО ДА ПРАВИМ !!! ДА ЖИВЕЕ НОВИЯТ ЛИБЕРАЛЕН МОДЕЛ !!!