8 Декември, 2017 13:23 4 542 13

Откриха тайнствена черна дупка с чудовищни размери от зората на времето

  • черна дупка-
  • космос-
  • чудовищна черна дупка-
  • вселена-
  • наса-
  • масачузетски технологичен институт-
  • институт карнеги-
  • институт макс планк-
  • астрономия

Съществуването на тази супермасивна черна дупка е оставила астрономите от НАСА в недоумение

Откриха тайнствена черна дупка с чудовищни размери от зората на времето - 1
Снимка: НАСА

"Чудовище", "Голиат", "Реликва", "Древна", "Озадачаващо", "Учудващо", "Невероятно" — това са все думи, които учените използват, за да опишат най-далечната супермасивна черна дупка, откривана някога във Вселената.

Мистериозната черна дупка, датираща още от ранните години на нашата Вселена е била открита от изследователски екип от НАСА, Масачузетския технологичен институт, Института за наука "Карнеги" и Института за астрономия "Макс Планк".

Това звяр, поглъщащ материя, е с маса 800 милиона пъти по-голяма от тази на нашето Слънце, което е удивително голямо за своята млада възраст.

Чудовищната черната дупка се намира в центъра на галактика от типа квазер — астрономически звездни обекти, за които се смята, че са най-отдалечените във Вселената. НАСА описва квазерите като "най-ярките обекти във Вселената", заради невероятно количество енергия, което излъчват. Учените предполагат, че източник на тази енергия са масивни черни дупки, намиращи се в самия център на галактиките, захранвани от газове.

Подробно описание на невероятното откритие бе публикувано тази седмица в списание Nature.

На каква възраст е даден космически обект и на какъв етап от развитието на Вселената е бил формиран, учените определят от времето, което е нужно на светлината, да достигне до Земята.

"Тази черна дупка е много по-голяма отколкото очаквахме, имайки предвид, че става дума за 690 милиона години след Големия взрив. Откритието ни поставя под съмнение досегашните теории за произхода на черните дупки", коментира един от авторите на изследването Даниел Стърн от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния.

"Тя има изключително голяма маса и като се има предвид колко млада е нашата Вселена, такова чудовищно нещо не би трябвало да съществува. Вселената просто не е достатъчно голяма, за да направи толкова голяма черна дупка. Съществуването ѝ е много озадачаващо", обяснява на свой ред Робърт Симко, професор по физика в Масачузетския технологичен институт.

От НАСА твърдят, че учените размишляват над теорията, че са били необходими специфични условия, които да позволяват на черната дупка да нарасне толкова бързо до такива чудовищни размери. Причината за възникването на този феномен обаче, все още си остава загадка.
За да достигнат до своето откритие, астрономите комбинирали данни от орбиталния телескоп на НАСА Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) и наземна апаратура за изследване на далечни обекти, включително телескопите "Магелан" на обсерваториите "Карнеги", които се намират в Чили.

Астрономът Едуардо Банадос от Обсерваторията към Института за наука "Карнеги", който е и ръководител на екипа, е бил натоварен със задачата да идентифицира най-достойните кандидати, от стотиците милиони обекти, открити с помощта на WISE, които да бъдат достойни за следващия етап от изследването — този, включващ телескопите "Магелан" .

Новооткритата черна дупка е предизвикала интереса на учените, заради възрастта на квазера, в който се намира. Според астрономите той датира още от времето, когато Вселената тъкмо е излизала от времето на пълен мрак и е започвала да свети. Откритието ще предостави фундаментална информация за ранната история на Вселената, когато тя е била на едва 5% от сегашната си възраст.

"Квазарите са сред най-ярките и най-отдалечени небесни обекти и са от решаващо значение за разбирането на ранната Вселена", коментира друг автор на настоящото изследване — Брам Венеманс от института "Макс Планк" в Германия.

В центъра на всеки квазер се намира черна дупка. Това са най-загадъчните и унищожителни обекти в Космоса. Те са остатъците от избухнали звезди, в които е концентрирана огромна маса в малки размери и чудовищно силна гравитация. Притегателната им сила е толкова голяма, че са способни да поглъщат цели планетарни системи и звезди. Астрономите ги използват, за да научат повече за ранната история на Вселената, особено за времето, известно като фаза на рейонизация.

"Рейонизацията е последният основен преход на Вселената и е една от настоящите граници в астрофизиката. Това е процес, започнал 150–800 млн. години след Големия взрив, когато радиацията е могла да йонизира неутралния дотогава водород, привеждайки космическата среда в сегашния ѝ вид", обяснява Банадос.

По-голямата част от първичния газ около новооткрития квазар е в неутрално (не йонизирано) състояние, което означава, че този квазар не само е най-отдалеченият от нас, а е единственото свидетелство за онзи тъмен период, преди Вселената да започне да свети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свръхнова

    4 0 Отговор
    В центъра на всяка галактика има черна дупка - даже две - за да създадаткръговото движение в нея. Нормално е да има и мега черна дупка около която да се въртят няколко свръх галактики

    Коментиран от #5

  • 2 Morgoth

    9 0 Отговор
    Първо откриха обекти които са по-далеч отколкото биха могли да бъдат, ако са създадени от Големия взрив. Сега откриват обект, който е по-масивен отколкото би могло. Предстои ремонт на теорията за произхода на вселената, за момента я крепи само това, че нямат по-добра.
  • 3 Реалист

    4 3 Отговор
    Абе и Големия взрив и Черната дупка са ясни - най-вероятно и там инзвънземните са имали Дони, Кимчо и Пути. И това е останало само след разправията помежду им...
  • 4 Явор Радев - неучен

    0 2 Отговор
    На мен и без да съм учен ми е ясно, че в крайна сметка най накрая черните дупки ще станат толкова мощни, че ще погълнат ВСИЧКО и ще се погълнат взаимно и най накрая цялата вселена ще стане една черна дупка - елементарна логика.

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "свръхнова":

    Не е така. Няма доказателства за наличие на две черни дупки във всяка галактика, защото галактиките не са само спирални.
    И поради тази неяснота, сега съществува понятието тъмна материя - просто математическия модел за гравитацията не може да обясни защо галактиките не се разпадат с толкова малко маса в тях, разпростираща се на такова огромно разстояние.
  • 6 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Явор Радев - неучен":

    Не позна - според последните теории, черните дупки не поглъщат материя! При хоризонтът на събитията на черните дупки, времето спира и няма как в тях да влезе никаква материя, просто защото всичко спира да се движи.
    Още в Теорията на относителността, Айнщайн го е доказал - време-пространството толкова се деформира, че времето спира да тече под действието на безкрайната гравитация на черната дупка.

    Коментиран от #7

  • 7 Явор Радев - неучен

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Много си прав според мен, но това вътре в тях какво става не отрича мойта теория, че вселената най накрая ще стане една огромна черна дупка
  • 8 Явор Радев - неучен

    1 0 Отговор
    Прав си за теорията на Айнщайн, но за това че не поглъщат материя грешиш много.

    Коментиран от #10

  • 9 Явор Радев - неучен

    1 0 Отговор
    ще погълнат всичко и време вече няма да има
  • 10 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Явор Радев - неучен":

    Няма такова понятие като "вътре" в черната дупка! Там няма пространство и време, за да има "вътре".
    Освен това хората отдавна са доказали, че черната дупка не поглъща материя, има достатъчно източници и ако искаш може да прочетеш за тях и астрофизиката.
  • 11 Явор Радев - неучен

    2 0 Отговор
    Ок! Щом казваш, не поглъщат материя
  • 12 Бесен Язовец

    0 0 Отговор
    От тук от там скалъпили нещо и хоп оправдали няколко милиона труд на вятъра.
  • 13 оня с коня И ДУПКАТА

    1 0 Отговор
    както си вървял заека през гората стигнал до една дупка, а в нея конят.
    - Зайо измъкни ме, не мога да изляза.
    - Добре изчакай само да взема БМВ-то и ще те издърпам.
    Отишъл заека до хралупата, запалил колата и издърпал коня. След време заека паднал в подобна дупка и по случайност коня минавал наблизо.
    - Пич измъкни ме, помниш ли аз как ти помогнах преди време.
    - Добре зайо, хвани се за х*я ми и ще те издърпам.
    Коня си пуснал оная работа и заека се измъкнал.

    Поука: Който има голям х*й не му трябва БМВ.