Last news in Fakti

26 Декември, 2017 09:42 4 065 7

Какво да правим с недопитото вино?

  • вино-
  • остатък-
  • недопито-
  • празници-
  • съвети-
  • идеи-
  • окислява-
  • отворено вино

Веднъж отворено, виното започва да се окислява

Какво да правим с недопитото вино? - 1
Снимки: shutterstock

Коледа мина, но идва Нова година. Освен до болка познатите ни добри намерения, подаръци, любов и топлина, празниците са време за веселие, ядене и пиене. Факт. И понякпога тези 3 неща ни идват в повече.

Макар на повечето българи подобна концепция да им се струва по-скоро в сферата на научната фантастика, понякога се случва в бутилката да остане вино, което не сме успели да изпием. Сигурно сега си мислите, че по-вероятният сценарий, който може да ви се случи е да се чудите от къде да намерите втора бутилка вино, след като сте пресушили първата. И все пак ако из кухнята ви се заседи, по някаква случайност, недопита бутилка с вино, а не сте в настроение да я допиете, вижте какви други начини има да оползотворите съдържанието ѝ.

Какво да правим с останалото ни вино?

Веднъж отворено, виното започва да се окислява, процес, вследствие на който започва да губи вкус и аромат. Продължителността зависи от вида вино — червено, бяло или пенливо, както и от това сухо или сладко е. Като цяло червените вина издържат по-дълго от белите, и ако младите вина трябва да се пият в рамките на не повече от три дни, за отлежалите вина срокът е до 1 седмица. Десертните вина могат да издържат дори до година след отваряне.

Как да оползотворите максимално виното?

Избирайте по-малки бутилки

Ако искате просто чаша вино с вечерята, по-добре изберете бутилка от 375 мл, вместо от 750 мл. Друг вариант е да пресипете остатъка в по-малка бутилка, така ще намалите окисляването. И не забравяйте да го затворите добре!

Купувайте вино в кутия

Въпреки че в началото имаха леко съмнителна репутация, днес спокойно може да намерим качествени вина в кутия, които, освен че са по-добри за природата като опаковъчен материал, и осигуряват доста по-дълъг живот на съдържанието. Съвсем спокойно може да консумирате виното до два месеца след отварянето, така че не го мислете!

Дръжте го на студено

Важно е да съхранявате виното далеч от топлина и светлина, които могат да развалят аромата му. Идеалната температура е 12-13 С, така че най-добре го дръжте в тъмен шкаф.

Замразете го

Останалото след вечеря вино може да налеете във форми за лед. Става страхотно за добавяне към сосове, глазури, ястия.

И като стана дума за готвене…

Разбира се, най-добрата употреба на виното (след директната му консумация), е готварската му. Има само едно златно правило, което да следвате — ако не става за пиене, не става и за готвене. А рецепти с вино — колкото искаш. Веднага се сещаме за бьоф бургиньон (или телешко по бургундски) — за добри резултати обаче, освен на хубаво вино, заложете и на качествено телешко месо. Или пък за българския му вариант, винения кебап, който може да приготвите и със свинско, или дори пилешко месо. Но ние тук ще ви изненадаме с една рецепта за много лесни и изключително богати на вкус шоколадови трюфели с червено вино.

Продукти:
225 гр. тъмен шоколад
120 мл червено вино
2 суп. лъж. разтопено масло
40 гр. какао на прах

Натрошете с нож върху дъската шоколада на ситно (или използвайте кухненски робот) и прехвърлете в купа. В малка тенджерка загрейте виното на средна температура до завиране. Дръпнете от котлона и изсипете върху шоколада. Оставете да престои 5 минути, след което разбъркайте хубаво, докато шоколадът се разтопи и получите мека, кремообразна смес. Добавете маслото. Оставете сместа да се втвърди — около 35-40 минути, като разбърквате на всеки 5-10 минути. (Времето на втвърдяване зависи от температурата и влажността в кухнята ви, така че може и да отнеме по-дълго. Но не забързвайте процеса, като оставите сместа в хладилника, тъй като това ще наруши текстурата на трюфелите).
Изсипете какаото в малка купичка. С помощта на лъжица вземете малко от шоколадовата смес (колкото чаена или супена лъжица, според желаната големина на трюфела, която искате да постигнете). Оформете топче с ръце и овъргаляйте в какаото. Преместете трюфела в телена цедка, за да изтръскате излишното количество какао. Поставете върху лист хартия за печене и изчакайте хубаво да се втвърди.

А ако не сте в настроение за готвене — направете си вана с червено вино! Изсипете 1-2 чаши във водата (налейте и на себе си една) и voila — балсам за тялото, който ще направи кожата мека, подхранена и възстановена, и еликсир за душата. Наздраве!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕДИ КОЙ СИ

    11 0 Отговор
    КАКВО ПРАВИМ...........???

    ИЗПИВАМЕ И НЕГО......

    ХАХАХА
  • 2 НЯКОЙ СИ

    5 0 Отговор
    На ракия!
  • 3 Брат ми

    11 0 Отговор
    За пръв път чувам за недопито вино.
  • 4 The TRAPPER

    5 1 Отговор
    Недопито вино ? Няма такава дума в Българският език.
  • 5 The TRAPPER

    2 1 Отговор
    Още малко ще кажете че има ненае...ана жена...

    Коментиран от #7

  • 6 Еми

    1 2 Отговор
    При мен винаги остава поне половин бутилка.Пазя го седмица и го хвърлям.Такъв пияч съм 😀
  • 7 Абе пич

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "The TRAPPER":

    на...на жена няма! ... колкото и за велики да се мислим че сме в леглото, това е истината.