17 Декември, 2017 14:41 2 160 0

Изкушението е по-силно вечерно време

  • изкушение-
  • вечер-
  • разкриха-
  • учени-
  • тексас-
  • самоконтрол-
  • тестове

Защо не можем да му устоим в по-късните часове от деня, откриха група американски учени

Изкушението е по-силно вечерно време - 1
Снимка: shutterstock

Учени обясниха защо не можем да устоим на чаша червено вино или на шоколадово изкушение в по-късните часове на деня, съобщава британското издание Daily Mail.

Таблоидът цитира проучване на екип от учени от Тексаския университет.

Според специалистите самоконтролът е с ограничен ресурс и той се изчерпва с напредването на деня. Под ръководството на д-р Кейти Гарисън, екипът провел експеримент, в който участвали 657 студенти. За да стигнат до своите заключения, учените поставили на участниците писмени задачи с различна трудност.

В рамките на тестовете било установено, че онези от студентите, които се справили добре с по-трудните задачи, в следващите по правило се представяли по-зле. Което идва да покаже, че техният самоконтрол се е бил "похарчил" по време на първата задача и се е изчерпал.

Оттук и изводът на екипа на д-р Гарисън — човешката воля е с ограничен ресурс, който се изчерпва с напредването на деня. Поради тази причина в по-късните часове сме по-податливи на изкушения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА