24 Декември, 2017 05:45 12 783 39

5 страни, в които празнуването на Коледа е забранено (ВИДЕО)

  • коледа-
  • забрана-
  • държави-
  • празнуване
5 страни, в които празнуването на Коледа е забранено (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

В много мюсюлмански държави празнуването на Коледа е забранено поради религиозни или други причини. В някои страни, ако решите да празнувате, може дори да попаднете в затвора. Но не само ислямският свят не харесва Коледа.

Вижте кои са държавите, в които честването на светлия християнски празник попада под ударите на закона:

Саудитска Арабия

Ислямските закони не разрешават празнуването на коледните празници. Дори през 2013 година там са задържани повече от четиридесет души за „заговор за празнуване на Коледа“.

Сомалия

Тази африканска държава също е наложила национална забрана за честването на Коледа. Местните християни, които искат да почетат Рождество Христово, обикновено поемат огромен риск и тайно празнуват на 25 декември.

5 страни, в които празнуването на Коледа е забранено (ВИДЕО)

Северна Корея

Не само че Коледа е трайно забранена в Северна Корея, но и всички религиозни практики, които не са одобрени от държавата, могат да бъдат строго наказвани от закона.

Япония

Коледа не е официално забранена в Япония, но управляващите не приемат деня за официален празник. Това е така, защото християнството не е доминиращата религия в Япония и малко хора празнуват на 25 декември.

Китай

В комунистически Китай също не се празнува Рождество. Този факт обаче далеч не спира местните да търсят други начини, по които да отпразнуват Коледа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снежанка

    51 16 Отговор
    И в България преди 1990 беше забранена!

    Коментиран от #14

  • 2 От село

    16 13 Отговор
    Бойко борисов е виновен!
  • 3 Колев

    69 44 Отговор
    Преди 1989г.празнувахме дядо Мраз.Комунистите забраняваха всякакви християнски празници.За цитросови плодове кока кола и други по луксозни стоки чакахме с часове"живеехме много добре"Дано никога да не се връща това време.Който иска комунизъм да емигрира в Северна Корея.

    Коментиран от #4, #9, #27, #34

  • 4 Петър

    40 20 Отговор

    До коментар #3 от "Колев":

    Ти вероятно си от групата на БАНАНАДЖИИТЕ

    Коментиран от #5, #16

  • 5 Колев

    20 31 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    Аз съм БЪЛГАРИН и изразявам моето мнение на български.А какъв съм това е не е твоя работа.Вероятно не ме превъзхождаш по нищо.

    Коментиран от #11

  • 6 Розов Слон

    33 21 Отговор
    Диващина.Християнството е над 2000 години.....та некви ли ислямо-комуняшки държави на 60-70 години ще му се опрат
  • 7 Силвестър

    20 3 Отговор
    А кой комунист ни наложи да празнуваме дядо Коледа на 25 декември?
    На 24 дек. стоиме будни (бъднуваме) и очакваме раждането на спасителя Христос, т.е. празникът е Рождество Христово. А на 1 януари - свети Василий (василевс - цар, на гръцки), тогава се разменят подаръци между роднини и приятели.
  • 8 Православен

    30 7 Отговор
    До 1989г., когато църковните празници бяха забранени, Тайнството на рождеството беше много задушевно. 24 декември беше работен ден, но всички (без членовете на БКП) успявахме да подготвим трапеза за Бъдни вечер. Тайнството на рождеството се приближаваше до това от преди 2000 години. Тогава ролята на римляните, избивали нововерците се “играеше“ от комунистите.
  • 9 Насо

    28 7 Отговор

    До коментар #3 от "Колев":

    Със сигурност си много младо момченце! За онзи период знаеш само от разкази без картинки-:)

    Коментиран от #25

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Петър

    15 20 Отговор

    До коментар #5 от "Колев":

    Нещо да съм споменал че те превъзхождам?Просто такива като с твоето мнение сте ми интересни,и е невъзможно човек да ви убеди че не сте прави,да банани пускаха по ПОКАЗНИТЕ магазини само за нова година,кока кола се намираше сравнително лесно и луксозни стоки който искаше намираше,и знам че ще кажеш че се е чакало 15 години за автомобил-това категорично от личен опит мога да ти кажа че не е вярно

    Коментиран от #21

  • 12 източно православен

    20 3 Отговор
    Баба ми казваше, че това е немската коледа!...а щом сме източно православни, Коледа е на 07.01
  • 13 Петър

    5 1 Отговор
    Ти си готов на всичко личи ти от писането.И майка си ще продадеш.
  • 14 ттков

    24 14 Отговор

    До коментар #1 от "Снежанка":

    Коледа никога не е била забранявана евр0гейско с0р0с0идче! Ни-ко-га! Нито преди, нито след 1989-та! Тези глупости които плещиш могят да хванат декиш само сред поколението от 90-те и тези с евроатлантическа мъгла в главите. Да те светна, че явно не знаеш или умишлено заблуждаваш, че преди 89-та религиозниту празници ну бяха национални и не се почиваше, но си се празнуваха. И на църква се ходеше и цялото семейство се събираше на трапезата и се слагаха нечетен брой постни ястия и червено домашно вино се пиеше, пита с късмети се правеше, като се разчупваше от най-възрастният в семейството и се даваше на всеки по парче с късмета вътре. Ходехме да сурвакаме и да честитим Коледа на комшиите. И по телевизията даваха Коледните празници, кукерите и т.н. от различните части на страната. Явно не си живял по онова време или умишлено си "забравил", че празника си го имаше. Баницата с късмети се правеше за нова година, апитата за Коледа. Коледарчетата помниш ли? Коледните песни и пожелания. Сурвакарството, ходенето да режем дрян и правенето на сурвачки. В училище също се сурвакахме. И между другото по-правилно е дя го честваме на 6-ти януари, както всички православни, а не по католически на 24-ти, но това е друга тема.

    Коментиран от #19, #23

  • 15 ттков

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Ти изобщо разбираш ли какво е написано, че забраняват! ЗЯБРАНЯВАТ да се празнува в някои държави, а не че не го празнували този празник. Схващаш ли или ти е трудно? В мюсюлмански зържви. "Мирната" им религия не позволува на различните да празнуват своя празник. Иначе ние трябва да сме толерантни към тях и да не им нарушаваме правата и джамии да им строим, но когато става дума за различна религия от тяхната малоумно педофилска не може.
  • 16 Борис

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    А ти явно си от водкаджиите и почитателите на Боярищник.

    Коментиран от #20

  • 17 Преди 89-та

    9 2 Отговор
    Правехме сурвачки и в училище избираха най-хубавата сурвачка. По рисуване се отделяха няколко часа за направата им. Всеки носеше по нещо. Един дрян, друг пуканки, трети конци и игли, мъниста, памук и т.н. Помагахме си в направята им и се учехме да бъдем задружни и да си помя
    гахме. След Коледа всеки се хвалеше колко пари е събрал и какви подаръци е получил. Децата го чакахме с голямо нетърпение този празник.
    П.с. Статията не е вярна. В повечето изброени държави празника не се празнува, а не че е забранен. Има разлика!
  • 18 Моите спомени

    12 9 Отговор
    Когато бях дете, Коледа не се празнуваше, празнувахме Нова година с баба, дядо, леля, чичо, а на 1-ви започваше обикалянето със сурвакници и разменянето на подаръци с баби, дядовци, лели, чичовци, братовчеди и приятели.Гледаше се БНТ, друго нямаше.И да за портокали, мандарини и банани се чакаше на дълги опашки в студа, а след това хората се натъпкваха като сардели в магазина "Плод и зеленчук", така че децата едва дишахме.Освен това имаше лимит - над определено количество цитруси и банани не даваха.За истинското празнуване на Коледа разбрах едва в средата на 90-те.Великден празнувахме винаги и през соца. Не знам защо, но за мен като дете това бяха най-омразните дни в годината - Нова година и Великден, беше едно безумно приготвяне на какво ли не и после едно безумно тъпкане с обвинение, защо нищо не съм била изяла и слушане на дисадната телевизия с народни хора и тежка симфонична музика.Сега празнуваме по мое усмотрение и празникът е красив и ненатрапчив, чакам Коледа, Нова година и Великден с нетърпение и задължително поне веднъж сме на концерт с класическа музика, която ни харесва.Най-ужасното на соца беше, че хората бяха лишени от избор. Соца съсипа детството ми, нищо хубаво не си спомням от него - безумна.макаренковщина в училище...
  • 19 Борис

    10 17 Отговор

    До коментар #14 от "ттков":

    Коледа винаги е била забранена преди 1989г. русогейско путинофилче. А за това, че Коледа не е била забранявана след 1989г., просто няма какво да коментирам, по - голяма тъпня не бях чувал. Естествено, че след промените е била разрешена. И да те светна аз съм роден през 70-те. Тъй че русофилската мъгла е само в твоята кратуна.

    Коментиран от #22

  • 20 Петър

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Борис":

    Вие сте коне с капаци, прочети внимателно какво е напив ттков по горе и ако имаш повече гънки по мозъка може и да загрееш
  • 21 Дони

    17 5 Отговор

    До коментар #11 от "Петър":

    Ти за кога говориш , че се е намирало сравнително лесно и как , естествено дрехи на черно.Аз съм съвременник на онези години, така че тия приказки не минават.България си беше един голям затвор.Дори до Петрич не можеше да се отиде без открит лист.
  • 22 Петър

    12 11 Отговор

    До коментар #19 от "Борис":

    Простотии говориш,никога не е била забранявана просто имаше страхливи хора гравитиращи около партийни величия,комсомолски секретари и други подобни които категорично отричаха тези празници и от желание да им се харесат на празнуваха,баба ми си ги празнуваше и ни събираше цялото семейство,кръстен съм по източно православните канони и съм роден 1975 година

    Коментиран от #24

  • 23 Дони

    13 16 Отговор

    До коментар #14 от "ттков":

    Забранено си беше и още как .А за Великден комсомолските секретари дърпаха младежите , записваха и се заканваха ,че ще ги изключват от училище.Свидетел съм на тези времена.Така , че не на нас.

    Коментиран от #39

  • 24 истината

    14 12 Отговор

    До коментар #22 от "Петър":

    И кръщенетата бяха забранени.И радиостанциите от Запад бяха забранени и хеви метъла се заклеймяваше но ги слушахме.Помня комсомолските секретари които идваха в училище и наричаха групи като Айрън Мейдън,Джудас,Кисс и т.н. фашисти,отрепки,проводници на упадъчни течения и т.н.
    Така че не ми разправяй глупости,тъпите комунисти забраняваха но хората рискуваха и правеха това което беше забранено.
    А за това че хората не можеха да си купят спокойно дори портокали и банани няма какво да коментираме.За Лада се чакаше 15 години защото уж бяхме голямата силна икономика и си произвеждахме всичко.
    А за ''другарите" имаше Кореком и там си пазаруваха спокойно благините на загиващия гнил капитализъм.
    Нагли мръсни комунисти натресени ни от Сталин и компания.

    Коментиран от #29

  • 25 Колев

    11 5 Отговор

    До коментар #9 от "Насо":

    Благодаря ти ,че ме подмлади но съм 57г.Съвременик съм на всички сабития.Препатил съм много Къто ученик бях подтискан защото родителите ми не бяха партийни членове.След завършване на гимназия кандидаствах във воено училище "ВВС"но ми сложиха червена черта "Не благонадежден".През 1989г.преди 10.11 ме съкратиха от работа защото не провеждах правилно линията на партията сред учениците.Питам ви драги как да ги обичам комунистите социалисти бесепари.Такива къто мен са много.Пожелавам на всички весело посрещане на Рождество христово.Аз се гордея,че съм источно православен християнин.

    Коментиран от #26, #28

  • 26 До Колев

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "Колев":

    Здрасти,наборе!Нищо лично,но да си искал да служиш под пагон на режим,който меко казано не харесваш-няма логика.Добре че не са те приели за Уенен.
  • 27 Гост читател

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Колев":

    Ще разбереш разликата от преди и сега, като ти откраднат колата/примерно/, като ти оберат жилището/примерно/ , като ти пребият детето /примерно/ или му дадат наркотици го направят наркоман- тогава полицията ще регистрира случката и готово- ще влезеш в статистиката и ще те дават по новините. Тогава ще искам да те попитам,какво предпочиташ - опашка за банани или дете наркоман /или в болница/ Освен това ,не дай боже да е болница и да се нуждае от операция-тогава хирурга ще ти иска пари и не го интересува дали имаш. И тогава пак бих искал да те питам,кое предпочиташ?
  • 28 Гост читател

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Колев":

    Не го разбирам и аз- мачкали са те комунистите и въпреки това си искал да се набуташ във военно училище? Там линията на партията е още по-силна.Или искаше да станеш офицер ,да имаш власт, да мачкаш като тях? Не виждам друго обяснение. И комунистите не бяха чак толкова черни- убитите от тях в лагерите ,са по-малко от убитите от здравната система сега в "демократичното" време. Благодарение на хаоса ,който се поддържа в тази система умишлено от управляващите, хиляди хора изгубиха живота си , заради неадекватно,некадърно или пълна липса на лечение. И всичко това е дело на анти-комунисти - твоите добри приятели.
  • 29 Петър

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "истината":

    Да и сръбската музика не беше на почит от властите но който искаше си я слушаше, а 15 години чакане за ЛАДА сметката не излиза, първите ЛАДИ в България са от 74,75 година и няма как някой да е направил вноска през 60та година за модел който ще появи след 15 години
  • 30 СЛЪНЧЕВ АНГЕЛ

    4 3 Отговор
    Коледата барабар с всички съпровождащи я традиции обреди ритуали като кукери дядо коледовци сурвакници и прочие езически щуротии трябва да се забранят и в България защото е езически празник а не християнски . Християнски празник е Рождество Христово и Бог е този който ти дава здраве и те благославя а не дядо ти коледа разни ми ти кукери изпълзяли от ада или сурвакницата това е мерзост и грях пред Бога--четете и живейте СЛОВОТО БОЖИЕ БИБЛИЯТА КОЯТО Е УЧЕБНИКЪТ ЗА ИСТИНСКИЯТ ЩАСТЛИВ БЛАГОДАТЕН И БЛАГОСЛОВЕН ЖИВОТ И НАЙ-ВАЖНОТО БОГ ВИ ОТВАРЯ ДУХОВНИТЕ ОЧИ ЧРЕЗ НЕЯ И ВИ ДАВА ВЕЧЕН ЖИВОТ ЗА РАЗЛИКА ОТ ДЯДО ВИ КОЛЕДА КУКЕРИТЕ И СУРВАКНИЦИТЕ КОЙТО ЩЕ ВИ ОСИГУРЯТ ГАРАНТИРАНО ВЕЧНИ МЪКИ В ДЪНОТО НА АДА ОТ КЪДЕТО СА И ИЗПЪЛЗЯЛИ . БЪДЕТЕ ИСКРЕНО ВЯРВАЩИ БОЖИИ СИНОВЕ А НЕ ЗАТЪНАЛИ ДО ГУША В ИЗТОЧНО ПРАВОСЛАВНОТО РЕЛИГИОЗНО РОБСТВО КОЕТО НЕ ВИ НОСИ ИСТИНСКИЯТ ЖИВОТ НА БОГА А ПО-СКОРО УБИВА И МАЛКАТА МЪЖДУКАЩА ЖИВА ВЯРА В БОГА КОЯТО НОСИ ИЗБАВЛЕНИЕ И СПАСЕНИЕ ЗА ГРЕШНИТЕ ВИ ДУШИ . ЗАПОМНЕТЕ ОТ МЕН КАТО БОЖИИ ЧОВЕК И ПОСЛАНИК НА БОГА--ИМА ОГРОМНА РАЗЛИКА МЕЖДУ ТОВА ДА СИ ИСКРЕНО ВЯРВАЩ БОЖИИ СИН--ДУХОВЕН ХРИСТИЯНИН ЖИВЕЕЩ СЛОВОТО БОЖИЕ ЕЖЕДНЕВНО И СЛЕДВАЩ ВОДИТЕЛСТВОТО НА СВЯТИЯТ БОЖИИ ДУХ И ТОВА ДА СИ РЕЛИГИОЗЕН И НАБОЖЕН--ПЛЪТСКИ ХРИСТИЯНИН ЖИВЕЕЩ И СЛЕДВАЩ НЕ БОГА А СВОИТЕ ПЛЪТСКИ СТРАСТИ И ПОХОТЛИВИ ГРЕШНИ ЖЕЛАНИЯ И УЖ ХРИСТИЯНСКИ ТРАДИЦИИ В КОЙТО СТЕ СЕ ЗАРОБИЛИ ДО ГУША--СХВАЩАТЕ ЛИ ОГРОМНАТА РАЗЛИКА ??????? ОСЪЗНАЙТЕ ТЕ СЕ ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО ПРЕКАЛЕНО ЧЕ ИНАЧЕ ЖА

    Коментиран от #33

  • 31 Ричард ||

    8 1 Отговор
    Във статията пише че в тези мюсулмански страни се забранява честването на най-големият християнски празник а вие вместо да се обедините срещу това веднага започвате да се делите на червени и сини и да се джавкате.Затова ще ни завладеят чифутите.
    Другия християнски празник Великден се празнува по различно време от католици,протестанти,гръцка църква,руска църква което е още повече разделя всички христиани , но на кой му пука по-важното е че сега продават банани на всеки ъгъл
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 коледарче

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "СЛЪНЧЕВ АНГЕЛ":

    РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО И КОЛЕДА Е ЕДНО И СЪЩО БЕ! ИСКАШЕ МИ СЕ ДА ТЕ ОБИДЯ, АМА НЯМА, ЧЕ ПРАЗНИК :)
  • 34 незнайко

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Колев":

    Сега като не чакате за цитросови плодове мажете ли да са ги купите ? Те ли са най важните в хранителния Ви режим ? Защо не кажете колко струваше ЕДИН килограм хляб, или един литър бензин !!!
  • 35 Г.З.

    5 1 Отговор
    Посочете закона който забраняваше празнуване на религиозни празници,няма такъв.За комсомолците и пионерите не беше желателно да ходят на църква,защото са бъдещи комунисти който са атеисти.Църквите си служеха,който беше вярващ си ходеше на църква.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БЪЛГАРИН

    1 1 Отговор
    Петре ти сигурно си от комунистическо семейство които сте живели само с превилегий затова дрънкаш само глупости.

    Коментиран от #38

  • 38 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "БЪЛГАРИН":

    Какви привилегии те гонят бе бай х-й, нормално работническо сме, два дена съм се редил с баща ми в ЦУМ за телевизор София 83,ти дрънкаш глупости ходил съм десет пъти в мототхниката в София и Благоевград когато някой близък си купуваше кола
  • 39 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дони":

    Донке не лъжи младежта. На лъжата краката са къси. И Коледа и Великден се празнуваха а в църквите се отслужваха празнични литургии. Сега не се празнуват навсякъде защото много църкви са затворени и нямат свещеници. Комунистите подържаха църквите и навсякъде имаше свещеници.